Hvem er du?

- Jeg er utdannet kjole- og draktsyer, har drevet eget foretak i ti år hvor jeg monterte solfilm på bil, men har også jobbet i klesbutikk, på kundesenter og i reklamebedrift som produserte skilt. Jeg tror jeg er en kreativ dame, som er allsidig med interessene, og glad i å pynte og dandere ting. Jeg vil gjerne at det jeg gjør skal gjenspeile den jeg er. Pin up er en stor interesse, og jeg har en «rockabilly»-livsstil. Ellers er jeg glad i å ta vare på gamle ting, derav at jeg har mye antikviteter hjemme og prøver å pusse opp en gammel trebåt. Helt siden jeg var liten var jeg interessert i klær og mote, og tok ofte en titt i klesskapet til mamma. Dermed var sying, strikking og brodering en tidlig interesse, noe de voksne damene i familien lærte meg. Jeg syns det er gøy å videreføre tradisjonen, og strikker og syr mine egne klær! Det er bra å være selvberget, og jeg liker de gode tingene fra den gamle livsstilen, selv om ikke alt var bedre før. Jo mer man praktiserer en hobbyen, jo mer blir det en del av deg, og mine hobbyer er i aller høyeste grad en stor del av meg.

Hvor bor du?

- Jeg bor i Eklestrøa, og flyttet inn hos kjæresten min, Sten Cato, for tre år siden. Vi har felles interesse for vintage og antikviteter, og har funnet fram til en interiørstil vi begge liker. Deretter har vi innredet hjemmet gradvis.

Lillian syr gjerne sine egne kjoler, som den hun har på på dette bildet. Symsakinen her er festet til bordet og kan hjemmes under borplaten. Foto: Helene Mariussen

Beskriv din egen interiørstil?

- Den er 50-tallsinspirert, og veldig gjennomført «Mid centry modern». Vi har valgt å ikke blande gammelt og nytt. Det går mye i tremøbler og detaljer med «atomic»-stil.  Atomic er jo ganske spesielt; mønstrene ser ut som eksplosjoner, og det er inspirert av romfart. Samtidig er det mye som er lagd på 50-tallet som ikke passer inn i huset vårt, og tingene må være funksjonelle for at vi skal ha det i hjemmet. Vi liker at møblene er litt asymmetriske, som et av stuebordene våre, som har en bumerangform. På 50-tallet var det mye eksperimentering med form. Det var også mye nye løsninger for at hjemmet skulle moderniseres på den tida. Det er kanskje ikke det inntrykket alle har av denne epoken her i Norge, men vi ser mye til trendene som var i USA. Der hadde de mer penger, et større marked og folk var mer kjøpesterke med større hus. De hadde integrert miksmasteren i kjøkkenbenken slik at den poppet opp. Her i Norge var det en mer sparsommelig stil rett etter krigen, og det var trange kår. Men gjennom det kommer også lure løsninger: at man kunne brette ned senga fra veggen når man skulle sove om kvelden, og mye annet plassbesparende løsninger. Denne epoken hadde stor vekst og blomstring av kunstnere og designere.

Hva liker du best med hjemmet ditt?

- At det er mitt og min kjæres, det føles som vårt. Når jeg kommer hjem senker jeg skuldrene, og det føles som hjemme fordi vi har håndplukket alle tingene selv. Det gir en god følelse, og man kan nyte synet. Jeg har jo valgt disse tingene fordi jeg syns de er pene. Selv setter jeg veldig pris på å komme hjem til noen som har en gjennomført stil, uansett hvilken stil det er. Det at folk setter et eget preg på hjemmet på en gjennomført måte har jeg sansen for.

Hva liker du minst med hjemmet ditt?

- Vi skulle gjerne hatt litt mer plass! Det kunne godt også vært enda mer 50-tallspreg også, men når vi bygger ut får vi full mulighet til å gjøre akkurat det vi vil. I dag bor vi på rundt 60 kvadrat, så huset er alt for lite til å bruke alt vi har kjøpt inn. Vi har for eksempel et skrivebord på vent oppe hos svigers, eller  "sjølingan", som man sier i Trøndelag.

Hva betyr hjemmet ditt for deg?

- Det er en trygg havn. Jeg hadde blitt veldig lei meg hvis noe skulle skje med hjemmet, fordi jeg er veldig knyttet til huset og glad i alle tingene. Jeg er egentlig ikke materialistisk og trives veldig godt med lite ting, men tingene får meg til å føle meg hjemme.

Hva er din interiør-obsession akkurat nå?

- Jeg har alltid vært opptatt av at ting er enkelt og har sin plass i huset. Hvis det blir for mye kan man fort bruke unødvendig mye tid på å flytte på ting, eller finne plass, og det blir rotete.

Lillian samler på magasiner fra 50-tallet, blant annet Alt for damene og Bonytt. Foto: Helene Mariussen

Hva slipper aldri over dørstokken?

- Interiør som ikke er innenfor stilen vår. Hvis ikke det passer til det interiøret vi har, ser vi ingen grunn til å ha det i hjemmet. Jeg kan tøye meg til å kjøpe Ikea-skap, fordi de har greie former og kan lett males. Og tro det eller ei, jeg eier faktisk Ipad, datamaskin, printer og nye forsterkere til høyttalerne våre. Det er viktig å ha disse tingene i 2017.

Hvor henter du inspirasjon?

- Når vi gjør noe nytt i huset går vi tilbake til fargekartene på 50-tallet, ser på bilder på Pinterest og i gamle Bonytt magasiner som er publisert på 50-tallet. Det er mye lure løsninger på denne tida, for eksempel skapdører til å henge grytelokk på, eller stativer i skuffer for å henge kjøkkenklutene på. Hvis vi skal gjøre noe med kjøkkenet blir vi inspirert av disse trendene fra denne tiden, fordi vi ønsker å få det så autentisk som mulig. Men det må være funksjonelt! Heldigvis var det som ble produsert på denne tiden lagd for å vare. Jeg har en teori om at alt jeg har behov for er lagd på 50-tallet, jeg har bare ikke oppdaget det enda. Oppgaven min er å jakte på det til samlingen vår.

Hva er ditt beste innredningstips?

- Ha en gjennomført stil og ha det gøy. Vær litt vågal og gå for noe som ligger hjertet ditt nært, selv om andre har sine tvil. Alle har en mening om alt, men man må gå i seg selv og kjenne på hva man selv vil ha. Hva koser man seg i? Jeg vil også anbefale folk å lete på Finn, loppemarkeder og vintage-markeder.