Det siste året har Kredinor opplevd en 27 prosent økning i antall inkassosaker hos unge mellom 18 og 25 år i Trondheim, ifølge tall som Trd.by har fått tilgang til.

At en sak går til inkasso betyr at man ikke har klart å betale regningene sine i tide, og at den du skylder penger krever at du gjør opp.

Foto: Erik Johansen / NTB

Til sammenligning har det vært en 11 prosent økning hos aldersgruppen 26–33 år ellers i kommunen, og en nedgang hos alle som er eldre enn dette.

– Det er en unormal og kraftig økning av inkassosaker spesifikt blant dem som er 18–25 år i Trondheim. Det er alarmerende, sier kommunikasjonsdirektør Jon Berge i inkassoselskapet Kredinor.

Er du ung i Trondheim og har blitt påvirket av renteøkningene? Send oss gjerne en e-post til trd.by@adresseavisen.no.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Jon Berge. Foto: Kredinor

Merkes mest

Berge påpeker at det ofte er unge som har mye i boliglån og lite i sparing. Dermed kan renteøkningene være ekstra tungt for dem.

– Hvis du er ung, utenfor arbeidslivet og har spart lite, så merkes dette veldig. Det vil også bli stadig tøffere fremover. De som har nedbetalt boligen med penger på konto legger mindre merke til det.

Foto: Morten Antonsen

– Hva tenker du når du ser disse tallene?

– Jeg tenker at det er ille. Det store skillet blant aldersgruppene i Trondheim tyder på at mens noen sliter veldig, kan andre leve omtrent som før. Det er viktig å ta denne utviklingen på alvor, sier Berge.

– Grunn til bekymring

Denne uken kom det nye tall fra Norsk Gjeldsinformasjon, som viser at stadig flere sliter med mye forbrukslån, for eksempel kredittlån.

I Trondheim har forbruksgjelden økt med over 19 prosent i aldersgruppen 18–24 de siste tre månedene, ifølge tall de har delt med Trd.by.

Økningen er større enn noen andre aldersgrupper og langt over gjennomsnittet i byen totalt.

Trondhjemmere i alderen 18 til 29 år har 500 millioner kroner i forbruksgjeld per 31. oktober, ifølge tallene.

Kredittkort kan fort føre til mye gjeld dersom man ikke betaler regningene i tide. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Følger etter

Daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen, har tidligere uttalt at økningen i forbruksgjeld på landsnivå gir grunn til bekymring.

Han forklarer til Trd.by at selv om de unge har høyest økning i forbruksgjeld i Trondheim, har de mindre gjeld enn gjennomsnittet totalt sett.

– En problemstilling for unge kan være at de ønsker å opprettholde den samme livsstilen som tidligere, til tross for økte renter og priser. I tillegg kan det være et ønske å kopiere livsstilen til eldre som har bedre økonomi, skriver han i en e-post.

Daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon. Foto: Norsk Gjeldsinformasjon

Bruker mer

Anne Marit Bugten og Anniken Bergli jobber med å vurdere søknader og gi økonomiske råd til mennesker som søker sosialhjelp hos Nav i Trondheim.

De opplever at stadig flere unge rundt alderen 18–25 år har fått gjeld som følge av en opphopning av ubetalte regninger.

– Vi ser at unge oftere bruker mer penger enn de faktisk har, sier Bugten.

Sent ute

De to rådgiverne vet ikke sikkert hva økningen skyldes, men tror at netthandel kan være en del av problemet.

– I dag er det veldig lett å bestille noe på nett uten å ha penger på konto. Mange selskaper tilbyr betalingsutsettelse så lenge du har fylt 18 år. Det krever bare et tastetrykk å kjøpe noe selv om du ikke har penger til det. Det kan nok være noe av grunnen, sier Bergli.

Anniken Bergli og Anne Marit Bugten rådgiver mange på Nav Falkenborg. Foto: Nav Falkenborg

De trekker også frem at prisøkningen det siste året har påvirket manges økonomi.

– Noen går i minus ved å prøve å opprettholde det samme forbruket som før, sier Bugten.

– Bare et klikk

Jon Berge i Kredinor ser ikke bort fra at forbrukslån kan være en av årsakene til de mange inkassosakene blant unge i Trondheim.

– Samfunnet vårt er bygd på kreditt. På bare et klikk kan man handle med betalingsutsettelse, for eksempel med Klarna. Det gjør det lett å miste oversikten, sier han.

Berge forklarer at inkassoselskapene gjerne ønsker å hjelpe dem som har havnet i dyp gjeld.

– Mange mister kontrollen over hva de skylder til hvem. Vi bistår gjerne med å samle en oversikt over gjelden og hjelpe med å prioritere dersom folk ber oss om hjelp.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ta kontakt

Bergli og Bugten forklarer at det er knyttet mye skam til det å ha gjeld. De unge voksne som kommer til Nav har ofte utsatt å be om hjelp til siste liten.

Saksbehandlerne råder til å alltid betale løpende utgifter og ikke bruke mer penger enn du har på konto.

Dersom du sliter med å betale, bør du ta kontakt med banken eller andre du skylder penger så snart som mulig for å prøve å bli enige om en nedbetalingsplan.

– Det viktigste folk kan gjøre er å selv gi beskjed og prøve å ordne opp i god tid når de kjenner at de sliter økonomisk. Nav tilbyr råd og veiledning for de som har behov for dette, sier Bergli.

De anbefaler å bruke Trondheim kommunes selvhjelpspakke eller Navs nettsider for å finne god informasjon.