Viktoria Larsen (22) er kanskje Trondheims tydeligste fargeklatt, og jobber på Monki. Hun elsker klær, leker med farger, mønstre og glitter på daglig basis. Stilen hennes skiller seg ut fra resten av innbyggernes sorte boblejakker, og hun kommer heller spankulerende bortover gata med en rosa pelskåpe og glitrende sekk. Hvorfor? Hun kler seg etter humøret, og humøret er like fargerikt som antrekket. En gladere look skal du lete lenger etter, og her kan du ta en titt i hennes innholdsrike klesskap!

Når ble du interessert i mote?

– Jeg har alltid likt å pynte meg, helt siden jeg var liten, og jeg hadde alltid kjole i barnehagen og var vel litt «jålat». På ungdomsskolen var jeg veldig interessert i mote, og hvis jeg så en kjendis i en kjole visste jeg alltid hvilket merke det var. Jeg fulgte med på alle moteuker, og kjøpte alle moteblader. Dette var liksom min greie, men når jeg ble eldre har jeg holdt avstand fra mote- og trendbildet. Jeg la merke til at det stod ting som «dette skal du ha på deg i vår», «disse kjolene må du ha» i magasinene, så de fortalte meg hva jeg måtte ha på for at jeg skulle være fin, kul eller passe inn. Det  likte jeg ikke, og har dermed tatt avstand fra det hele. Nå i dag er jeg mer interessert i selve plagget og antrekket, og klær som gjør meg glad.

Kan du beskriv din egen stil?

– Fargerik, litt rar, uhøytidelig og leken. Glitter og mønster gjør meg kjempe glad, enten om det er klær eller en ting. Jeg er litt som kråker; alt som glitrer vil jeg gjerne ha med meg til reiret.Jeg vil nok også skille meg ut, og liker oppmerksomheten. Det er i hvert fall ærlig å si. Jeg bruker også mye skjørt og kjoler, og har kun et par jeans, som jeg nesten ikke bruker. Det er noe med det å føle seg bra og fin, og det er derfor jeg pynter meg.

Den gula blusa kjøpte Viktoria etter at hun ble inspirert av en kunde. Foto: Helene Mariussen

Hva betyr mote for deg?

– Hvis jeg tenker på mote som klærne mine, plaggene og klesskapet mitt, vil jeg si det er et fristed hvor jeg kan leke meg og prøve meg fram med mønstre og farger. Klær, sminke, hår, farger og mønster er liksom fritak fra alle rammene som finnes i hverdagen; man må møte til riktig tid på jobb, betale regninger på riktig tid, følg lover og regler, mens klesskapet mitt og mote generelt følger ikke noen regler i det hele tatt. Man kan kle seg i akkurat det man vil og ikke følg dem her "disse ti plaggene MÅ du ha i vår". Mote er fritt fram lekeland, og det er det jeg liker best med mote, at man kan plukke og mixe det man liker og få et resultat som er perfekt for akkurat meg og deg! Jeg leker meg fram til godt humør gjennom klær. Det er en stor del av hvem jeg er, og antrekket påvirker humøret mitt. Såpass mye betyr klær for meg, men hvis noen skal beskrive meg utenfra tror jeg ikke de kommer til å si at jeg er «fashionable». Heller artig kledd, og noen ganger nesten på grensa til komisk.

Har du bevisst valgt å satse på en look?

– Den varierer fra dag til dag, men jeg går inn for å skille meg ut, og vil helst kle meg i antrekk som sprer litt glede med farger og print. I tillegg til at det gjør meg glad å gå kledd litt rart og fargerikt, så tenke jeg at det er artig å ikke se ut som alle andre. Noen ganger går jeg veldig «plaint» og anonymt jeg også, men både farger og mønstre er nok veldig meg og min stil. Looken min er glad! Men det er for meg, og for noen andre vil det jo være helt tullete. Noen venninner kan si «hva er det du har på deg?», mens andre sier «du er kjempe fin, men jeg kunne aldri gått i dette». En fyr på byen  sa en gang til meg etter vi kom i prat at jeg var smartere enn han hadde trodd ved første øyekast, fordi jeg var visst rart kledd! Jeg er visst ikke akkurat «dressed to impress». Til tider er jeg vel barnslig kledd.

