Det er 30 år siden Robert De Niro filmet med Leonardo DiCaprio for første gang i Michael Caton-Jones' «This Boy's Life». Den gangen ringte De Niro umiddelbart vennen Martin Scorsese og fortalte at unge Leo var en å holde øye med – noe som senere førte til et langt samarbeid mellom dem.

I «Killers of the Flower Moon» møtes De Niro og DiCaprio på storskjerm igjen.

– På en måte kan du se meg som en slags mentor for ham, sier Robert De Niro.

Virkelige hendelser

Filmen bygger på virkelige hendelser. Den er basert på David Granns bok med samme navn, og foregår på 1920-tallet i Oklahoma, der Osage-folket holdt til.

Når det viser seg at landet inneholder oljeforekomster, blir urbefolkningen plutselig velstående. Dette er vanskelig for den hvite befolkningen å akseptere, og plutselig er det en rekke dødsfall blant Osage-beboerne.

Lily Gladstone og Leonardo DiCaprio i en scene fra «Killers of the Flower Moon». Foto: Melinda Sue Gordon / Apple TV+ / AP NTB

Drap, selvmord, ulykker, sykdommer – det er lett å mistenke en konspirasjon for å få tak i oljerikdommen. Mange hvite menn gifter seg med Osage-kvinner, og når de dør, arver mennene verdiene.

I boka tar det litt tid før det kommer fram hvem som står bak. I filmen er det tydelig fra begynnelsen at det er byens velgjører William Hale og hans nevø Ernest Burkhart som står bak blodsutgytelsen.

– Du må ta sjanser

Filmen er tre og en halv time lang. Når den nå 80 år gamle Martin Scorsese blir spurt i Cannes om han ikke burde ta det litt med ro, svarer han:

– Hva skulle jeg gjort annet enn dette? «La oss gjøre noe behagelig» – fleiper du med meg? Være komfortabel, som å sitte komfortabelt i en stol på et opptak? Du må ta sjanser. Det er en tøff kamp, ​​men vi tok risken, sier han.

Ifølge regissøren er filmen en kombinasjon av år med arbeid og kjærlighet.

Regissøren Martin Scorsese presenterte sin siste film «Killers of the Flower Moon» i Cannes i mai i år. He er han sammen med tre av hovedrolleinnehaverne. Fra venstre: Robert De Niro, Martin Scorsese, Lily Gladstone og Leonardo DiCaprio. Foto: Joel C Ryan / Invision / AP / NTB

Scorsese insisterte på å gjøre opptakene på location, og brukte mye tid før filmingen på å være sammen med Osage-folket. De hadde mye å fortelle om det som ble kalt «skrekkens styre». Selv om det har gått hundre år, er minnene fortsatt høyst levende.

En rekke Osage-medlemmer arbeidet med klær, bygg og andre deler av filmproduksjonen. Og ikke minst med å undervise i språket. Robert De Niro har tidligere sagt at det var veldig vrient, og ulikt noe annet han har gjort. På pressekonferansen spøkte Scorsese med ham: – Snakker du flytende nå?

De Niro ut mot Trump

I filmen er det mange paralleller til dagens USA, ikke minst når det gjelder rasisme og hvordan USAs urbefolkning fortsatt skyves til side og diskrimineres.

Robert De Niro ser et tydelig moderne motstykke til William Hale.

– Han er en Trump. Han utgir seg for å være en som bryr seg om menneskene rundt seg, men har bare sin egen vinning i tankene, sier han.

Det er 30 år siden Robert De Niro (til venstre) filmet med Leonardo DiCaprio (i midten). Nå møtes de igjen i Martin Scorseses «Killers of the Flower Moon». Her er de to fotografert sammen med regissøren på den røde løperen i Cannes i mai i år. Foto: Scott Garfitt / Invision / AP / NTB