Klokkealarmen din kan ha skylden i at du er trøtt om morgenen. Ny forskning viser nemlig at høylytte, repetitive alarmtoner sannsynligvis gjør oss mer morgentrøtte. Det skriver forskning.no.

– Du skulle tro at det å starte dagen med «beep beep beep» ville bidra til en kjapp oppvåkning og gjøre oss klare til dyst. Men vår studie viser at melodiøse alarmtoner er mer effektive, sier Stuart McFarlane, forsker ved RMIT University i Australia i en pressemelding.

Våkner forvirret

Forskerne bak studien mener at resultatene kan bety mye for dem som må gjøre viktige ting på morrakvisten. Flere våkner nemlig ganske forvirret av høylytte alarmtoner.

– Det er spesielt viktig for dem som jobber i farlige situasjoner rett etter at de har våknet, som brannmenn og piloter, sier McFarlane.

Resultatet av studien er basert på en nettbasert undersøkelse der 50 personer har loggført hvilke lyder de våkner til, og deretter rangert hvor søvnige eller opplagte de er. Forskerne kan derfor ikke med sikkerhet si at morgentretthet er direkte knyttet til alarmtone.

Søvnforsker Elisabeth Flo sier til forskning.no at studien heller ikke tar forbehold om personene er A- eller B-mennesker.

Den beste måten

På spørsmål om hva som er den beste måten å våkne på, svarer Flo følgende.

– Den beste måten å våkne på, er uthvilt.

Jo nærmere vi kommer vår egen naturlige oppvåkning, jo bedre, ifølge henne. Den naturlige oppvåkningen kommer etter nok søvn og en god rutine med faste tidspunkt for å stå opp om morgenen, og enkelte søvnstadier er lettere å våkne opp fra enn andre.