Hver nordmann drikker rundt 65 liter øl hvert år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Men i årene som kommer kan smaken og kvaliteten på ølen endre seg.
Det viser en ny forskningsrapport.
Håper på tiltak
Britiske og tsjekkiske forskere har undersøkt hvordan klimaendringene påvirker humle, som mye europeisk øl brygges på.
De har funnet at temperaturstigningene i Europa, kombinert med tørrere klima, fører til en nedgang i kvaliteten og kvantiteten på humle.
Dette tror de vil få store konsekvenser for ølproduksjonen på kontinentet.
– Det bør etterlyses hastetiltak for å stabilisere internasjonale markedskjeder, skriver de i rapporten.
Forskning.no har tidligere omtalt funnene.
Snart åpner en ny cocktailklubb i Trondheim: – Blir særegent
Dyrere øl
I studien har forskerne samlet data fra humlejordbruk i Tyskland, Tsjekkia og Slovenia. Disse regionene står for rundt 90 prosent av humleproduksjonen i Europa, ifølge rapporten.
Rapporten viser at humle modner 20 dagere tidligere nå enn for 20 år siden. Dette har ført til betraktelig mindre humleproduksjon, skriver de.
I tillegg til å måtte ty til dårligere kvalitet på humlen, antar også forskerne at produksjonen vil bli mye dyrere i årene som kommer. Dette vil igjen påvirke ølprisene på kontinentet.
De anslår at det vil bli mindre og mindre humleavlinger årlig frem til 2050.
I årene som kommer kan det altså bli både dårligere og dyrere øl i Europa.
En av fire trøndere har vurdert hvit måned
Hele rapporten fra forskerne kan leses her:
Mozny, Martin., m. fl. (2023). Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures. Nature Communications.