Sola skinner i Trondheim, og de neste dagene er det meldt over 20 grader. Kommer du til å ta fram kameraet for å dokumentere livet i varmen? Vi arrangerer en sommerkonkurranse hvor vi kårer det beste sommerbildet under emneknaggen #trdby på Instagram. Vinneren kåres 28. juli.

For å gi deg de beste tipsene har vi tatt en prat med fotograf i Adresseavisen, Håvard Haugseth Jensen, som mener man bør fotografere så mye som mulig i hverdagen.

- Husk å fange ting rundt deg mens de er der. Ta bilde av dem du er sammen med! Det er viktig. Jeg liker alltid å ta bilde av mennesker, det er det som er spennende, og jeg kan aldri få nok av det. Det skjer en utvikling i situasjonene hele tida, så det er alltid noe nytt å fotografere. Dermed går jeg aldri lei av å fotografere mennesker, sier han.

Hvordan ta et godt sommerbilde? Håvard gir deg tipsene! Foto: Helene Mariussen

7 tips til å fange øyeblikkene

Men hvordan bør man gå fram for å få de gode bildene? Sjekk ut disse rådene for å fotografere de gode bildene i sommer.

1. Lyset er viktig. Plasser de du skal fotografere i et godt lys, slik at ansiktet syns tydelig. Direkte sollys kan være vanskelig å forholde seg til, så her kan det være et tips å fotografere folk i skyggene som står under et tre eller lignende.

2. Det gjelder å tenke enkelt. Du trenger ikke gjøre det så komplisert, så ta utgangspunkt i enkle motiver. Tenk over: hva ønsker jeg å ta bilde av?

3. Finn enkle bakgrunner som ikke tar så mye oppmerksomhet fra de skal ta bilde av.

4. Bilder handler mye om følelser, å fange øyeblikk og stemminga. Da er det lurt å ha mobilen klar slik at du alltid er klar til å ta bilder. Hvis du vet du skal treffe venninna på togstasjonen eller si farvel til familie som drar; ha mobilen lett tilgjengelig og ikke pakk den i innerlomma. Da får du mye gode øyeblikksbilder.

5. Skap en følelse. Den tekniske kvaliteten er ikke så viktig om du greier å fange en stemning. Da kan man se tilbake på hverdagsbildene sener og tenke «se hvor bra vi hadde det der, den kvelden!»

6. Unngå at folk ser passive ut. Mange bilder i dag kan være veldig oppstilt: man skal se ut på en bestemt måte. Det kan bli veldig likt, så prøv å tenk kreativt og nytt. Kanskje kan man posere på andre måter eller på et annet sted.

7. Hvis du skal fotografere natur handler det om tålmodighet, og vente lenge nok på det du har forestilt deg.

Et slag for hverdagsbildet

- Uansett hva man gjør eller hvor man er i livet er det viktig å ta bilder. Ofte kan man tenke at det man gjør eller det som skjedde ikke var så viktig, men etterpå tenker man «hvorfor har jeg ikke noe bilde av dette. Jeg har bilde fra bursdagene, fra festene, fra de store merkedagene, men hva gjorde jeg på hverdagen, hvor var jeg?», sier Håvard.

Han vil slå et slag for hverdagsbildene, og mener folk bør fotografere hele tiden.

- Alle tingene som skjer i livet, store eller små begivenheter, er viktig å ha i minneboka. Vi er flinkere til dette når vi er på ferie, da fotograferer vi pålegget på frokosten og turen ned til stranda. Dette bør vi gjøre i resten av hverdagen også.

Her er de nyeste Instagram-trendene