Matbudsjettet for Vilde og samboeren er på smått utrolige 300 kr i måneden - for  begge to.

- I fjor dumpster divet jeg all maten jeg spiste. I år har det vært litt vanskeligere, da jeg har flyttet. Men målet er å gjøre det 100%, forteller Vilde Lytskjold Haukenes.

Følg trd.by på Facebook.

Plukker mat på dagtid

Haukenes startet med dumpster diving for fem år siden. Siden da har det gått i ett. Nå bor hun i et kollektiv med seks stykker hvor alle dykker etter søppelmat og spiser det sammen. De sykler ofte innom butikker etter skolen for å sjekke containerne.

- Vi drar når det er åpent. Ofte snakker vi med på butikksjefen for å få deres godkjennelse. Det gjør det lettere, forteller hun.

Hva er dumpster diving?

"Dumpster diving" er å finne søppel man kan nyttigjøre seg. Som f.eks mat, møbler, klær, elektronikk, og mye mer, skriver Dumpster Diving Trondheim på Facebook.

Lagde julegaver av matfunnene

Det hun oftest finner i søpla er i hovedsak kjøtt og en del ferskvarer. Men det er forskjellig fra butikk til butikk. Nå til jul lagde hele kollektivet tørket frukt for å gi i gaver.

- Hadde det ikke vært for dumpster diving hadde jeg ikke spist så mye kjøtt. Det er sjelden å finne bønner, kikerter og linser i containerne. Men jeg synes det er bedre å bruke de ressursene jeg finner der enn å kjøpe nytt, forklarer den erfarne dumpster diveren.

Her får du 9 smarte tips for å redde miljøet.

Dumpster diver også på ferie

Selv på ferie og turer drar ikke Haukenes i matbutikker. Hun finner butikker med åpne containere, og leter etter mat da også. Etter hennes erfaring er butikker litt utenfor sentrum de beste.

- Dumpster diving er som regel nyere for de litt utenfor sentrum. De er mer åpen for det, og da blir det lettere, forteller hun.

"Blir du ikke dårlig av det?"

Mange er skeptiske til trenden. Reaksjoner er ofte ”men blir du ikke dårlig av det?”. De fleste har en oppfatning av at maten må kastes når det har gått ut på dato. Haukenes mener en må bruke sansene

- Se, lukt og smak. Du merker hvis en vare er dårlig. Vi snakket om det her en dag i kollektivet, at vi faktisk aldri har blitt syk av maten, sier hun muntert.

En skulle tro at ved bare å containerdykke er det vanskelig å opprettholde et variert kosthold.

Haukenes tar som regel bilde av de store funnene. Her er maten etter en dags fangst. Foto: Privat

Matbudsjett på 300 kr i mnd. - for to stykker

Dumpster diveren er sikker på at hun har spart mye på å ha drevet med det i fem år. Det er snakk om mange, mange tusen, forteller hun. Hun tar ofte bilder av de store funnene

- I fjor lå matbudsjettet på ca. 300 kr i mnd. På både kjæresten min og meg. Dette var kun på typiske tørrvarer du ikke finner i containere som mel, pasta, ris og melk, sier hun.

Kjempegode og sunne retter med søtpotet.

Tips til nye containerdykkere

Helt til slutt kommer hun med tips til de som ønsker å starte med dumpster diving, men ikke helt vet hvor en skal starte:

- I starten kan det være greit å dra etter stengetid. Spesielt hvis man er redd for at noen skal komme ut.

- Prøv å snakk med butikksjefer. Ha en samtale. I stedet for å føle seg småkriminell når man gjør det, må du stå for det du mener. Ikke unnskylde deg, men fortell hvorfor du gjør det du gjør.

- Gå flere sammen, men ikke bråk. Gjør det rolig. Etter hvert kommer man i gang med det. Da blir det enklere og enklere, forklarer Haukenes.

Støtter ikke dumpster divere

Regionsjef i Bunnpris Midt- og Nord-Norge, Bengt Erik Haugnæss, mener at maten som kastes i containere ikke er trygg å spise. Han anbefaler ikke å spise kastet mat, da det kan føre til matforgiftning. Derfor støtter ikke Bunnpris dumpster divere.

- I stedet for kasting av maten anbefaler vi butikkene som har mulighet til å gi det bort til organisasjoner. For eksempel Bymisjonen og Frelsesarmeen, forteller Haugnæss.

Bunnpris har rutine hver kveld på at containerne skal låses, men av og til kan det skje noen glipp. Det gjør det lettere for dumpster diverne til å plukke det de vil etter stengetid.

- De som plukker i containerne tar et eget ansvar når de spiser maten, forteller regionsjefen.