Årets russ har som del av en ny russeforsikring mulighet til å ringe en døgnåpen helsetelefon, med spørsmål om blant annet sykdommer, eksamensnerver og alkohol.

Tilbudet om helsetelefon er nytt av året og er et samarbeid mellom RusseID og forsikringsselskapet If.

If opplyser at helsetelefonen betjenes av erfarne sykepleiere som svarer på det russen måtte lure på.

– Spørsmålene kan dreie seg om risikoen for å få kyssesyke, hjernehinnebetennelse eller andre infeksjoner - og slikt som angrepiller og kjønnssykdommer, sier kommunikasjonsrådgiver, Sigmund Clementz i If, gjennom en pressemelding.

Småskader og sex

Det er først og fremst på natta at telefonene tikker inn, gjerne når russen befinner seg i en situasjon der og da, og trenger hjelp og råd umiddelbart.

Da dreier det seg ofte om råd i forbindelse med småskader eller spørsmål knyttet til sex.

– Russen stiller spørsmål om sex, relasjoner og prevensjon, men det er først når noe går galt de ringer helsepersonellet. De aller fleste kan mye om dette emnet, men i en hektisk russetid blir ikke alltid kunnskapene man faktisk har brukt på riktig måte.

– En annen gjenganger er spørsmål om det å gå på en antibiotikakur og fortsette å drikke alkohol, sier Clementz.

8200 russ er dekket

Russeforsikringen inkluderer også ulykkesforsikring og tilgang til psykologisk helsehjelp.

Alle russ som kjøpte russe-ID innen 31. mars i år har fått russeforsikring inkludert og er dekket ut mai måned. I forsikringens første år er det totalt 8200 russ fra hele landet som er dekket.

Liv Raaum, leder for personforsikringer i If, tror helsetelefonen for russen er et godt tilleggstilbud til helsetjenestene det offentlige har, og tror at terskelen for å ringe hit kan være lavere ved enkelte temaer.

– Ved akutt behov for hjelp, eller når man skjønner at legehjelp er nødvendig, er det selvfølgelig viktig å ringe legevakt eller sykehus, understreker hun.