Fristen for å takke ja til studieplass gikk ut søndag, og det betyr at alle søkere nå (forhåpentligvis) vet hvor og hva de skal studere til høsten.

Men har du husket på alt det andre praktiske, som må ordnes før du begynner på studentlivet?

Her har vi samlet sammen ni tips!

1. Semesterregistrering

Semesterregistrering er noe alle studenter må gjøre. Dette ordner du selv, og gjøres i Studentweb med brukernavn og passord fra studiestedet ditt.

Her ordner du ting som å bekrefte utdanningsplanen din, betale semesteravgift, og oppdatere personopplysninger og semesteradresse.

Fristen for semesterregistrering er 15. september for høstsemesteret.

Semesterregistrering er viktig! Dersom du ikke semesterregistrerer deg innen fristen får du ikke gå opp til eksamen, og du får heller ikke støtte fra Lånekassen.

Immatrikuleringen er en offisiell innskriving og i år ventes det rundt 8.000 nye studenter.

2. Betal semesteravgiften

Husk å betale semesteravgiften innen 15.september for høstsemesteret. Hvis du ikke betaler avgifter får blant annet ikke støtte fra Lånekassen.

Når du har registrert deg og betalt semesteravgift vil du motta et semesterkort til din semesteradresse. Adressen kan du selv endre i StudentWeb under registreringer.

3. Søk om lån

Dersom du har takket ja til studieplass, kan du søke om lån og stipend for hvert semester hos Lånekassen.

Studielån kan være lurt å huske på, om du ikke har store oppsparte midler. Foto: SCANPIX

4. Møt opp ved studiestart

Planlegger du kanskje en ekstra ferietur når sommerjobben er over? Det er ikke sikkert at det er så lurt.

Flere studier har nemlig obligatorisk oppmøte ved studiestart, og dersom du ikke møter opp kan studiestedet tolke det som at du ikke ønsker å beholde plassen din. Sjekk opp i det på forhånd!

5. Skaff deg studentkort

Alle studenter skal ha studentkort.

Med dette kortet kan du blant annet låne bøker på campus-biblioteket, bruke det som nøkkelkort til spesielle bygg og rom, og bruke det når du skal skrive ut noe på campus.

6. Finn en plass å bo

Ikke vent til siste liten med å finne deg en plass å bo. Jo tidligere du begynner å gå på visning på leiligheter, jo flere valgalternativer har du.

I tillegg er ofte boligmarkedet veldig presset rundt denne tiden, nettopp fordi så mange studenter leter etter leilighet, så det lønner seg å være tidlig ute.

Hvis du tenker å bo i studentbolig bør du søke så raskt som mulig, da det ofte er stor pågang på disse også.

Studentboligene i Trondheim er fulle, men det er ennå mye ledig på det private markedet i Trondheim.

7. Søk på deltidsjobber

Selv om man som student som regel får støtte fra Lånekassen, er ikke dette noe man blir rik av.

Så hvis du ikke planlegger å leve på nudler når leie, busskort og strømregningen er betalt hver måned, kan det være lurt å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene.

8. Meld deg på immatrikuleringen

Årets immatrikulering er 11.august og er genialt for nye NTNU-studenter. Der samles alle nye studenter, rundt 8.000 av sitt slag, for en felles feiring. Det er en fin velkomst og på scenen den dagen kommer blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, NTNUs rektor Gunnar Bovim og flere musikalske innslag.

I år kommer blant annet kunnskapsminsiteren til immatrikuleringen i Trondheim.

9. Bli med på fadderuka!

immatrikuleringsdagen får du tildelt en fadder og en faddergruppe der du møter andre nye studenter som skal studere det samme som deg. Fadderen gir deg gode råd om byen og universitetet, hjelper deg med praktiske ting og informerer om alt som skal skje i Fadderuka.

Her lages det pyramide under rebusløpet under fadderuka i 2009. Foto: Rune Petter Ness

I Trondheim blir det blant annet immatrikuleringsfest, rebusløp i byen, stand up-show, quiz, arrangementer med linjeforeninger og temafest. Don't miss out!

Lik trd.by på Facebook