–Sommeren er en tid for kjærlighet, og det er viktig å huske på at det har vært en økning i seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré. Gonoré er i mange tilfeller antibiotikaresistent, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Så langt i år er det registrert 663 gonoré-diagnoser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Instituttets oversikt viser at antallet registrerte tilfeller i fjor var 1.399, en økning på 28 prosent sammenlignet med 2016. Økningen var størst blant menn som har sex med menn, der antall tilfeller av gonoré i fjor økt med 50 prosent sammenlignet med året før.

Ber folk bruke kondom

Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

– Spredningen kommer i en periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattende reisevaner. Mange blir smittet i Asia, Afrika og Sør-Europa, sier Guldvog.

Han understreker at gonoré kan føre til alvorlige infeksjoner, ubehag og sterilitet.

– Den tryggeste måten å sikre seg på er å bruke kondom. Det er et råd vi har gått tungt ut med, særlig i retning ungdom, sier Guldvog.

Urovekkende spredning

I mars uttrykte også seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI stor bekymring i forbindelse med gonoréspredningen.

– Gonoré er en av de mikrober vi kjenner med størst potensial for antibiotikaresistens. Mens vi tidligere kunne bruke vanlig penicillin er vi i dag der at behandlingen må gjøres intravenøs, og vi har bare én type antibiotika som er effektiv. Vi ser økende tilfeller i Norge og verden av resistens mot medisinen vi bruker nå, sier Nilsen.

– Kombinert med at sykdommen oppfattes som lett og behandle og ikke veldig alvorlig, er dette bekymringsfullt, la Nilsen til.