De tidligere NTNU-studentene Gjermund Nordskar, Petter Vollen og Helge Dimmen så seg lei av å løfte tunge gjenstander opp på taket på bilen, og tok derfor saken i egne hender. I løpet av det kommende året kan noen få ta nytte av de nedvippbare takstativene fra Dropracks, som først skal ut i varebilmarkedet.

- Produktet er nå snart klar for produksjon, vi håper å ha det på markedet innen et halvt til ett år. Da først og fremst til varebilsmarkedet, forteller Helge Dimmen.

Dropracks skal enkelt heises opp og ned ved hjelp av ett håndtak. Den skal også tåle opp til 150 kr. Foto: ELISE RØNNINGEN

Forhindre sykmeldinger

Dropracks skal være enkel å bruke, og skal hjelpe både privatpersoner og bedrifter med å løfte tung last på taket på bilen.

- Til alle aktiviteter, hvor man må ha med seg litt utstyr, vil dørstokkmilen bli fryktelig stor hvis man må løfte det på taket. Med dette produktet kan man derfor senke dørstokkmilen, forteller produktdesigner Pål Bierman Jørgensen.

De ser nå på mulighetene for å produsere en pilotserie på et gitt antall enheter som skal selges i trondheimsområdet. Disse er først og fremst ment til varebiler, men det er ingen begrensning.

- De som kjører varebil har ofte tunge stiger, planker og rør liggende på taket. Bedriftene kan derfor spare seg for en sykmelding ved å sikre lasten i hoftehøyde i stedet for å løfte dem opp på taket, fortsetter Dimmen.

Investerer i lave løft

Til sammen har de i overkant av 50 ulike private investorer, og har fått støtte fra blant annet Innovasjon Norge og Norsk Forskningsråd. I 2016 fikk de også i overkant av 630 000 kroner under Technoport.

- Hadde det ikke vært for investorene vi har med oss, hadde vi ikke vær halvveis til der vi er i dag. Nå håper vi jo selvfølgelig av vi kan være med å gi dem litt avkasning i fremtiden og.

Pål Bierman Jørgensen og Helge Dimmen er fornøyd med å snart ha Dropracks ute på markedet. Foto: Elise Rønningen

Nå består gruppen som vidreutvikler Dropracks av Helge Dimmen, Pål Bierman Jørgensen, Teo Tandberg, Gjermund Nordskar, Jens Harald Seiertun og André Klatt.

Fire av dem har ulik mastergrad fra NTNU, innen produktutvikling og produksjon, konstruksjonsteknikk og foretningsutvikling. De har og med en ingeniør, og en som fremdeles er student.

- Det er utrolig viktig med bred kompetanse i en slik gruppe. Vi får dekket alle aspektene innen produksjonsutvikling og forretningsutvikling med de folkene som vi jobber sammen med. En person kan dessverre ikke alt, og det er derfor viktig at flere hoder får kokt sammen, legger Dimmen til.

Frankfurt er muligheten

I 2016 deltok de på bilmessen Automechanika i Frankfurt, hvor de etablerte viktige bekjentskap. Da hadde de med seg en lignende prototype.

- Det produktet som er med på bilmessen i år, vil være mye mer utarbeidet enn den for to år siden. I tillegg skal vi gi alle som ønsker mulighet til å teste den ut. Det hadde de ikke mulighet til for to år siden, legger Dimmen til.

Det var da de satte patent på produktet, og videreutvikling ble hovedfokus. Nå er fokuset på å finne en passende samarbeidsavtale.

- Målet på messen i år vil være å fremheve produktet, men også finne en større partner som for eksempel allerede er inne i takstativ-bransjen.

Et lite stykke igjen

Etter at produktet for varebil kommer på markedet, vil de rette fokus på personbiler. De vil derimot se litt annerledes ut.

- Den vil nok se mindre og kanskje litt mer elegant ut. Denne er større da den tar hele 150 kg, noe som ikke vil være nødvendig på en personbil, sier Dimmen.

Han legger til at man ofte er litt mer opptatt av utseende når det gjelder personbiler, og det er også mange som er opptatt av at den skal være minst og lettest mulig.

- Den eneste begrensningen skal være hvor mye biler har lov å kjøre rundt med på taket, legger Bierman Jørgensen til.

Hva prisen på et slikt stativ vil bli, avhenger av hvilken annen etablert aktør de får med på laget.