Bendik Ramstad er opprinnelig fra Levanger, men har bodd i Trondheim siden 2009.

- Jeg begynte i banken juni 2010, som vikar mens jeg studerte, forteller han.

Forrige uke snakket vi med Kristine Berg Solli (23), som i en alder av 23 år er kjøpmann på Narvesen på Nardosenteret.

Det var kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN som mente vi burde ta en prat med Bendik Ramstad, som på tross av sin unge alder har hatt lang fartstid i bedriften.

Slik svarte Ramstad på Trd.bys ti spørsmål om seg selv, jobb og karriere:

1. Hvor jobber du, og hvilken stilling har du?

Jeg jobber i dag hos SpareBank 1 SMN, og har tilholdssted på vårt hovedkontor i Trondheim sentrum. Der jobber jeg til daglig som leder for 12 dyktige rådgivere som prater med kundene våre om dagligbank, forsikring, billån og mye mer. I tillegg er jeg vel det man kan kalle en potet ellers, med oppgaver knyttet til alt fra bedriftsidrett til bankens engasjement på sosiale medier.

SMN sine nye verdier ble lansert på samling for privatmarked januar 2017. - For at alle skal dra i samme retning er det viktig å ha verdier vi kan jobbe etter i hverdagen i alt vi gjør, og som selvfølgelig skal komme kundene våre til gode, forklarer Ramstad. Fra venstre: Hilde Sem Lykke, Anders Gåsø, Liv Melleby og Bendik Ramstad. Foto: Privat

2. Hvilken utdanning har du?

Etter endt skolegang ved Levanger videregående gikk turen rett til Trondheim, hvor jeg begynte på Trondheim Økonomiske Høgskole (nå NTNU Handelshøyskolen). Der tok jeg en bachelorgrad i økonomi og administrasjon med fordypning i organisering og endring. Gikk så i gang med arbeidslivet hos SMN, og har gjennom det fått erfaring og knagger å henge det faglige stoffet på. Har nå påbegynt en Executive Master of Management hos Handelshøyskolen BI gjennom SpareBank 1 SMN.

3. Hvordan fikk du jobben du har i dag?

Forhåpentlig ved å være meg selv! I studietiden kan man si jeg var over middels engasjert i en rekke studentverv, fra leder for næringslivsutvalget ved TØH til medlem av organisasjonskomitéen for Studentparlamentet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Gjennom verv og engasjement kom jeg i nær kontakt med flere bedrifter, deriblant SpareBank 1 SMN ved banksjef Eivind Langseth, som til slutt resulterte i deltidsjobb mens jeg studerte. Det å jobbe ved siden av studiene ga ekstra tyngde da jeg gikk ut i arbeidslivet for fullt, og er noe jeg anbefaler alle å gjøre.

4. Hva var din aller første jobb, og hvor gammel var du da du fikk den?

Jeg er så heldig å ha hatt besteforeldre som har engasjert både meg og mine eldre brødre fra tidlig alder av til å jobbe. Morfar var altmuligmannen som tok oss med på stort og smått, mens farfar tidlig satte oss i jobb som hans medhjelpere i Levanger Arboret. Vi var vel rundt 10 år da jeg begynte å jobbe med han hver sommer og i andre ferier, og det har vært god lærdom å ha med seg senere i livet.

- Sammen med kollega Eldar Rønning arrangerte vi i sommer rulleskikurs for avdelinga, og vi hadde både deltakelsen, gleden og engasjementet med oss! En fin opplevelse for kollegene å treffe hverandre også utenfor arbeidsplassen, noe jeg synes er viktig for trivsel og utvikling, sier Ramstad. Foto: Privat

5. Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

Å ha sommerjobb som inkluderer klipping av gress, og være «forkjølet» hver sommer, kun for å få påvist solid gressallergi etter fire år i jobben må vel kunne karakteriseres som en tabbe?

6. Hva er det som motiverer deg i arbeidshverdagen din?

Jeg blir motivert av mange ting i arbeidshverdagen, men hvis jeg skal trekke frem to ting er det dyktige kolleger og hektiske og varierte hverdager. I og med at jeg jobber tett på 12 rådgivere ser jeg kolleger som gir gode kundeopplevelser og merverdi til kundene våre hver eneste dag. Slike opplevelser skal jeg legge til rette for, og er noe vi sammen jobber mot å få til i hver eneste samtale. Siden jeg er en rastløs sjel som gjerne jobber best når det er mye å gjøre, så liker jeg at det skjer mye rundt meg og at arbeidsoppgavene er utfordrende og varierte. I det arbeidstempoet vi har er ikke det noe problem å få til!

7. Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet – og hva er fordelene?

Jeg ser svært få utfordringer med å være ung i arbeidslivet, i alle fall hos min arbeidsgiver. Er man ivrig nok og ønsker å bidra med det man kan, så er det ingen som kjemper imot. I mine øyne handler det om å tørre å dele sine meninger, for er de godt nok argumentert for er det mye som skal til for at det ikke blir tatt hensyn til. Når man er ung vil man gjerne være med på mye, og man har antagelig kapasitet til det også. Bruk den fordel det gir deg til å bli bedre kjent med både arbeidsgiver og en selv, så blir man tryggere på de valgene man må ta senere i arbeidslivet.

Bendik Ramstad sammen med søskenbarnet Lars Ramstad under årets utgave av Enern Fjellmaraton på Oppdal. En fantastisk opplevelse som anbefales, ifølge Bendik. Foto: Privat

8. Hvordan vil medarbeiderne dine beskrive deg – og skiller det seg fra dine venners beskrivelse av deg? I så fall, på hvilken måte?

Håper selvfølgelig ikke at det skal være stor forskjell mellom de to beskrivelsene, da jeg prøver å være meg selv til enhver tid. Mine kolleger vil antagelig beskrive meg som et ja-menneske som er positivt innstilt til det aller meste, og som står på for å legge best mulig til rette for videre utvikling både som individ og team. At jeg blander inn en hel del humor i det hele tror jeg både kolleger og venner kan si.

9. Hva er dine beste tips for å lykkes i arbeidslivet?

I og med at arbeidslivet er så variert og folk så forskjellige, synes jeg det er utfordrende å gi konkrete tips. Hvis jeg skal basere tipsene på hvordan jeg selv har tenkt i mine år i arbeidslivet, så kan det kokes ned til tre punkter; 1) Å være seg selv, 2) å være frempå og hive seg på både kjente og ukjente oppgaver, og 3) å se muligheter istedenfor utfordringer. Få dager er like, og over tid vil mye endre seg, så det å ha vært med på mye og være god i jobben mener jeg er nøkkelfaktorer for morgendagens arbeidstakere.

10. Hvor ser du deg selv om ti år?

Som sagt, arbeidslivet endrer seg, så man vet aldri hva som venter rundt neste sving. Av den grunn er det vanskelig å være mer konkret enn at jeg vet at jeg vil fortsette å jobbe med folk. Folk går aldri av moten, og er man dyktig nok her vil det alltid dukke opp nye muligheter. Utfordringen ligger i hvordan hver enkelt skal se sitt potensiale fremfor sine begrensninger, som kan komme av tidligere erfaring, manglende erfaring, eller generell holdning. Alle har i en eller annen størrelse et uforløst potensial, og det må man jobbe med hver eneste dag for å få frigjort. Jeg skal i alle fall glede meg til å gå på jobb, det er helt sikkert!

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no