For aller første gang sender Norge avgårde et landslag til EM i hacking. Eller til EM i cybersikkerhet, som det egentlig heter.

- Dette er noen av de skarpeste unge hodene i fagfeltet, og dette er snakk om mer enn guttestreker, sier Hilmar Haraldsson, seniorrådgiver i Center for Cyber and Information Security (CCIS) på NTNU om landslaget.

Nesten garantert jobb

Prosessen med å plukke ut landslaget begynte i august med en kvalifiseringsrunde til Norgesmesterskapet. Deretter fikk 21 deltagere muligheten til å stille til Norges første mesterskap i informasjonssikkerhet i Gjøvik.

- Et av poengene med dette mesterskapet er å bringe unge talenter sammen, og på denne måten motivere dem til å satse på en karrriere innenfor dette fagfeltet, sier Haraldsson.

Et annet poeng er å løfte cybersikkerhet som tjeneste i samfunnet.

Haraldsson forteller videre at de som har kommet på landslaget allerede har blitt høyst ettertraktet på arbeidsmarkedet.

- Dette er nok framtidens viktigste ressurser innenfor fagfeltet, og det er et ganske stort stempel disse guttene har fått.

- Er disse guttene nesten garantert jobb?

- Ja, jeg vil si de er høyst ettertraktede i arbeidsmarkedet. Enkelte av dem har allerede fått jobb, og jeg har blitt kontaktet av store aktører som vil komme i kontakt med landslaget, sier Haraldsson.

Anders Been Wilhelmsen (22) studerer på NTNU og er med på landslaget i hacking som skal konkurrere i Malaga i begynnelsen av november. Foto: Ina Sand Solli

Fra hobby til karriere

Landslaget består av ti unge menn, hvorav fire av dem er bosatt i Trondheim.

Anders Been Wilhelmsen (22) er en av dem. Han var 13 år da han fattet interesse for IT. Når han noen år senere måtte bestemme seg for hvilken utdanning han skulle ta var han ikke sikker.

- Jeg tenkte at jeg enten kunne ødelegge en hobby, eller så endte jeg opp med en jobb jeg virkelig kunne trives i, sier han til Trd.by.

Etter fire år som student på kommunikasjonsteknologi synes han fortsatt at det virker som om han har tatt et morsomt valg.

- Hvorfor ble du med i norgesmesterskapet?

- Jeg tenkte det var en fin mulighet til å teste egne kunnskaper og at det var ei fin utfordring rett og slett, sier han.

Handler mest om å forsvare

Wilhelmsen forklarer at konkurransen handler like mye om å forsvare sikkerhetssystemer som å angripe dem.

- Enten skulle vi angripe et fiktivt nettverk. Det vil si å bryte oss inn for å finne informasjon. Eller så skulle man forsvare nettverket ved å holde tjenesten så sikker som mulig. Hovedpoenget er angrep og forsvar.

I kvalifiseringsrunden før norgesmesterskapet gikk deltagerne videre som invidider. Men under selve mesterskapet ble utøverne vurdert både individuelt og på hvordan de samarbeidet.

- Vi ble vurdert ut fra oppførsel, holdninger, samarbeid og selvfølgelig tekniske ferdigheter.

Foreløpig har Wilhelmsen is i magen i forkant av EM, men han erkjenner at det fort kan forandre seg.

- Har du hacket noe før du begynte å konkurrere?

- Ja, første gangen jeg hacket noe klarte jeg å få tilgang til min egen trådløse ruter. Det å få til noe som egentlig ikke skal gå an ga en interesse for det.

- Hva tenker du om at det sies dere som er tatt ut nesten er garantert jobb?

- Jeg vet at det er stor etterspørsel etter de som jobber med informasjonssikkerhet i Norge. Det er overraskende hvor mange som fortsatt ikke er ferdig å studere som har fått seg jobb.

Selv har han merket seg at etterspørselen har forandret seg bare i de årene han har studert.

- I 2013 tror jeg ikke det var så mange utlysninger, men fire år senere kryr det av stillingsannonser på dette fagfeltet.

Selv om hacking først og fremst er forbundet med å bryte loven, så finnes det programmer man kan bruke for å øve seg på både forsvar og angrep helt lovlig. Foto: Ina Sand Solli

Skal konkurrere mot 14 land

Nettopp for å fokusere på unge talenter har EU satt aldersgrensa for å delta i mesterskapet til mellom 16 og 25 år. Haraldsson forteller at de fra og med i år skal arrangere NM hvert år. Han ønsker også flere jenter på laget til neste år.

EM holdes i Malaga i starten av november. Det er tredje gang EM i cybersikkerhet arrangeres, og det norske landslaget skal konkurrere mot 14 andre nasjoner.

- Hvilke forhåpninger har du for laget i EM?

- Det er vanskelig å si, vi har ikke noe sammenligningsgrunnlag og vi vet ikke helt hvor vi står. Men man har jo alltid troa på laget sitt, sier Haraldsson.

Norgesmesterskapet ble arrangert av CCIS, som er en del av institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU. Tilsammen utgjør dette fagfeltet i Trondheim og Gjøvik det største miljøet i Skandinavia innen forskning og utdanning.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook