Anita Edland (30) er egentlig fra Stavanger, men har bodd i Trondheim siden 2014.

- Jeg flyttet hit høsten 2014 på grunn av jobben, forklarer Edland.

Forrige uke snakket vi med Lasse Kaspersen (22), med drømmen om å bli kjøpmann.

Det var leder for HR og administrasjon i Enova, Øyvind Husby, som mente vi burde ta en prat med Anita Edland. Han beskriver henne som en fast ansatt i bedriften som går godt under «paraplyen ungt jobbtalent».

Slik svarte Edland på Trd.bys ti spørsmål om seg selv, jobb og karriere:

-  Hvor jobber du, og hvilken stilling har du?

Jeg jobber i Enova SF, eid av Olje- og energidepartementet, som jobber for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Her har jeg stilling som rådgiver innenfor transport, og har ansvar for blant annet oppfølging av transportprosjektene vi støtter og utvikling av virkemidler rettet mot transportsektoren som skal bidra til å få gode energi- og klimaeffektive løsninger ut i markedet, og utvikling av nye teknologier.

- Hvilken utdanning har du?

Jeg har en bachelorgrad i biologi fra UiB og en mastergrad i fornybar energi fra NMBU på Ås.

- Hvordan fikk du jobben du har i dag?

Jeg så stillingsannonsen på nett (samme sommer som jeg ble ferdig utdannet) og tenkte at dette var en mulighet som jeg ikke kunne gå forbi. Planen min var egentlig å flytte hjem til Stavanger etter studiene, men så søkte jeg på stillingen hos Enova, og et par måneder senere hadde jeg flyttet til Trondheim.

- Hva var din aller første jobb, og hvor gammel var du da du fikk den?

Min aller første jobb var som stuepike på Sola Strandhotell, jeg tror jeg var 15 år da jeg fikk den. En god venninne av meg jobbet der fra før av, og det var veldig okey å jobbe sammen med en god venn og samtidig tjene egne penger! Jeg tok mopedlappen ikke lenge etter, slik at jeg ikke var avhengig av foreldre som kunne kjøre og hente meg.

- Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

For min del er det nok heller snakk om flere mindre feil og tabber opp gjennom årene enn en skikkelig stor tabbe. Jeg tror ikke at jeg har gjort noe så ille at det ikke har vært mulig å rette opp i det.

Anita på tur med hunden Dexter. Foto: Privat

- Hva er det som motiverer deg i arbeidshverdagen din?

Det er viktig for meg å jobbe med noe som engasjerer og utfordrer meg. Jeg prøver selv å ta gode klima- og energivalg i hverdagen. Det er kjempespennende å få jobbe med næringslivets klima- og energiutfordringer, og veien frem mot et lavutslippssamfunn. Jobben i Enova er utfordrende og utviklende både faglig og personlig, man lærer stadig nye ting og får brukt sine styrker. Det er motiverende!

- Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet – og hva er fordelene?

For min egen del møter jeg mange som har jobbet og spesialisert seg innenfor sitt fagfelt gjennom flere år, og som er utrolig kunnskapsrike. Det er fort gjort å kanskje føle seg litt underlegen. Det tar alltid litt tid før man finner sin «plass», men å komme inn i arbeidslivet som ung og kanskje nyutdannet så skal man aldri undervurdere verdien av nytt pågangsmot og et sett med nye øyne på etablerte prosesser, systemer og lignende.

- Hvordan vil medarbeiderne dine beskrive deg – og skiller det seg fra dine venners beskrivelse av deg? I så fall, på hvilken måte?

Jeg tror mine medarbeidere vil beskrive meg som en som tar ansvar, en lærende, drivende og omtenksom kollega. Det skiller seg ikke egentlig ikke så mye fra hvordan vennene mine vil beskrive meg. Fellesnevnerne er nok det at jeg er omsorgsfull, evner å se andre og tar initiativ.

Her er Anita avbildet under Enovakonferansen 2017, næringslivets møteplass for nye energi- og klimaløsninger. Foto: Privat

- Hva er dine beste tips for lykkes i arbeidslivet?

Som ung i arbeidslivet mener jeg at det er viktig å være ydmyk, samtidig som man ikke skal være redd for å spisse albuene litt. Ta utfordringer og hopp på muligheter som byr seg. Det å tørre å bevege seg utenfor komfortsonen (ikke hele tiden, men av og til) mener jeg at er viktig - det er her «the magic happens».

- Hvor ser du deg selv om ti år?

Oi… 10 år frem i tid, ja. Jeg håper jo at jeg har hatt en god utvikling karrieremessig og at jeg har bidratt til at transportsektoren har blitt mer klimaeffektiv. Familieliv er vel heller ikke å utelukke om man skal forsøke å se ti år frem i tid :)

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook