Før jul i fjor bestemte Tonje Steen seg - hun ville hjem til Stavanger.

– Med alt som hadde skjedd med Thea, kjente jeg et behov for å komme hjem igjen.

Thea Steen sto bak #sjekkdeg-kampanjen, som oppfordrer jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft. 1. september i år ble kampanjen lansert for tredje gang. Datoen var Thea Steens bursdag. Hun døde i 2016.

Tonje er utdannet journalist, og har jobbet i Dagbladet.

– Jeg fikk journalistikken litt opp i halsen. Jeg forbandt det mye med perioden da Thea var syk, for vi hadde samme arbeidsplass.

Ble lærer

Fra januar til september jobbet derfor Tonje med noe helt annet - hun var lærervikar på barneskolen for 5., 6. og 7. trinn.

– Jeg underviste egentlig i alt, og det var utrolig givende. Jeg har fått en ny respekt for læreryrket, og det er ikke umulig at jeg hadde valgt den veien dersom jeg skulle utdannet meg i dag.

Så, en dag, så hun en stilling utlyst hos Kreftforeningen.

– Jeg tenkte at «dette må være perfekt». Med alt arbeidet vi har gjort med Thea Steens Minnefond har jeg nå forstått bedre hva Kreftforeningen jobber med, og det er utrolig spennende og givende.

Like veier

Gjennom livet har Tonje og Thea egentlig gått ganske like veier.

– Thea valgte journalistikk, så valgte jeg journalistikk. Vi har vært på like reiser, begge har studert litt i Bali, og nå kreftsaken.

Selv om at Thea utvilsomt hadde vært stolt av Tonje, er det ikke for Thea sin del at Tonje har tatt jobben i Kreftforeningen.

– Jeg gjør det for min egen del.

– Det er egentlig litt rart at hele Norge vet hvem søsteren min er, for for meg er hun jo nettopp «bare» det. Jeg er utrolig stolt av søsteren min, det hun har fått til er vanvittig stort.

Hun tror Thea hadde satt pris på å bli omtalt slik hun gjør i dag.

– Det er en fin ting å bli husket for.

Tonje Steen er utdannet journalist, men trengte en pause. Hun og søsteren Thea hadde samme arbeidsplass, og yrket minner henne om perioden da Thea var syk. Foto: Jonas Haarr Friestad

Jobber med Krafttak mot Kreft

Tonje skal jobbe med Krafttak mot Kreft, den årlige innsamlingsaksjonen til Kreftforeningen. Aksjonen har over 20 000 bøssebærere, og mange av dem er russ.

Hun har tidligere vært med på aksjonen som foredragsholder, der hun fortalte om sin historie.

Selv om at Tonje ofte snakker om Thea, vet hun aldri hvordan hun selv kommer til å reagere.

– Noe blir du tryggere på, for eksempel hva som er viktig å si og hvordan du skal formidle det. Men det følelsesmessige kan du ikke styre.

Hun forteller om en gang under Krafttak mot Kreft, da foredragsholderen før henne, en videregående-elev, fortalte om morens kreftkamp.

– Det var utrolig sterkt. Jeg så ikke den komme.

Hun understreker at måtene vi reagerer på er naturlige - det finnes ikke rett eller galt.

– Finnes utrolig store hjerter der ute

I år har aksjonen et mål om å mobilisere enda flere bøssebærere, og å finne nye måter å samle inn penger på.

– Det finnes utrolig store hjerter der ute og mange kreative sjeler, så dette blir bra.

Tonje er ansatt i et engasjement i forbindelse med Krafttak mot Kreft, og skal ikke jobbe med #sjekkdeg-kampanjen. Det synes hun egentlig er litt fint.

– Den jobber jeg så mye med uansett og det er mer personlig, sier hun.

Hun er derimot tydelig på at hun vil hjelpe der hun kan.

– Jeg tror at det er viktig å snakke åpent om ting. I Kreftforeningen møter du mange forskjellige mennesker med forskjellige historier, og jeg vil hjelpe andre så godt jeg kan.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook