Butikken heter Sarah Panter, og de har et ønske: Å gjøre brukte klær mer fristende. Dama bak butikken, Sarah Gjemdal har jobbet intensivt rett før åpningsdagen, som var torsdag kveld.

- Nå er jeg litt spent, og litt stressa. Det har blitt sene kvelder og tidlige morgener ei god stund nå. Men jeg gleder meg og tror dette blir artig, sier Gjendal rett før butikken åpnes.

Catwalk med brukte klær

Hun har organisert i stand litt av en åpningsfest, i tillegg til bobler, snakcs og sukkerspinn har hun også alliert seg med gode venner som går på catwalk for anledningen. Blant dem er Martine Pedersen Müller (22).

- Jeg synes initiativet hennes er veldig kult, sier hun.

Martine Pedersen Müller (22) synes initiativet til venninna Sarah Gjemdal er kult. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Det får hun medhold i fra Ida Amalie Nubdal (22).

- Dette er veldig nytenkende, og jeg håper dette kan friste flere til å kjøpe brukt framover. Her får de se at bruktklær ikke bare trenger å være blomstrete bestemor-kjoler, sier Nubdal.

Butikkkonseptet går ikke bare ut på å gjøre brukte klær attraktive, men en sentral del av driften vil være at kunder kan pantsette klær som de ikke bruker lenger. Gjemdal vil i det tilfelle foreslå en pris hun kan selge klærne for, og av denne summen får kundene en utbetaling på 25 prosent.

Ida Amalie Nubdal (22) tror det er viktig at de brukte klærne fremstilles på en fin måte, slik at flere har lyst til å kjøpe brukt. Her er hun på catwalken i brukte klær. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Også Ole Fredrik Wannebo (29) synes konseptet er genialt.

- Jeg tror mange er litt redd for bruktklær. Blir de presentert på en fin måte kan det kanskje dekke over fordommene. Også er det bra for klessirkulasjonen, miljøet og for verden, sier han.

Zarina Saidova (25) ville ta en titt på den nye butikken med det grønne konseptet. Hun håper flere vil kaste seg på bølgen med å kjøpe brukte klær. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

- Et første steg

I tillegg til Gjemdal selv har hun med seg Victoria Richards som er markedssjef. De har også ansatt tre personer i deltidsstillinger. I forkant av åpningen har butikken fått noen klær via donasjoner, men etter denne åpningskvelden er det fullt mulig å stikke innom for de som vil benytte seg av ordningen.

Det er ikke tvil om at det er en interesse for det nye konseptet, og butikken fylles helt i det porten går opp.

Blant kundene som har tatt turen til Sarah Panter er Zarina Saidova (25).

- Dette synes jeg er kjempebra. Man merker at brukte klær har blitt mer populært, og at folk har blitt mer miljøbevisste.

Hun roser butikken for at klærne likevel ser fine ut.

- Det føles som nye klær, så dette kan kanskje bli et første steg for de som ennå ikke har kastet seg på bruktbølgen, sier Saidova som fikk høre om butikkåpningen via Facebook.

Ole Fredrik Wannebo (29) tror pante-konseptet i butikken er bra for klessirkulasjonen i verden, og dermed også bra for miljøet. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Permittert fra skolen

Gründerdamen selv har studert økonomi og markedsføring. Et studie hun begynte på med nettopp dette konseptet i tankene.

- Jeg studerte i to år, mens jeg jobbet med dette på siden. Så fikk jeg pengestøtte fra Climate Clique og inkubatorstøtte, så da tok jeg permisjon fra utdanningen, forklarer hun.

Hun legger til at foreldrene var litt skeptiske da hun tok en pause fra utdanningen.

- Men nå tror jeg de ser at dette har vært ei veldig verdifull erfaring.

Hun ramser blant annet opp at hun har lært mye om det å starte opp sin egen bedrift.

- Jeg har også lært mye på det personlige planet. For eksempel i periodene der jeg har jobbet veldig hardt har jeg lært mye om meg selv og hvordan jeg kunne motivere meg til å holde ut.

- Hvordan kom du på denne ideen?

- Jeg er glad i å kjøpe brukte klær selv. Det å ikke la klærne gå i arv er nytt for denne generasjonen, og det er denne bruk og kast-mentaliteten jeg ønsker å gjøre noe med.

Slagordet på veggen i butikken. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen