- Ingen hadde troen på dette da det ble bygget i 2011, alle ristet på hodet, sier Bomiljøkoordinator ved Sit Bolig, Ronny Geiger.

Heldigvis har det gått over all forventning. I Teknobyen studentboliger, like nedenfor NTNU Gløshaugen, bor hele 116 studenter fordelt på 5 etasjer, sammen. Her deler studentene stue på 220kvm og kjøkken på 150kvm, men har eget bad på hver hybel. Geiger forteller at Sit opplever lite utfordringer og problemer i forbindelse med Teknobyen studentboliger. Sammenlignet med de andre studentboligene Sit har i Trondheim fungerer det rett og slett like bra, om ikke bedre.

Tom stue

I stuen sitter det kun én beboer i en av de åtte skinnsofaene som er tilfeldig plassert rundt om i rommet. Det er musestille. Klokken er riktignok bare 14.00, midt i skoletiden, men likevel forventet vi litt mer folk.

Bendik Brunvoll (20) er nestleder i Teknobyen beboerutvalg, og har bodd her i ett år.

- Det beste med å bo her er at det alltid er noen å snakke med. Tar du deg turen ned på kjøkkenet vil det alltid være noen folk der, sier Brunvoll.

Kjøkkenet er husets mest sosiale sted. Ifølge Brunvoll kan stuen fort være tom, men på kjøkkenet vil du alltid finne selskap.

Her viser Martin Egeli (18) frem sin studenthybel. Hver hybel har eget bad og er omtrent 13 kvm.

Robert Einarson (22) har bodd her i tre år, og har tenkt til å fortsette å bo her til han er ferdig med studiet om to år. Einarson har tatt på seg rollen som kjøkkensjef, noe som kan høres ut som en ganske slitsom rolle når 116 stykker bruker samme kjøkken.

- Det var så møkkete her før, derfor tar jeg ansvaret nå, sier han og ler.

- Neida, men det er ganske fint her nå, er det ikke, spør han - og jo, det er faktisk overraskende rent med tanke på antall mennesker og den enorme pågangen på kjøkkenet til enhver tid.

Som kjøkkensjef lager han ikke mat til alle studentene, men har ansvaret for å følge opp at alle rydder opp etter seg og følger reglene. To til tre ganger i semesteret får hver enkelt student en oppgave som kan være å tømme søpla, vaske stua eller å vaske kjøkkengulvet. Den som ikke gjør oppgaven sin får en straffevask.

- Straffevasken kan være å skrubbe en ovn innvending, sier Einarson.

Det er alltid noen som bruker kjøkkenet - til alle døgnets tider.

Det er tydelig at Einarson er kjent for de fleste på bygget.

- Han tar jobben sin seriøst, det fikk jeg merke litt med en gang, sier Martin Egeli (18) som flyttet inn for tre uker siden.

Som mange andre ønsket Egelid å bo nettopp her – i det som sies å være kanskje verdens største kollektiv.

- Det har gitt en myk start på studentlivet. Man blir kjent med mange nye folk, og du er aldri alene, så fremst du ikke ønsker det.

Pepperkakebaking og julemusikk i august

All kommunikasjon og planlegging til fellesaktiviteter skjer via en gruppe på Facebook, hvor alle beboerne er medlem. Det er muligheter for å holde både vorspiel og fest uten at det forstyrrer andre. Reglene er enkle: har du fest skal det ikke påvirke de som ikke er med. Alle skal ha mulighet til å bruke stuen uansett, og foreløpig har guttene ikke opplevd noen problemer med dette.

- Folk vet hvor de bor, og det er ikke fest hele tiden, sier Carl Richard Steen Fosse (22).

Over flere år har studentene samlet tomme spritflasker fra fester de hatt, og plassert de på hyllene i stua som en slags utstilling.

I stua har de både bordtennisbord, PlayStation, TV og projektor. Filmkvelder er ikke fremmed.

- Det er fort gjort å ta initiativet til noe felles på Facebook. Når siste episode av Game of Thrones skulle gå, ble det laget fire forskjellige tidspunkt til dette på Facebook, sier Steen Fosse.

Forleden ble det arrangert vaffelkveld, og de to forrige ukene var det pepperkakebaking, gløgg og julemusikk. De fleste synes julestuntet var morsomt og trivelig, men ikke alle var like begeistret.

- Nei, vi kan ikke gjøre det nå, sier noen, forteller Egeli lattermildt, men de andre presiserer at de aller fleste tar det med et smil og blir glad.

Selv om Teknobyen studentboliger er tydelig lagt opp for den som er sosial og utadvendt, er det også fullt mulig å holde seg anonym i kjempekollektivet også.

- Det er det som er så fint. Hvis du har lyst går det fint an å få være i fred og. Man merker fort når man står på kjøkkenet om det er noen der som kanskje ikke er så interessert i å føre en samtale, men da respekterer alle det, sier Einarson.

Rekordmange fullfører videregående

Middag på kjøkkenbenken

Einarson har hatt middagen i ovnen siden vi kom, og er omsider er den ferdig. Han setter seg ikke på stua, eller ved en av bordene. Han blir sittende og spise på en krakk, rett ved siden av komfyren på kjøkkenbenken.

Alt skjer på kjøkkenet. Til og med når middagen er klar blir flere av studentene sittende igjen ved kjøkkenbenken for å spise. Her sitter Robert Einarson (22) og spiser.

- Jeg spiste ikke på rommet mitt på to år, kommer det fra en av de andre studentene.

- Det er jo hyggelig da, sier Einarson.

Radioen slåes på, og diskusjonen om hva som er greit å høre på setter i gang.

- Siden Robert alltid er på kjøkkenet kan man ikke høre på hva man vil, sier Jan Ashraf (19) og ler.

- Det gjelder bare gangstermusikken din, svarer Einarson.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook