- Hva vil du si er de største forskjellene på å campe om vinteren og om sommeren?

- Kontrastene vil jeg si er den største forskjellen. Fargene, luktene. Og selvfølgelig utstyret! For min del betyr vinteren ofte mer komfort, da jeg trekker pulk og kan ha med mer utstyr, forteller Børge Sollie til Trd.by.

Vi har spurt han om hans beste turtips for ei telthelt om vinteren. Og han kommer også med tips til hvor i Trondheim man bør ta med seg teltet.

Børge Sollie har sålagt i 2018 tilbragt seks netter i naturen. Han ble bitt av friluftsbasillen for to år siden. Foto: Børge Sollie

Må planlegges

En av forskjellene på telturer på vinteren, sammenlignet med sommeren, er ifølge Sollie at det krever litt mer planlegging.

- Snøsmelting krever mye jobb og har man ikke bål, brukes det masse gass eller bensin.

Han råder derfor til å ta med en til to bokser mer enn det man i utgangspunktet hadde tenkt.

- Vinterutstyr er gjerne litt dyrere enn sommerutstyr, men for min egen del er de ekstra kronene verdt det siden comforten blir så mye bedre. Et skikkelig oppblåsbart liggeunderlag med dun i gjør susen! Eller to til tre vanlige liggeunderlag med et reinskinn oppå!

Sollie har ingen spesielle favorittdestinasjoner, men sier det er øyeblikkene på turen som er viktigst. Foto: Børge Sollie

For de frosne

Men han tenker også kreativt sånn at man kan bruke det man har.

- Har du ikke vintersovepose? Det går bra, og man kan bruke en sommerpose inn i en høstpose. Varme klær er selvfølgelig viktig. Dunjakka kan åpnes og legges over fotenden av posen da det oftest er beina som blir kalde.

Men det kanskje aller beste trikset er varmeflaske. Varmeflasken legger han nederst i posen, omtrent et kvarter før han legger seg.

- Og voilà - posen er varm! Og den varmer utover natta og, og du har lunka vann til å koke «morraskaffe» med. Bare sørg for at flaska tåler varmtvann og at den er skikkelig skrudd igjen.

Sollie har alltid med seg juletrelys som han henger opp i teltet for koselig stemning. Foto: Børge Sollie

Hvordan holde varmen

Et siste tips på varmefronten er å ikke legge seg kald i soveposen.

- Ta knebøy, spentsthopp, pushups eller bare vær i aktivitet før man legger seg, så holder man varmen. Han råder også til å ha minst mulig klær på i soveposen.

- For mye klær skaper en «kjøleskapeffekt» som holder kulda inne. Jeg sover i bare superundertøyet.

Blir du våt på beina må sålene og sokkene tørkes. Disse kan man ifølge Sollie henge i teltet over primusen, eller legge de inn mot kroppen. Avispapir i skoene kan trekke ut fuktigheten.

- Hvis du må på do i løpet av natta, er det ikke vits i å prøve å holde seg. Man bruker mye energi på å holde igjen det som vil ut.

Hvis man da går ut fra soveposen for å gjøre sitt fornødne, kan han vitne om at man faktisk får varmen i seg av at man rører på seg.

Sollie klarer ikke å bestemme seg for om han liker sommercamping eller vintercamping best. Det eneste han preiserer at han liker best å bo i telt når det er skikkelig drittvær. Foto: Børge Sollie

Koselig i teltet

Sollie fyrer med primus i teltet, enten i forteltet eller inne i selve innerteltet. Han råder til å grave ut snøen i ytterteltet. På den måten får man både bedre plass og kaldlufta synker og samles i gropa. Dermed blir det varmere inni teltet.

- Dette krever telt som er høyt nok og erfaring. Primusen må stå støtt, gjerne på en plate. Det trengs ikke store flammen i teltet før det blir en god lunk.

- Kan det bli for kaldt til å sove ute?

- Tja. I Trøndelag blir det ikke for kaldt. Det verste været er nullføre. Blaut snø, regn og blaut bakke. Altså trøndervinter. Kaldt erlik tørt.

Sollie henger også opp juletrelys i teltet.

- Da blir det skikkelig koselig.

- Hva kan man bruke dagene til på en helgetur?

- Man kan bruke dagene til å sanke ved, isfiske, slappe av, gå på ski, bygge snøhule og så videre. Det er uante muligheter.

Her kan du sette opp teltet i Trondheim og omegn:

Sollie synes de fleste turområdene er fine om vinteren, og han har ingen favorittsteder for å slå opp teltet.

- Det er vanskelig å si hva som er finest da det er de enkelte øyeblikkene som gjør opplevelsene flotte.

1. Jonsvannsmarka

Sollie trives godt i Jonsvannsmarka, og det er det første stedet han nevner. Ifølge Trondhjems turforening omfatter den også flere av de markene som nevnes.

Det er en kjøretur på litt over 20 minutter fra sentrum, og man tar av E6 på Moholt.

2. Malvikmarka

Malvikmarka dekker også områdene i Mostadmarka og sør for Hommelvik. Ved Jervskogen er det ifølge turforeningen gjennom skisenteret tilknytning til to forskjellige lysløyper, der man tilsammen kan finne et løypenett på 35 kilometer.

3. Dragstenmarka

Skiløyper fra Klæbu sentrum og over til Gjenvollhytta fører til Dragstenmarka.

4. Bymarka

Bymarka har flere gode turmål, enten det er snakk om en dagstur eller helgetur. En kommer seg til Bymarka, for eksempel via Wullumsgården, der en kan gå via den asfalterte Fjellseterveien til Baklia.

5. Estenstadmarka

Estenstadmarka har blant annet et flott utsiktspunkt, rett ved «månen» som er 349 meter over havet.

For å komme seg hit kan en ifølge Trondhjems turforeningen enten ta buss til Lohove eller kjøre til en parkeringsplass ved Bekken.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no