Anders Todal Jenssen, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, forteller at det viktigste er at du stemmer, uavhengig av hvem du stemmer på.

- Det viktigste er at du kommer i gang med din karriere som velger. Starter du med å være hjemmesitter øker sjansen for at du sitter hjemme ved neste valg også. Stemmer du første gang du kan, er det større sannsynlighet for at du stemmer neste gang. Det øker sjansen for å bli integrert i det politiske system.

Videre forteller han at det er viktig å ha i bakhodet at man ikke kommer ikke til å finne et parti man er 100 prosent enig med.

Trd.by har snakket med unge om valget: Holder med Rødt, men stemmer Ap fordi de er større

- Du kommer ikke til å være enig med et parti på alle saker. Det finnes ikke ett perfekt parti. Skriv deg en post-it lapp med hvilke saker som er viktigst for deg, og ta en titt på hva partiene mener om saken. Det gjelder å gjøre seg opp en mening. SÅ lenge man er ung og bor hjemme vil nok foreldre han en betydelig innflytelse på valget ditt, men har du ingen andre å diskutere med, diskuter med foreldrene dine, sier Todal Jenssen.

Trd.by har snakket med lokale ungdomspolitikere om hvilke saker deres parti mener er viktigst.

Rødt

- Hovedsaken vår denne valgkampen er det vi kaller forskjells-Norge. Forskjellene i Norge har økt de siste 40 årene, til tross for at Ap og SV har hatt flertall, sier leder for Rød Ungdom i Trondheim, Sindre Einarsve Rønning.

Rønning peker på at de økte forskjellene høster gehør hos de yngre velgerne. Han har deltatt på ti skoledebatter i årets valgkamp, og opplever at dette er en sak de yngre er veldig opptatt av.

Sindre Einarsve Rønning (21) er leder i Trondheim Rød Ungdom. Foto: Privat

- Flertallet av befolkningen mener at politikerne må gjøre noe med disse forskjellene, og vi mener at et praktisk forbud mot velferdsprofitører, altså aktører som tjener på offentlige velferdstjenester, er en del av løsningen. Disse pengene bør heller gå til best mulig velferd, mener Rønning.

I tillegg er det tydelig at fraværsgrensa opptar skoleelevene, der rødt vil ha den fjernet. En annen viktig sak for Rødt er kampen for seks-timers arbeidsdag, noe som vil være et viktig miljøgrep, mener Rønning. Han forklarer at nødvendig redusert produksjon vil føre til et redusert forbruk.  Rønning understreker også at Rødt er et utpreget fredsparti.

- Vi er et tydelig fredsparti som sier nei til alt som kan eskalere til konflikter. Vi sier blant annet nei til militærbasen på Værnes, forklarer ungdomspolitikeren.

Rødt-politikeren oppfordrer unge velgere til å tenke selv når det kommer til partivalg.

- Ikke se på størrelsen på partiet, men hva det står for. Noen stemmer taktisk, men hadde alle gjort det hadde det ikke vært noe poeng med et valg med flere partier.

Sosialistisk Ungdom/SV

Alida Domaas (19), fylkesleder i Sosialistisk Ungdom (SU) og ungdomskandidat for SV Sør-Trøndelag opplever at klima og miljø er noe som opptar mange unge velgere. SV er imot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Domaas trekker frem at kollektivtrafikken trenger et stort løft, med rimeligere priser og flere bussavganger. Selv har hun deltatt i syv skoledebatter, på blant annet Strinda, Charlottenlund, Katedralskolen og Thora Storm videregående skole.

- Vi merker veldig godt at dette er saker som engasjerer, og at vi får mange spørsmål om miljø på debattene. I tillegg er de unge på debattene opptatt av fraværsgrens, noe vi for øvrig er i mot.

Alida Domaas (19) i Sosialistisk Ungdom råder unge velgere til å ta utgangspunkt i sine hjertesaker for å finne det riktige partiet. Foto: Kjerstin Ryghaug Sundal

Økt studiestøtte for studenter og flere studentboliger er også en viktig sak for SU.

- Vi er også opptatt av at skolen skal være tilpasset hver enkelt, at det må ansettes flere lærere og at eksamen på ungdomsskole og videregående bør fjernes. Vi ønsker heller å ha mappevurdering, slik at man vurderes ut i fra det arbeidet man gjør hele året. Vi vil ikke at fem timer i en gymsal skal avgjøre fremtiden din.

