Sagen begynte som fotograf i Adresseavisen i 2001, men ble bitt av fotobasillen i 1991.

- Da begynte jeg å ta bilder av kompisene mine som sto på ski. På den tiden brukte man analoge kamera, og da jeg fikk fremkallet bildene var det to av 36 bilder som ble bra. Det holdt det, og det var den vinteren jeg bestemte meg for å bli fotograf, forteller Sagen til Trd.by.

Hvordan får man fanget lyset og komponert et godt vinterbilde? Vi sporte Adressa-fotograf Richard Sagen. Dette bildet fra en skitur i Meråker. Foto: Richard Sagen

Holder ikke med teori

Det er vel flere som kan kjenne seg igjen av beskrivelsen av et skikkelig kick når man ser at bildet man prøvde seg på faktisk ble like bra som man hadde håpet.

- Hvordan ble du god?

- For å bli en god fotograf må man ta masse bilder. Man kan lese seg opp og å ta kurs, men for å bli skikkelig god så må man praktisere og øve.

Sagen tror ikke det finnes snarveier til å bli en god fotograf.

- På slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet fotograferte jeg hele tiden. Ikke døgnet rundt, men da jeg ikke fotograferte sto jeg på mørkerommet og fremkallet bilder.

Dette bildet er fra Jotunheimen med utsikt mot Store Ringstind. Foto: Richard Sagen

Richard Sagens tips for gode vinterbilder:

1. Gi bildet det lille ekstra:

- Jeg må ha en kombinasjon av landskap og mennesker i mine bilder. Det må skje noe i bildet.

Både når det gjelder landskap og bilder av bygninger.

- Trondheim er en flott by å fotografere i. Det er mange kjente motiver som kan bli veldig fine. Men da er det flott om det skjer noe som gir bildet det lille ekstra. Det kan være mennesker som gjør noe, ei bikkje som hopper inn i bildet eller bare en siluett kan gjøre bildet skikkelig bra.

2. Få med det flotte vinterlyset:

- Lyset i desember og januar er eksepsjonelt vakkert. Det er et lys man ikke får ellers i året. Hele døgnet er nesten en soloppgang eller -nedgang. Kombinert med uvær, snøfauk..

For å få med deg lyset bør du ifølge Sagen være tilstede og klar ved enten soloppgang eller nedgang.

- Da må du være der, selv om det er kaldt og dårlig vær, for plutselig kommer lyset og da kan det bli magisk. Gjerne dra ut når det er blåtime. Da er lyset egentlig blått, men varmt i horisonten.

Dette lyset er også vakkert i byen, så en trenger ikke stikke til fjells eller skogs.

3. Trene på å stille kameraet manuelt:

- Jeg vil anbefale å stille inn kameraet manuelt, siden autofunksjonen ofte vil lure deg litt.

For eksempel er det lyset og gråtonene i bildet autofunksjonen kan misforstå der snøen kan bli undereksponert og mørke husvegger kan bli overeksponert.

- Dette er teori som man kan lese seg til, men jeg anbefaler også å prøve forskjellige innstillinger. Fordelen med digitalkamera er at du kan se hvordan bildene endrer seg når du prøver deg fram med innstillingene. Bildene og gleden ved å ta bilder blir mye større om man behersker den manuelle bruken av kamera.

Sagen liker å kombinere landskapsbilder med mennesker, eller andre elementær som gjør bildet mer spennende. Foto: Richard Sagen

4. Selfie på fjellet?

Sagen selv er oftere på fjell med kameraet enn i bybildet, og istedet for å ta den klassiske selfien med egen arm, har han et tips.

- Bruk selvutløser på telefonen. Sett den på ti sekunder, så får du god tid til å legge fra deg kameraet og stille deg opp. Du kan også gå eller være mer aktiv på bildet på denne måten.

5. Hvordan komponere motivet:

Det er sikkert mange som har hørt foto-regelen om det gylne snitt.

- Jeg jobber ikke ut fra det og tenker at sånne regler er til for å brytes. Det er ikke noe som er rett og galt.

Men et lite tips har han uansett. Er det landskap- eller himmelbilde du skal ta, ikke la horisonten dele bildet i to. Tenk heller at du lar det være én fjerdedels himmel, og tre fjerdedeler med landskap.

- Eller motsatt om det er for eksempel er sykt fine skyer på himmelen. Det viktigste er å finne ut hva som er spennende i bildet.

6. Prøv uten stativ

Sagen anbefaler også fotografer å gjøre seg uavhengig av stativet.

- Bruker du frihånd kan du fange deg som er overraskende. Enten det er en katt eller bikkje. Bildene blir litt mer impulsiv uten stativet.

Fra helgas fotoutstilling: - Mange forbinder hudsykdom med noe som er stygt, men jeg vil vise at det er fint

7. Ha kameraet tilgjengelig:

- Det beste tipset jeg har er å ha kameraet tilgjengelig om du er ute og går tur. Det spiller ingen rolle om du har et kamera til 100 000 kroner i sekken, om du ikke har det tilgjenglig når det skjer noe.

Selv bruker han kompaktkamera på tur, og har fikset en løsning der han har kameraet festet til sekken.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

7. Med telefon? Disse appene er gode:

Han mener det er fullt mulig å ta gode vinterbilder med mobiltelefonen, og at det finnes flere gode redigeringsapper. De tre Sagen bruker mest er:

- Snapseed

- PS Express

- Photogene

- De har en del av de grunnleggende funksjonene som vanlig Photoshop har og litt mer kunstneriske filter som svart/hvit og andre farger. I tillegg til at de kan eksporteres videre til Facebook og Instagram.

Men han advarer mot å gå helt bananas i redigeringen.

- Det er mange kontoer på Instagram der de har redigert vel mye, og jeg ser det med en gang.

Selv prøver han å ha bildene så nært opp mot virkeligheten som mulig.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no