– Jeg hadde litt lite penger i en periode, og trengte å fylle opp en ny leilighet med møbler, forteller Kjetil.

Løsningen ble å finne gamle møbler folk ikke ville ha på Finn.no. Her fant han mange antikviteter som fortjente et nytt liv.

– Jeg fikset møblene, og de ble veldig fine, forteller 25-åringen fra Stavanger.

- Hvorfor akkurat antikviteter?

– Ikea-møbler, og generelt masseproduserte møbler, blir ofte sterile og hvite. Kjedelige egentlig.. Antikke møbler har en helt spesiell sjarm.

Inspirert av onkelen

Som liten pleide Kjetil å se på at onkelen fikset gamle møbler. Han bodde rett nede i gata, og Kjetil var alltid velkommen der. Han beskriver onkelen som en «Reodor Felgen», som kunne lage alt.

En gang snekret de et skap sammen. Det ble starten på Kjetils store interesse for gamle møbler.

– Han viste meg hvor mange funksjoner et møbel kan ha, forteller Kjetil.

Det har resultert i at han har blitt svært opptatt av at møblene han pusser opp skal være multifunksjonelle og praktiske.

– Først og fremst tenker jeg at man ikke skal kaste vekk plass, og derfor lage møbler som har flere funksjoner, for eksempel når det kommer til oppbevaring. Mange bor i svært små leiligheter eller hybler, og da er det kult å kunne tenke på hvordan de får utnyttet plassen best mulig i forhold til møbler, forklarer han.

Forkjærlighet for piano

Kjetil er opprinnelig utdannet industrimekaniker, men måtte slutte i jobben på grunn av hjerteproblemer. Hans bakgrunn som industrimekaniker gjør at han er svært opptatt av å studere hvordan alle delene av ting henger sammen - særlig hos antikke pianoer.

– Jeg liker å plukke ting fra hverandre, finne ut hvordan alle delene fungerer, for så å sette dem sammen igjen, forklarer Kjetil.

Da han fikk et gammel harmonium, også kalt trø-orgel, måtte han gjøre nettopp det. Med hjelp fra en musikkprofessor ved Universitetet i Stavanger lærte han om alle de forskjellige effektene harmoniumet hadde.

At det virket komplisert, skremte ikke Kjetil. Jo mer avansert noe virker, jo mer interessert blir han i det. Men det er også en annen grunn til at han er ekstra glad i pusse opp pianoer.

– Det er fraværet av elektronikk. Det er den ene funksjonen som trigger den andre, forteller han og smiler.

Det ferdig oppussede harmoniumet er et av flere redesign Kjetil deltar med i konkurransen HJEM 2018.

Hjem Redesign

Hjem Redesign er en konkurranse hvor man skal lage noe nytt av noe gammelt. For eksempel av tekstiler, møbler, servise, redskaper, verktøy eller andre bruksgjenstander.

Konkurransen er et samarbeid mellom Ingrid Bergtun, HJEM 2018 og Fretex i Rogaland. Påmeldingen åpnet allerede i april i år, og i oktober skal vinneren kåres.

Blogger og redesigner Ingrid Bergtun skal sitte i juryen. Hun håper konkurransen vil inspirere mange til å tenke redesign.

– Denne konkurransen er en kontrast til «kjøpt og kast»-samfunnet vi lever i. Jeg håper at flere vil få øynene opp for hvor enkelt det kan være å redesigne, sier Bergtun.

20 deltakere er med

I mai valgte juryen ut tjue deltagere som fikk være med videre i konkurransen. De utvalgte må dokumentere prosessen på Instagram med taggen #hjem2018redesign.

I høst velger de ut fem deltagere som får stille ut sine redesign på Stavanger Forum 19–21. oktober. Publikummerne og juryen vil sammen kåre en vinner.

– Første-, andre- og tredjeplassen vil vinne kule premier, samt at førsteplassen får tittelen Årets Redesigner Rogaland, forteller Bergtun, som gleder seg stort til messen i oktober.

Det er hun ikke alene om.

– I denne konkurransen har deltagerne ulike aldre, kjønn og bakgrunn. Noen har mye erfaring og andre ikke. I tillegg redesigner alle forskjellige ting. Jeg tror det vil være mange ulike bidrag, og jeg gleder meg til å se hva de andre har lagd, avslutter Kjetil.