Selv om selve valgdagen er få dager unna, er det mange velgere som enda ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på. Her har Alida et råd:

- Et generelt råd jeg vil gi er å finne ut hva dine hjertesaker er, og å finne det partiet som deler ditt syn i den saken eller sakene du brenner mest for, og har det som et utgangspunkt. Det er ikke alltid så enkelt, og jeg er for eksempel ikke helt enig i alt SV står for heller, sier Domaas.

Arbeiderpartiet

- Jeg snakker mye med unge når jeg reiser rundt, og noe både vi og velgerne er opptatt av er at over 70 000 nordmenn under 30 år hverken er i arbeid eller går skole. I tillegg er det rundt 9000 elever som står uten lærlingplass. Vi mener at det er viktigst å kunne gjøre noe for dem, sier Kristian Torve (24), ungdomskandidat i Ap.

Ungdomskandidat for AUF i Sør-Trøndelag, Kristian Torve, mener at stemningen på skolene under skolevalget kan indikere at unge har lyst på et politisk skifte. Foto: Privat

Ungdomskandidaten trekker frem flere saker der Ap ønsker endringer, som å få ansatt 3000 nye lærere, bygge flere studentboliger og at unge som sliter med angst, depresjon eller ensomhet får hjelp når de trenger det. I tillegg ønsker partiet å ta klimatrusselen på alvor.

- Skal vi ta skolevalget som en indikasjon på hva unge velgere tenker, er det tydelig at unge har lyst på et skifte. Det at det er økende forskjeller mellom folk er det mange som er opptatt av, og stemningen på skolene har vært å prioritere vanlige folk og det å si nei til skattekutt til dem som trenger det minst, forklarer Torve.

Torve opplever at mange unge er veldig engasjert i valgkampen, og oppfordrer alle til å finne det partiet de er mest enig med, og å stemme.

- Du vil aldri finne et parti du er helt enig med. Finn for eksempel tre saker som er de viktigste for deg, og ta deg en liten time for å se hva de ulike partiene mener om akkurat disse sakene, oppfordrer Torve.

Senterpartiet

- Vi kan ikke bygge ned distrikts-Norge, vi kan ikke bare fokusere på byene, sier Eline Stene (17), leder for Sør-Trøndelag Senterungdom.

Senterpartiet vil at du skal ha like muligheter, uansett hvor i landet du bor, og sier nei til sentralisering.

- Vi ønsker at man skal ha like muligheter om du bor i Oslo, Tydal eller Selbu. Det skal være like kort til skolen for alle – vi ønsker en nærskole. Vi vil at tjenester som legekontor og politi skal være lett tilgjengelig. Eksempelvis risikerer du å vente to timer på politiet dersom du er på Fosen. Når det haster er det syn det skal ta så lang tid. Du skal føle deg trygg uansett hvor du bor, sier Stene som ønsker å ha politi med lokal forankring.

Senterpartiet er imot sentralisering og mener det er viktig folk får samme tilbud i distriktene, som i byen, sier Eline Stene (17), leder for Sør-Trøndelag Senterungdom. Foto: Senterungdommen

De ønsker en fraværsgrense som viser litt mer skjønn. Et ønske om at kjøreopplæring skal være gyldig fravær står sterkt.

- Mange bor i distriktene der kollektivtransport ikke er et alternativ, derfor er det viktig å ha førerkort. Lærerne bør ha mer tillit til ungdommen der. Vi vil at fraværsgrensa skal være mer enn 10 prosent. Politikk og annet samfunnsarbeid burde også være gyldig fravær, sier Stene.

Senterungdommen har også vedtatt politikk på at de ønsker å støtte ungdomsskoleelever med 1000 kroner per elev i tiende klasse til dannelsesreiser.

- Det er mye snakk om debatten rundt norske verdier, men kanskje man bør fokusere litt på andre ting og, sånn som menneskeverd. Vi ønsker at flere skal få muligheten til å dra på turer med for eksempel de hvite bussene. Mange kunne hatt godt av å dra på en sånn tur, og fått litt lærdom om fortiden.

Oppfordringen til å stemme er klar.

- Det viktigste er at du stemmer, uansett hvem du stemmer på. Det er en rett du har som borger. Det kan være kjedelig å følge med på debatter, men gå inn på hjemmesiden til de forskjellige partiene og les litt. Alle ønsker det beste for Norge, men det handler om hvordan man ønsker å gå frem, avslutter Stene.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

KrF

Fylkesleder i Sør-Trøndelag KrFU og ungdomskandidat på stortingslista, Marius D. Andresen (26), mener at årets stortingsvalg er et «valg for verden».

- En av mine og partiets største kampsaker er at vi må ta et større ansvar for flyktningsituasjonen og det å gi mer i bistand. Dette har vært en hjertesak for KrF i mange år, og vi ønsker å få tilbake en egen utviklingsminister som kan jobbe med bistand hele året gjennom, sier Andresen.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag KrFU og ungdomskandidat på stortingslista, Marius D. Andresen (26), forklarer at en av partiets største kampsaker er flyktningsituasjonen og økt bistand. Foto: Frank Cadamarteri

En større kamp for psykisk helse er også en viktig sak for partiet. Med dette forklarer Andresen at de ønsker flere lærere og helsesøstre, og å redusere ventetiden for behandling, spesielt for de yngre.

- På skolerundene er det tydelig at innvandringssituasjonen, skolepolitikk og klimaspørsmål er noe som opptar mange. Vi i KrF ønsker å ta imot flere flyktninger enn i dag, og vi er nødt til å hjelpe de andre landene i Europa, som Hellas og Italia. Vi ønsker å hjelpe både fjernt og nært, forklarer Andresen.

Som mange av de andre politikerne anbefaler ungdomskandidaten velgere til å finne ut av hvilke saker som er viktigst og som veier tyngst for hver enkelt.

- Det er mange partier som har god politikk, men gå inn på nettsidene til de ulike partiene eller spør noen på valgstand, råder Andresen.

LES OGSÅ: Rekordmange fullfører videregående

Miljøpartiet De Grønne

- Det aller viktigste er at vi må slutte med olje, og begynne å bygge opp grønne arbeidsplasser. Vi vil at oljenæringa skal utfases i løpet av 15 år, sier nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, Ola Eian (24).

Oljenæringa er en av Miljøpartiets viktigste saker, og Eian er klar på at enkelte partier ikke kan samarbeides med.

- Vi stiller to krav dersom vi skulle havne i regjering, og det er at FrP ikke kan være med, og vi kan ikke samarbeide med partier som vil åpne nye oljefelt. Vi må slutte å lete etter nye oljefelt, vi har allerede funnet mer olje enn det vi kan hente uten å skrote Parisavtalen.

Nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, Ola Eian (24). Foto: CF Wesenberg

Miljøpartiet ønsker å ta inn flere flyktninger, og at folk som sitter i asylmottak skal kunne få midlertidig arbeidstillatelse med en gang.

- Grunnen til at vi ikke kan samarbeide med Frp er at de ligger for langt unna oss med tanke på klimapolitikken, og synet på innvandringspolitikken. Frp har fått med seg Høyre og Ap på å stramme inn innvandringspolitikken, det synes ikke vi noe om. Vi kan ikke bare sitte her i vår egen boble. Vi ønsker å ta inn flere flyktninger fordi vi kan. Vi skal ikke la folk sitte i asylmottak å vente på arbeidstillatelse. Vi vil gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse og skolegang med en gang. Folk som kommer hit ønsker også å bidra.

Dyrevelferd og internasjonal solidaritet er også viktig for miljøpartiet.

- Vi skal ikke bare bry oss om folk i Norge, vi må bry oss om hvordan folk og dyr i resten av verden har det også, sier Eian.

Eians råd til unge velgere er at man må tenke på konsekvensene som vil komme senere grunnet dagens politikk.

- De bør tenke på at det er vi som er ung i dag, som må leve med konsekvensene av politikken voksenpolitikerne bestemmer nå. Vi kan være med og fikse klimakrisen. Verden går over fra fossilt til fornybar. Det er vi som skal leve med framtidens arbeidsliv, og framtidens klima.

Venstre

Leder i Sør-Trøndelag Unge Venstre, Eirin Sørå (19), forklarer at Venstre har tre hjertesaker dette valget – klima og miljø, gründere og småbedrifter, og utdanning.

- Vi tror ikke folk vil velge en komplisert hverdag, og derfor må vi skape en grønn hverdag som blir det mest lønnsomme og enkleste alternativet. Et konkret tiltak vil være «grønn skatt», altså å skattlegge forbruk og miljøskadelig adferd, og heller redusere skatt på arbeid, sier Sørå.

Leder i Sør-Trøndelag Unge Venstre, Eirin Sørå (19). Foto: Privat

Relatert til dette er ønsket om å gjøre det enklere å skape grønne arbeidsplasser, og starte med de små bedriftene. Venstre ønsker å sette det grønne skiftet i praksis ved å jobbe med, og ikke mot, næringslivet.

- Derfor ønsker vi å fjerne arbeidsgiveravgiften for nye bedrifter, og gjøre det lønnsomt å skape nye arbeidsplasser.

Sist, men ikke minst, forklarer Sørå at utdanning står høyt hos Venstre, der de har fått gjennomslag for 11 måneders studiestøtte, med en uke mer i støtte hvert år. I tillegg ønsker de å satse på etterutdanning hos lærere.

- Vi jobber i mot fraværsgrensa fordi vi mener det er bedre å ta problemet ved rota. Hvorfor har elevene fravær? Denne grensa er en lettvint løsning på et komplisert problem, mener ungdomspolitikeren.

Sørå anbefaler usikre velgere til å se på de ulike grunntankene bak partiene før de går til valg.

- Selv så jeg på ideologiene som lå bak, noe som fungerte bedre for meg. Partiene har gjerne en rød tråd gjennom sitt program, sier Sørå.

Høyre

- Mye handler om frihet, et fritt behandlingsvalg er en kjempeviktig sak. Det skal ikke ha noe å si om det er det private eller offentlige som behandler deg, du bør få velge selv – og staten må ta regningen. Vi tenker på rusmisbrukere, folk som sliter med spiseforstyrrelser og andre problemer. Det betyr utrolig mye for folk å få velge hvor de skal få behandlingen sin selv, sier Johannes Kirksæther (18), politisk nestleder i Unge Høyre.

For høyre er det viktig at lærerne bedre, og at statusen til lærere i yrkesverden øker forteller Johannes Kirksæther (18), politisk nestleder i Unge Høyre Sør-Trøndelag. Foto: Privat

Høyre jobber for at vi skal ha verdens beste lærere i skolen, derfor innførte de «lærerløftet» i regjering, som skal være med på å skape en skole hvor elevene lærer mer.

- Vi trenger en skole som ser hver enkelt elev, og at alle elever får utfordringer tilpasset deres nivå. Vi har gjort om lærerutdanningen til en masterutdanning for å gjøre lærerne enda bedre, og for å øke statusen til læreryrket. Det er de gode lærerne som kan gjøre en forskjell. Vi ønsker også et fritt skolevalg. Det skal ikke være postnummeret ditt som sier hvor du skal få gå på skole. Vi synes det er litt urettferdig, elever bør få velge den skolen de synes passer best.

Det viktigste målet for Høyres økonomiske politikk er å ivareta og skape flere lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor, med et ønske om å sikre en felles velferd.

- Det er viktig at vi først og fremst tenker på gründere. Lavere skatter for bedrifter vil skape flere arbeidsplasser. Vi må satse på nytenking og grønn teknologi, det kommer en tid etter oljen og.

Også Kirksæther presiserer viktigheten av å bruke stemmeretten.

- Det viktigste for meg er at man bruker stemmeretten sin. Det er en oppfordring til alle unge - ikke ta det for gitt at man har stemmerett, sier han.

FrP

Astrid Nordahl (22) er formann i Trøndelag FpU og forteller at skatt, eldreomsorg, samferdsel og innvandring er tema som er viktige for både FrP og FpU. De mener at et høyt skattenivå vil bidra til å redusere arbeidsinnsatsen og vri investeringer bort fra Norge. De vil derfor ha lavere skatter som favner bredt, samtidig som det på en fornuftig måte bidrar til å finansiere offentlige oppgaver.

- Skatter og avgifter er veldig viktig for oss. Vi vil at folk flest skal få beholde sine egne penger, så vi ønsker lavere skatt for alle, og at frikortgrensa blir høyere. Ungdom som jobber ved siden av studiene bør premieres, og ikke måtte betale høye skatter.

Astrid Nordahl (22), formann i Trøndelag FpU, sier at samferdsel og eldreomsorg er blant de viktigste sakene for FrP i årets valgkamp.

FrP ønsker at de eldre skal ha valget om hvor de ønsker å bo, om det er på et privat eller kommunalt sykehjem. Det skal få bo hvor de vil, stå opp når de vil, og gjøre det de har lyst til.

De mener det er viktig å fortsette å vedlikeholde veiene vi har, samtidig som E6 må fortsette å bygges ut.

- Kollektivtransporten er ikke like bra over alt, så mange ungdommer tar lappen tidlig - og da trenger vi trygge og gode veier.

FrP er opptatt av å hjelpe så mange som mulig, og vil derfor satse på å hjelpe folk i nærområdene da de mener kan få utrettet mer for pengene der. De mener også det er behov for en streng innvandringspolitikk som stiller krav til integrering.

- Vi bryr oss ved å stille krav. Ved å kreve at man må lære seg norsk vil det bli lettere å blant annet få seg jobb og bli kjent med folk. Det er viktig at vi har skikkelige krav som gjør at de som kommer hit kommer seg ut i samfunnet.