Hva kommer aldri inn i klesskapet ditt?

– Jeg sa at jeg aldri skulle ha Birckenstock-sko, men det kjøpte jeg jo. Men crocks ville jeg aldri kjøpt. Personlig så liker jeg de ikke, de er så breie og klumpete. Samtidig skjønner jeg at de er komfortable, så folk må kjøre på med det de selv liker! Selv hadde jeg nok aldri følt meg fin, men det er jo massevis av mine antrekk folk tenker det samme om. Det er jo helt topp, for de slipper jo å ha på de klærne! Det er jo jeg som skal ha det på. Mange kler seg for å passe inn, imponere, og det syns jeg er synd. Noen ville kanskje valgt bort et plagg fordi en annen sier at det er stygt, og slikt syns jeg er kjempe trist.

Hva er du mest fornøyd med ved din egen stil?

– Det er at jeg føler meg bra i det jeg har på hver dag. Jeg har virkelig mye klær som jeg føler meg fin i og føler meg glad av å bruke. Jeg føler meg som meg selv. I tillegg er mange av klærne litt spesielle, så alle har ikke de samme plaggene.

Hvem er ditt moteikon og hvor henter du moteinspirasjon?

– Det er en på Instagram som er utrolig kul, Matilde Pedersen, som heter Myrainbowfeeling på Instagram. Vi har veldig mye av de samme klærne, men hun tar det enda et steg lenger. Hun blir jeg glad av å se på. Det er få av antrekkene jeg kunne hatt på selv, men jeg henter inspirasjon fra henne. I tillegg bruker jeg gjerne emneknaggen #monkistyle, og her finner jeg masse kule jenter! Kundene på jobb henter jeg også inspirasjon fra.

Hvilke klesoppbevaringsløsning bruker du og hvorfor?

– Jeg bruker alt som fins! Kister, pappesker, plastikkesker, hyller, tråkurver, stativ, kommoder. Jeg bruker alt som er, og må dytte klærne inn der det er plass, fordi jeg har alt for mye klær. Det er i boden, kjellerboden, og virkelig overalt. Jeg har ikke plass til alle jakkene mine en gang, så jeg må rullere litt.

Hva er ditt beste klesoppbevaringstips?

– Jeg trenger jo egentlig slike tips selv! Jeg skulle gjerne hatt en person som kunne kommet og sett på leiligheten for å se hva jeg kunne gjort for bedre oppbevaringsplass. Men en ting er viktig; utnytt høyder! Hvis jeg hadde råd til å bygget et bedre klesskap, ville jeg utnyttet takhøyden bedre.

Hva synes du om motebildet og motetilbudet i Trondheim?

– Motetilbudet er ganske bra og det er ingen butikker jeg savner, egentlig, bortsett fra Urban Outfiters. Det er også mye loppemarkeder, og vintagebutikken Prisløs har jo blitt veldig populært, så vi mangler ikke mye. Når det kommer til motebildet syns jo at folk er fint kledd, men man blir jo ofte litt praktisk med regnjakke og allversjakke på grunn av været her. Plassen vi bor på krever jo at man til tider kler seg på en viss måte. Jeg kunne jo ønsket at det var mer farge i gatene. Jeg kan gå langs gata i en rosa kåpe og se meg rundt, og alle har på sorte jakker. Det hadde vært artig med mer farger og flere «raringer», fordi det er ikke mange jeg identifiserer meg med stilmessig.

Veronika lar seg inspirere av pinup-looken: - Jeg gir blaffen i mote