Høsten 2013: Amerikaneren Diana Nyad vasser i land i Key West etter å ha crawlet fra Havanna. På femte forsøk, i en alder av 64, blir hun første menneske som tilbakelegger 18-milsdistansen uten haibur.

Siden har kritikken skvulpet i kulissene: Fikk hun noen form for ureglementert assistanse underveis?

Vel, ikke ifølge teamet bak biodramaet «Nyad», som inntar strømmetjenesten Netflix etter kinopremiere 20. oktober.

– Hvis spørsmålet er hvorvidt hun svømte fra Cuba til Florida, gjorde hun definitivt det, erklærer co-regissør Elizabeth Chai Vasarhelyi overfor NTB.

– 40 individer fulgte henne. Du ser dem ikke i filmen fordi – helt ærlig – så hadde vi ikke råd til fire båter.

Suksessutfordring

Vasarhelyi mener skepsisen i visse miljøer skyldes Nyads image og personlighet. Etter å ha pensjonert seg som ekstremsportsutøver første gang, hadde hun et suksessrikt mellomspill som TV-journalist. Hun snakket offentlig om å ha blitt seksuelt misbrukt i oppveksten før den typen åpenhet ble oppmuntret. Og hun la aldri skjul på at hun var skeiv.

– Vi er ukomfortable med kvinner som er uredde for å være komplekse, som våger å være ulikandes og flagge målene sine. Det skremmer oss. Hun er en kontroversiell skikkelse som folk føler seg utfordret av, hevder Vasarhelyi – og fortsetter:

– Diana Nyad er skamløst frimodig. Hun gjemmer ikke ambisjonen eller driven sin, noe vi ikke har vært bortskjemt med blant kvinnelige figurer. Og Diana er en dame som tydelig demonstrerte at det aldri er for sent å gjennomføre drømmer.

Jodie Foster er inne som følgesvennen og treneren Bonnie Stoll. Foto: Netflix / Handout

Prisspekulasjoner

Vasarhelyi jobber skulder ved skulder med ektemannen Jimmy Chin. I 2019 vant New York-paret Oscar for dokumentaren «Free Solo», om Alex Honnolds famøse friklatretur opp fjellmonsteret El Capitan.

Nå hviskes det om at «Nyad»-hovedrolleinnehaver Annette Bening kan bli neste vinner. Showbizkyndige medier, fra Variety til The Guardian, spekulerer i om Hollywood-veteranen endelig vil få gullgubben sin med Diana-portrettet.

Det skal iallfall ikke ha skortet på innsats- og offervilje.

– Annette trente et år for å fikse det fysiske ved rollen. Og hun var så komfortabel i alderen og kroppen sin at det var helt fabelaktig, skryter Vasarhelyi.

– Det var ingen sminke involvert utpå der. Og ble hun så flink til å svømme at vi kunne tilbringe fire til seks timer i vannet, hvilket gjorde at vi kunne gå ambisiøst til verks bak kamera. Vi hadde tre stuntkvinner som vi aldri brukte, fordi hun ville at ethvert svømmetak skulle stemme overens.

Annette Bening spiller maratonsvømmeren Nyad i biodramaet ved samme navn. Foto: Netflix / Handout

Atletisk dybde

Nyad svømte i nesten 53 timer. Til sammenligning hang Alex Honnold skarve fire i El Capitan-veggen.

– Hva er fellestrekket med «Free Solo»?

– Jeg tror vi er interessert i å belyse hvor langt mennesker er villig til å gå for å motbevise det umulige – i evnen deres til å drømme stort. Her var vi særlig fokusert på den kvinnelige erfaringen, og på å skape gode roller for fremragende skuespillere. Utholdenhetsaspektet ved det hele virket overkommelig, siden vi hadde gjort noe lignende før og fått fram dybden i atletisk mesterskap.

– Hva kan publikum lære av den nye filmen?

– Hittil har jeg sagt at vi håper alle vil la seg inspirere av Dianas reise og av det faktum at det aldri er «for sent». Men jeg skjønner mer og mer at dette handler mest om å bli bekvem i eget skinn, sier Vasarhelyi til NTB.

– Du trenger ikke å leve opp til andres forventninger. Du kan skape dine egne.

Regissørekteparet Jimmy Chin og Elizabeth Chai Vasarhelyi vant Oscar for dokumentaren «Free Solo» i 2019. Foto: AP

Fakta om «Nyad»

* Amerikansk biodrama fra 2023

* Regi: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

* I rollene: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans, m.fl.

* Lengde: 2 t. 1 m.

* Aldersgrense: 12 år

* Kinopremiere: 20. oktober

* Strømmepremiere: 3. november