– Det han gjorde var monstrøst og uforklarlig. Men som skuespiller må man alltid lete etter personen i rollen, sier Eddie Redmayne når han besøker filmfestivalen i Zürich.

Redmayne spiller Cullen, mens Jessica Chastain på sin side spiller rollen som Amy Loughren; sykepleierkollegaen som klarte å avsløre den sjenerte og snille Cullen som drapsmann.

Cullen jobbet på en rekke forskjellige sykehus, hvor ledelsen ble mistenksom etter påfallende mange dødsfall. Flere steder valgte man imidlertid å ikke bry seg nevneverdig med hendelsene. Omdømmet til sykehuset måtte komme først, var omkvedet.

Fikk 13 livstidsdommer

I 2013 skrev Charles Graeber boken «The Good Nurse», som filmmanuset baserer seg på. Cullen sitter for tiden fengslet etter at han ble idømt intet mindre enn 13 livstidsdommer.

– Jeg har ikke møtt ham, sier Redmayne.

– For det første vet jeg ikke om det hadde vært mulig. For det andre hadde jeg boken, der forfatteren skriver om møter med ham. Og for det tredje kunne jeg snakke med Amy, hun ble mine øyne og ører – og det føltes bedre, slår skuespilleren fast.

Eddie Redmayne og Jessica Chastain spiller sykepleierkollegene som blir venner – før hun må avsløre ham – i Netflix-aktuelle «The Good Nurse». Filmen får premiere på strømmetjenesten 26. oktober. Foto: Netflix

Redmayne ble sjokkert da han skjønte hvor mange høytstående sykehusledere og andre ansatte som ikke tok sine mistanker om Cullen på alvor. Om pasientene som ble ofre for Cullen, sier han:

– Det handler om mennesker i en sårbar situasjon, som må stole på de som tar vare på dem. En pasient etablerer en personlig forbindelse med sine omsorgspersoner.

Regissør Tobias Lindholm er også med under intervjuet, og skyter inn:

– Dette handler om hvordan et individ, i dette tilfellet Amy, står opp mot systemet og avslører det. Cullen var ikke engang spesielt «dyktig» som seriedrapsmann. Leger og sykepleiere nektet bare å se hva han gjorde. Systemet kunne ikke stoppe ham. Amy gjorde det.

Forankring i virkeligheten

Eddie Redmayne sier at selv når han spiller en fiktiv karakter, som han eksempelvis gjør i «Fantastic Beasts»-filmene, er det viktig for ham at de er troverdige, på sin måte.

– Du tar karakterens kvaliteter – og går inn i prosjektet, sier han.

Cullen fortalte aldri hvorfor han begikk alle drapene, og filmen begir seg heller ikke inn på noen forklaringer.

– Det ville ikke vært riktig av oss. Men det vi vet, er at han har to ulike personer i seg. Amy skimtet morderen Cullen to ganger, en mann som var helt motsatt av den snille og empatiske personen hun ellers møtte på jobb.

Eddie Redmayne som seriemordersykepleieren Charlie Cullen i Netflix-aktuelle «The Good Nurse». Foto: Cr. JoJo Whilden / Netflix

Rett etter innspillingen dukket Redmayne opp på scenen i London i en produksjon av «Cabaret». Han trengte et nytt miljø, akkurat som da han trengte å lage en film i mindre skala – nemlig «The Good Nurse» – etter å ha spilt i storproduksjonen «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter».

Den populære skuespilleren har i år rundet 40 år.

– Det viktigste er at jeg fortsatt lærer. Jeg frykter det å bli selvtilfreds, sier skuespilleren – og løfter på sløret om hva han kan finne på – for å ikke stivne.

– Nylig var jeg i Paris og deltok på et kurs i absurd teater. Vi var skuespillere med ulike bakgrunner som dro dit for å utfordre hverandre.

Fakta om Eddie Redmayne

* Alder: 40 år.

* Familie: Kona Hannah Bagshawe, to barn.

* Bor: I London.

* Yrke: Skuespiller.

* Filmer i utvalg: «My Week With Marilyn», «Les Misérables», «The Danish Girl», «The Theory of Everything», «The Trial of the Chicago 7», «Jupiter Ascending», «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter» og «The Imitation Game», som norske Morten Tyldum hadde regi på.

* Aktuell: I «The Good Nurse», som får premiere på Netflix 26. oktober.