Andreas Østerøy (21) fra Lillesand har fagbrev, studiekompetanse og deltidsjobb på Rema 1000, men det er en internasjonal modellkarriere han sikter mot.

– Det var absolutt ikke noe jeg drømte om da jeg var liten. Det var egentlig aldri noe jeg tenkte på i det hele tatt, forteller Andreas.

Det har forandret seg. For en måned siden ble han nemlig «scoutet» av det internasjonale modellbyrået «LST Models».

– De fant meg på Instagram! Jeg har hatt Skype-møter med dem og skrevet under på kontrakter. Forhåpentligvis blir jeg sendt ut på oppdrag i høst, forteller Andreas, som for øvrig har 8400 følgere på Instagram.

Det var først i 2015 Andreas fikk interesse for modellyrket, da han ville på ferie.

Dro på modellweekend

– Jeg kom over modellturene til Donna (Ioanna, modellmamma, journ.anm.), og endte opp med å dra. Den turen startet det hele, forteller han.

Som eneste gutt på en av Donnas omdiskuterte modellweekender til Milano, fikk Andreas snust på hvordan modellyrket kan være hvis du lykkes. Privatsjåfør, stylister, luksushotell og fotoshoots var stikkord for turen. Han er ikke enig i kritikken modellmammaen har fått for turene sine.

– Du får mye for pengene. Jeg fikk veldig gode bilder der nede, og de bildene har gitt meg jobber i ettertid. På den måten ser jeg på turen som en investering, sier han.

Et halvt år etter reisen begynte Andreas å jobbe for modellbyrået «Ambition Models» i Tønsberg. Der fikk han kontakter og erfaring, men fant ut at det ikke var nok.

– Det er vanskelig å leve av å være modell i Norge. Man må liksom til utlandet, sier 21-åringen.

Blitt vanlig å scoute modeller på Instagram

Ifølge Alexandra Bothorp, booker i Norges største modellbyrå Heartbreak Management, har det blitt en vanlig praksis å finne modeller på Instagram.

– Jajaja, vi gjør det hele tiden! Det er veldig vanlig blant de fleste byråer. Det er så lett når du kan sitte å scoute samtidig som du sitter på bussen, sier hun.

Hun forteller videre at Instagram blir brukt i større og større grad for å finne modeller.

– Det er vel nesten 50/50 om vi finner dem på Instagram eller ute på gata. Man vet jo aldri helt før man har møtt personen, men man får et ganske godt inntrykk via Instagram, sier Bothorp.

– De trodde aldri bondeknølen fra Justøya skulle bli modell

Det var ikke mange som trodde Andreas skulle begynne i modellyrket.

– I starten lo vennene mine da jeg fortalte det. De trodde aldri det om den lille bondeknølen fra Justøya i Lillesand. Men nå har de fått troen på meg, og lagt seg litt flate, sier Andreas med et lurt smil.

Andreas skulle ønske han kom ut tidligere som homofil. Foto: Ida Marie Stokkelien

#Gaymodel

Han skilte seg nok litt ut fra klassekameratene i Lillesand. Da han var 17 år kom han ut av skapet som homofil.

– Jeg var alltid mer feminin enn de andre guttene. Jeg ble kalt stygge ting på ungdomsskolen, men det var fordi de ikke visste at jeg faktisk var homofil. Jeg angrer på at jeg ikke kom ut tidligere, forteller Andreas, som var klar over legningen sin fra 13-års alderen.

Andreas skulle ønske han kom ut tidligere som homofil. Ida Marie Stokkelien

– Det var ikke ille å komme ut i det hele tatt, og jeg har aldri fått en negativ kommentar etter jeg sto fram som homofil, sier Andreas som nå stolt hashtagger hvert bilde på Instagram med #Gaymodel.

Likevel merker han at folk på Sørlandet kanskje ikke er like vant til å se homofile.

– Hvis jeg skulle hilse på noen måtte det skje hjemme hos dem, for de turte ikke å møtes i byen

– Hvis jeg kysser en fyr på byen, ser jeg det ofte på storyene til helt random folk dagen derpå. Det virker nesten som det er en attraksjon.

– På gay-apper merket jeg også før hvor mange som ikke kom ut av skapet i Kristiansand. Hvis jeg skulle møte noen måtte det skje i deres hjem, for de turte ikke å møtes i byen. Det er kjipt, så jeg håper det forandrer seg.

– Flere kompiser kom ut etter Skam

Likevel har han merket positive forandringer de siste årene.

– Skam hjalp faktisk veldig, samt det at kirken åpnet opp for vielser av homofile. At man blir vant til til forskjellige typer mennesker gjennom TV og media fungerer. Flere av mine kompiser turte å komme ut etter at Skam tok opp tematikken, forteller Andreas.

– Jobb aktivt og bruk sosiale medier!

Når det kommer til det å bli modell, har Andreas følgende tips:

– Jobb aktivt og bruk sosiale medier! Det er mange som vil bli modell, men sitter og venter på å bli oppdaget. Jeg tok masse bilder og jobbet mye gratis, men folk så det jo!

– Reklamer for deg selv på Facebook og Instagram, bruk riktige hashtags og følg modellsider. Du får kanskje ikke mange «likes», men plutselig ser rett person deg, og da er det gjort, avslutter Andreas.

Johannes (20) om stilen sin: - Livet er for kort til å bekymre seg for hva andre syns

Er Christina (21) Trondheims yngste salonggründer?