– Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften. Vi er opptatt av tradisjoner, og velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat i en pressemelding.

Øverst på listen finner vi svineribbe med hele 43 prosent. På andre plass ligger pinnekjøtt med 37 prosent. Nederst på listen ligger lutefisk med 3 prosent.

De fleste steder i Norge velger vi svineribbe på julaften. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det er et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen. Stort sett alle landsdelene velger ribbe på julaften, utenom vestlendingene, som velger pinnekjøtt.

Av dessertene riskremen fortsatt på topp med 38 prosent. I Midt-Norge og Nord-Norge er det klart flere som spiser multekrem enn i resten av landet.

– Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at krumkakene har tatt igjen andreplassen fra i fjor og skjøvet pepperkakene ned på tredjeplass, sier fagsjef for brød og kord i MatPrat Torunn Nordbø.

Pinnekjøtt er vestlandsmat både julaften og nyttårsaften. Foto: Lise Åserud / NTB

Selv om pepperkakene er nummer tre på julekakefavorittlisten, er akkurat denne kaken øvest på listen over kaker vi baker selv. Det er også kakene vi kjøper mest av. Cookies har nå kommet seg inn på listen.

På nyttårsaften er det kalkun som troner øverst med 28 prosent. Her igjen skiller Vestlandet seg ut med, de spiser nemlig pinnekjøtt på nyttårsaften også.

– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter, sier MatPrat-kok Cecilie Maske.