Det danske TV-programmet Operation X har fått innsyn i dokumenter fra forbrenningsanlegget på Roskilde i Danmark. Dokumentene Operation X har fått innsyn i viser at kjeden har destruert i gjennomsnitt 12 tonn klær i året siden 2013.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Profilert som bærekraftig

Hennes og Mauritz har i flere år profilert seg som bærekraftig, der de har oppfordret kunder til å gjenbruke klær. På deres egne nettsider skriver kjeden at de «streber etter å redusere tekstilavfallet», og oppfordrer kunder til å levere inn brukte klær – for å forhindre at tekstilene havner på søppelfyllingen.

Så sent som i 2015 kjørte H&M en kampanje for økt bevissthet rundt gjenbruk, under slagordet «Det er ingen regler i moteverdenen unntatt én: Resirkuler klærne dine», skriver NRK, som også har omtalt saken.

Da journalistene i TV-programmet selv tok stikkprøver fra et parti med klær, fant de bukser som var nye, tilsynelatende feilfrie og utstyrt med prislapp.

På grunn av sikkerhetsrutiner

Avsløringen kommer etter at H&Ms bærekraftsansvarlige Mia Møgelgaard har forsikret programmets journalister om at kjeden ikke har svinn i det hele tatt.

– Vi selger de klærne som blir produsert. Og det er jo en av fordelene ved å være en så stor virksomhet. Hvis en vare ikke selger godt ett sted, kan vi flytte den til et sted hvor den kan bli solgt. Så svinn er ikke noe vi opplever, sa Mølgaard i det første intervjuet.

Konfrontert med de nye opplysningene, forklarer de derimot at klærne som ble brent da TV 2 besøkte anlegget, ble destruert på grunn av at de ikke møtte kjedens krav til helse og sikkerhet.

Joanna Morell, som er selskapets kommunikasjonssjef i Norge, skriver følgende i en e-post til NRK:

«At H&Ms produkter sendes til forbrenning er sjeldent, og gjøres bare når de ikke oppfyller våre sikkerhetskrav.»

- Helsefarlige plagg

Videre foklarer Morell til NRK at de aktuelle klærne som ble stoppet på grunn av funn av mugg og for høy mengde bly, i tråd med kjedens sikkerhetsrutiner.

- Plaggene var helsefarlige for våre kunder.

Til Trd.by forklarer Morell i en mail at H&M aldri brenner klær som kan brukes.

- Det finnes ingen anledning der vi brenner klær som vi kan selge til våre kunder. Hverken i Danmark, Sverige, Norge eller noe annet land. Det faller på sin egen urimelighet.

Hun forklarer videre at i fjor ble 0,8 promille av H&M's sortiment til destruksjon.

- Disse produktene oppfylte ikke våre sikkerhetskrav og skulle under ingen omstendighet finnes i våre butikker. Andelen som går til destruksjon varierer fra år til år. I 2015 var det for eksemepl bare 0,1 promille som ble destruert.