Tirsdag og onsdag stenger de butikken sin på Heggstadmoen og åpner pop up-butikk på Nyhavna.

I den 3400 kvadratmeter store industrihallen i Styrmannsgata 6 blir det salg av alt fra møbler, kunst og julepynt til kopper, kar, sportsutstyr og pyntegjenstander.

– Alt det vi får levert på Heggstadmoen er gjenstander fra byens befolkning. Det som leveres skal vi prøve å få i direkte ombruk, forklarer prosjektleder for Brukom, Kristin Ottesen.

Permanente lokaler

Etter planen skal Brukom inn i lokalene på Nyhavna permanent. Trondheim Renholdsverk jobber med å åpne et helt nytt gjenbrukssenter som huser både en diger hall og kontorfasiliteter. Lokalene huset tidligere Johan Vinje Stål AS.

– Akkurat nå venter vi på at byggesøknaden skal godkjennes. Når det skjer skal vi gjøre noen byggemessige endringer. Butikken skal inn i varme lokaler ved siden av hallen, med rampe, handikaptoalett og universelt utforming. Alle skal ha mulighet til å komme inn i butikken, sier Ottesen.

Kristin Ottesen er prosjektleder for Brukom i Trondheim Renholdsverk. Foto: Bård Sande

Om innflyttingen skjer før eller etter jul er foreløpig usikkert.

Kommunens avfallsplan, som ble vedtatt i august i fjor, viser et mål om å nå fem prosent gjenbruk av den totale avfallsmengden innen 2030. Det krever en del av hver enkelt innbygger.

– I dag er det cirka to til tre kilo avfall per innbygger per år som brukes om. Måket er cirka 17 kilo per i 2030. Da må vi gjøre mer enn det vi klarer å gjøre i en liten butikk på Heggstadmoen. Vi må være der folk er, og på Heggstadmoen kan det bli vanskelig, mener Ottesen.

– Alt mulig rart

Men før det blir permanent flytting, blir det altså pop up-butikk i lokalene på Nyhavna i neste uke. Da skal mye av inventaret selges, for å få plass til nytt. Ifølge Ottesen er det mye som leveres på Heggstadmoen.

– Det er alt mulig rart. Etter jul kommer julegavene folk ikke ville ha, gjerne med byttelapper på, og på høsten går det i hagemøbler og blomsterpotter. Mange har ikke plass til å lagre tingene sine, og kjøper heller nytt året etter.

I den 3400 kvadratmeter store industrihallen i Styrmannsgata 6 blir det salg av alt fra møbler og julepynt til kopper og sportsutstyr. Foto: Synne Mauseth

Hun beskriver alt de får inn som gaver fra byens befolkning til byens befolkning. Kundene er både oppkjøpere som redesigner og selger videre og privatpersoner.

– Mange er flinke med ombruk, spesielt ungdom. Vi ser mange studenter og unge familier som klarer å skape noe nytt av det de finner her. I tillegg er de flinke til å lete opp fine ting de kan få bruk for, sier Ottesen.

Hun ønsker alle velkommen til pop up-butikk på Nyhavna. Hun oppfordrer folk til å parkere ved Dora 1, da de ikke har mange parkeringsplasser utenfor egne lokaler.

Spesielt ungdom er flinke med gjenbruk, ifølge Ottesen. Foto: Synne Mauseth