Karianne Hjortland (23) og Henriette Lovund Munkeby (26) møtte hverandre under studiene. Nå jobber de heltid som bioingeniører på St. Olavs hospital, i tillegg til å sy «unike plagg med kjærlighet på kjøkkenbordet» for sitt ferske klesmerke, Kjerringemne.

- Vi må ha tidenes kuleste sjef. Vi har fått permisjon fra St. Olavs i en måned for å komme skikkelig i gang, forklarer Henriette.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

I januar opprettet de en egen Instagramkonto der de deler bilder av alt de lager. Selv om det var med tanke på å få solgt noen av plaggene, var det mest for moro skyld.

- Vi tulla litt med det under en av sykveldene, men så bestemte vi oss for å legge ut bilder og fastsette priser for å sjekke interessen. Da fikk vi en enorm respons, og fikk solgt unna nesten alt på veldig kort tid, sier Henriette.

Inne på loftskontoret til Kjerringemne står et stativ med mange ferdigstilte jakker, laget av gamle gardiner og ulltepper, eller stoff fra lokale tekstilbutikker.

Eget loftskontor

Både Karianne og Henriette har sydd i mange år på hobbybasis, og under studietiden har det blitt mange sykvelder hjemme hos hverandre.

- Jeg har sydd helt siden jeg var liten, der jeg for eksempel sydde om bestemors gamle foldeskjørt. I løpet av studietiden har det vært mange bussturer frem og tilbake med symaskinene, siden vi to bor på forskjellig side av byen. Det er herlig at vi nå kan møtes her på kontoret, sier Karianne.

Henriette Lovund Munkeby (26) syr på en krage til en kåpe som enda er under produksjon.

1. oktober flyttet de inn i nyoppussede kontorlokaler på et loft i Midtbyen. Med møbler fra Finn.no og symaskin fra Fretex ligger alt til rette for at de kan få utnyttet den ene måneden i permisjon. Symaskinene durer og går i ett sett fra klokken 08.00 om morgenen.

- Vi må nesten bruke den tida vi har, og det blir litt lange dager. Det bråker litt for å si det sånn, så det er bra at vi har en dør vi kan lukke, ler Karianne og sier at hun håper at de ikke forstyrrer de andre som også har kontor i bygget.

- Det er så gøy når vi holder på at vi nesten ikke vil dra hjem igjen om kveldene, sier Henriette.

Rykende fersk nettbutikk

Denne helgen fikk de hjemmesydde plaggene flere bein å stå på, med nettbutikken Kjerringemne.no.

- Vi er virkelig multifunksjonelle. Vi designer, syr, tar bilder og tar oss av nettbutikken selv. Vi lærer utrolig mye, sier Karianne.

Kjerringemne ønsker å tilby unike, kortreiste plagg - sydd med kjærlighet på kjøkkenbordet.

De unike jakkene som det bare finnes et eksemplar av, kaller de Single Damer og Ensomme Mannfolk. De andre plaggene har fått en personlig og artig vri der de er oppkalt etter de som tidligere har kjøpt jakker på Instagram. Navnet på selve merket og nettbutikken, ja det representerer syerskene selv.

- Vi er rett og slett litt kjerringaktige selv, ler Karianne.

Karianne og Henriette lager kåper og jakker til både menn og kvinner.

- Vi har to mannfolk som stiller som modeller i tide og utide. De har ikke noe annet valg, spøker Karianne.

Glad i redesign

- Vi er veldig glad i loppemarkeder og det å bruke brukte materialer. Mange av jakkene er omsydde gardiner eller ullpledd som vi har kommet over, sier Henriette, og viser frem et gardinstoff som har resultert i en fiks ferdig bomberjakke.

Denne gule blomstermønstrete bomberjakka er en omsydd gardin fra et loppemarked.

- Omtrent halvparten av plaggene er laget av gjenbruksmaterialer, resten er laget av stoff fra sybutikker. Vi vil at det vi lager skal være unikt, og derfor vil vi ikke lage så mange av hver, forklarer Karianne.

Hun forklarer at de som regel lager ett eksemplar som de legger ut på Instagram og på nettbutikken for å vise fram, og så syr de spesifikke størrelser på bestilling. Noen av jakkene har et grunnmønster i bunn, andre lages med frisøm.

- Vi designer alle plaggene selv, enten at vi tar utgangspunkt i mønstre og gjør det til vårt eget, ellers tegner vi helt egne mønstre, forklarer Henriette. De syr først og fremst jakker, men kan også lage matchende tilbehør av restestoffet fra jakkene.

Som mange andre er de ferske gründerne opptatt av gjenbruk og miljø.

- Det har blitt en ganske stor greie å selge det man lager selv. Du vil ikke ha akkurat det samme som naboen har, i tillegg til miljøaspektet ved å ikke kjøpe masseproduserte klær. Det er mye kulere å ha noe unikt med en historie bak, mener Henriette, som også forklarer at stoffrestene fra produksjonen resirkuleres.

Work in progress: - Denne kåpa er ikke basert på et mønster, og da tar det litt lengre tid. - Det hender vi må gjøre endringer flere ganger for at jakkene blir helt perfekt, forklarer Karianne.

- Hva gjør dere om dere får veldig mange bestillinger?

- Nei da får vi bare klappe i hendene og krysse i taket! Vi håper og drømmer om at vi kan holde på med dette i tillegg til den faste jobben vår, sier Henriette.

- Vi får ta ting litt som de kommer og leve i nuet, tilføyer Karianne.