Da Anne Halonen var 18 år gammel, trengte hun en sommerjobb. Da bestemte hun seg like greit å skape sin egen.

- Jeg trengte en jobb, rett og slett. Jeg skapte et tilbud som jeg selv ønsket meg da jeg var liten, forteller hun til Trd.by.

Det er fem år siden nå. Det som begynte som et årlig sommerkurs i dans for store og små, blir i år til en splitter ny festival.

Fra 12 deltakere til hel festival

Den 23 år gamle dansestudenten fra Fosen begynte selv å danse som seksåring. Hun gikk danselinja i Inderøy, har danset ved Trøndertun og er i dag student ved Høyskolen for dansekunst i Oslo.

Festivalen begynner søndag 20. juni, og varer til og med 3. juli. Foto: Privat

Hver sommer har hun vendt hjem til Vanvikan for å arrangere kurset Summer Dance. Det første året var det tolv påmeldte. Tredje året hadde hun 50 deltakere.

- Det var et enmannskurs der jeg gjorde «alt», der jeg underviste både barn og voksne. Jeg har gjort alt av organisering, markedsføring, økonomi og gjennomføring, forklarer Anne.

I år blir kurset til en hel festival, med nærmere 50 deltakere på kurs og workshops, og enda flere påmeldinger for å se forestillingene som skal settes opp. Enda er det ledige plasser.

Håper på flere deltakere fra Trondheim

Festivalen har fått støtte både fra kommunen og fylkeskommunen, Dansit og Kulturrådet. I dag består teamet bak festivalen av rundt 25 mennesker - flere av dem medstudenter fra danseskolen, andre innleide dansepedagoger, lysteknikere og assistenter.

- Før ville jeg gjøre alt selv, men jeg innså at det ikke ville gå om vi skulle vokse. Det første målet er å få det til å gå rundt, og jeg er heldig som har fått støtte, det er veldig stas.

Anne har arrangert sommerkurs siden 2016. Nå blir kurs til festival. Foto: Summer Dance

På lang sikt ønsker Anne å utvide dansemiljøet i kommunen. Hun forklarer at det sjeldent er ordentlige danseforestillinger på bygda, og at hun synes det er gøy å bringe dansen dit.

- Jeg håper alle får en god opplevelse i år, og er stolt over at vi klarer å gjennomføre under pandemien. Festivalformen håper jeg kan åpne for at flere fra Trondheim kommer også. Vi er bare en båttur på 25 minutter unna!