Vi får stadig vekk høre at trøndere både er kalde og varme, glade og sinte, sjenerte og utadvendte. Hva som stemmer er forskjellig fra person til person, men nå har turistene talt: dette er det de mener om oss.

- Alle trøndere er veldig like.

Francois fra Sør-Frankrike skjønner ikke hvorfor alle trøndere skal være så like. Foto: Elise Rønningen

Utenfor turistinformasjonen i Trondheim står Francois fra Sør-Frankrike og studerer kartet over byen. Han peker på det og leter febrilsk etter hvor han skal gå videre. Etter to uker i Norge står Trondheim for tur, og så langt er han fornøyd med byen.

- Trøndere virker veldig hyggelige, men jeg føler alle gjør det samme. I Frankrike er folkene veldig forskjellige og vi følger normalt sett ikke den samme veien alle sammen. Her føler jeg de fleste er veldig like.

- Trøndere virker så avslappet.

Lianna fra USA, har fått lånt sykkel for å komme seg lettere frem i Trondheim. Foto: Elise Rønningen

Med kameraet rundt nakken og en sykkel i rødt, hvitt og blått smiler Lianna fra USA mens hun tar bilder av Gamle bybro. Hun har studert norsk i over ett år, men har ikke vært i Trøndelag før nå. Dette er hennes første dag, men inntrykket er positivt.

- Trondheim byen er veldig søt, og jeg elsker bryggene. Folkene i byen virker veldig avslappet og hyggelige. Jeg bor i Airbnb, og de jeg bor hos er veldig hyggelige og hjelpsomme. Foreløpig liker jeg byen veldig godt.

- Hvis vi vil være alene, får vi være alene.

Olga og Maxim føler trøndere ikke er like sosiale som andre rundt i Europa. Foto: Elise Rønningen

Under et tre ved Nidarosdomen prøver Olga og Maxim fra Russland å finne litt skygge i finværet som endelig ankom byen. De har vært på Europaferie og nå besøker de ifølge dem «en veldig vakker by», og folkene her kan være veldig hjelpsomme.

- Vi var i Italia, og der var de veldig sosiale. Jeg føler ikke trøndere er like sosiale. De er veldig hyggelige og jeg får hjelp hver gang jeg spør noen, men jeg føler de er veldig fraværende. Hvis jeg vil være alene, får jeg være alene for å si det slik, ler Olga.

- Trøndere er veldig sjenerte.

Etter ett år i Trondheim kom familien på besøk hele veien fra Tokyo. Foto: Elise Rønningen

Tokyo er en vakker by, men for Mizuki Tanigawa var det mer fristende å bo i Trondheim og studere for ett år. Nå er året omme, og familien er på besøk i byen for å reise med henne hjem. Hennes inntrykk av trøndere har vært positivt, og det er familien enig i.

- Trøndere er veldig sjenerte, noe vi ikke er vant med fra Tokyo. Like vel er de veldig snille og hyggelige, og hjelper til hvis det er noe. Vi liker også gamle bybro veldig godt, legger familien til og nikker fornøyde.

- Jeg giftet meg med en trønder.

Gitta Rostad kommer fra Danmark, men giftet seg med trønderen Asle Rostad. Her sammen med datteren Silje. Foto: Elise Rønningen

Gitte Rostad er på ferie i Trondheim sammen med datteren Silje og mannen Asle. Hun er fra Danmark, og mannen Asle er fra Beistad, og føler derfor hun bare må like trøndere. Hun ler når spørsmålet kommer opp.

- Folkene i Trøndelag er veldig annerledes, men jeg giftet meg med en trønder – så det sier jo sitt. Jeg syns de er veldig ålreite folk, ler Gitte lett.

Denne vinen drikker trøndere mest av om sommeren

Lisa (16): - En typisk trønder har på seg dongeribukse, t-skjorte og cardigan