Kristoffer Hagen (32) er en av ti forskerstudenter fra NTNU som skal delta i årets Forskernes Grand Prix. Han stiller med forskerprosjektet: «Dataspill som fysisk trening».

- Jeg vil bruke dataspill for å gjøre kjedelig trening gøy, sier han til Trd.by.

Han har studert ved fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk, og institutt for datateknologi og informatikk. Selv er han glad i ulike ballidretter og dataspill.

- Men jeg synes det å springe på ei tredemølle er kjedelig.

Nettopp dette er bakgrunnen for ideen som kom for tre år siden da han skrev masteroppgaven, og dermed begynte han å researche hva som allerede var på markedet.

Erstatter mus og tastatur

For eksempel finnes det varianter der man kan sykle foran en skjerm som viser Tour de France-løyper.

- Men det er mer aktuelt for de som allerede liker å sykle og er glade i trening.

I forskningsprosjektet har han tatt utgangspunkt i dataspill som League of Legends og Counterstrike, og konseptet går ut på at han har erstattet mus og tastatur med en spinningssykkel med knapper på styret.

- Det skal handle mer om spillet enn om syklinga, konstaterer Hagen.

En av utfordringene hans underveis i prosjektet har vært å gjøre det like gøy.

Vil utvikle konseptet videre

Forskerstudenten har fått gode tilbakemeldinger fra de som har prøvd ut spillesykkelen.

- Jeg har fått såpass god respons at jeg har bestemt meg for å se om det kan bli ei bedrift av dette.

Dermed skal han jobbe videre med prosjektet på egenhånd, parallellt med at han skal fullføre doktoravhandlingen sin.

En av hans konkurrenter er Karoline Osnes (26) fra fakultetet for ingeniørvitenskap og institutt for konstruksjonsteknikk. Hun jobber med et eksplosivt prosjekt for en tryggere hverdag.

Til blant annet terrorsikring

Osnes forteller at temaet handler om eksplosjonsutsatte vinduer, og at det passer godt til hva forskningsgruppa hennes jobbet med. Dermed ble hun spurt om hun ville forske på akkurat dette.

- Jeg synes det hørtes veldig gøy, forteller hun.

- Hvorfor er det behov for denne typen forskning?

- Det er behov fordi vi ikke vet så mye om hvordan glass oppfører seg når det settes under hardt trykk og høye temperaturer.

Hun relaterer det til for eksempel terrorsikring av bygninger.

- For eksempel under oppføringen av nytt regjeringskvartal er det viktig å vite hvordan glasset oppfører seg, og det krever forskning på temaet. Akkurat nå brukes en forenklet metode, og vi jobber med å finne de beste metodene.

Samler god erfaring

En av grunnene til at hun meldte seg på Forskernes Grand Prix er fordi deltagerne lærer mye ved å fortelle om sine egne forskningsprosjekt.

- Det er fort gjort å komme inn i ei forskningsboble der man tror at alle andre vet det samme som en selv, og at man har lett for å bruke for vanskelige ord. Denne konkurransen hjelper til med selve formidlingen av hva man forsker på. Det er også egentrening i det å stå foran folk å snakke, sier Osnes.

- Hva tror du skal til for å vinne konkurransen?

- Det er en formidlingskonkurranse, og da kan oppgavene være kjempekule, men om du ikke formidler de på en god måte går man ikke videre uansett. Man må gjøre det spennende og trigge nysgjerrigheten til de som hører på. Så får vi se om jeg får til det.

Osnes sier hun ikke har noen anelse om hvem av de ti fra NTNU som stikker av med seieren torsdag.

- Jeg har hørt de andres bidrag, og det er mange dyktige folk. Det er kanskje litt klisje å si det, men uansett hvem som vinner så er vi alle vinnere fordi det har vært en så fin prosess.

Men hun presiserer at hun håper på trøndersk seier i selve finalen.

De andre åtte bidragene står på NTNUs hjemmesider, og handler blant annet om å redusere plast, og om å gi nanomajones til nyfødte med hjerneskade.

Lang tradisjon

Forskningsdagene er en landsomfattende forskningsfestival, om har blitt arrangert siden 1995 i Trondheim. Festivalen eies av Forskningsrådet, i tillegg til at de har flere samarbeidspartnere landet over. Siden 2010 har Forskernes Grand Prix vært et livlig innslag. Vinneren av den regionale finalen går videre til den nasjonale finalen som arrangeres i Trondheim lørdag 30. september.

Men det er flere arrangementer  fra dagene begynner fredag 22. september til det hele avsluttes lørdag 30. september.

Blant annet Forskningstorget som er åpent førstkommende fredag og lørdag.

Tirsdag 26. september inviteres det til debatt i Litteraturhuset i Trondheim med temaet: «Forskning på liv og død».

- Hvilke verdier står på spill når materiale fra døde brukes i forskning? spør arrangøren seg på debattsidene.

Også Researchers Night på Gløshaugen har tidligere dratt fulle hus med ungdommer hver høst. Dette året arrangeres kvelden fredag 29. september.

Det er allerede flere som har testet ut forskningsprosjektet til Kristoffer og han har fått gode tilbakemeldinger. Foto: Steinar Kvem
Karoline Osnes gjør en eksplosiv jobb for en tryggere hverdag. Foto: Julie G. Solem, NTNU
Disse ti forskerstudentene fra NTNU Gløshaugen skal i ilden på torsdag. Fra venstre: Ivanna Baturynska, Chris Carr, Britta Hale, Axel Nyman, Kristoffer Hagen, Savis Gohari, Vegar Ottesen, Kine Berild Norheim, Karoline Osnes, Annika Odland. Foto: NTNU