Sju personer begynte å pusse opp i mars, og åpnet dørene på vinbaren i august uten så mye som å sette ut et skilt om åpningen.

- Vi er veldig stolt over det vi har fått til, sier de tre medeierne som driver Spontan Vinbar i Dronningens gate.

Fra venstre Fredrik Engen (24), Daniel Phengphen (21), Oskar Sköld (27) og Adrian Leer Breiby (24). Foto: Ina Sand Solli

Fikk frie tøyler

Det er henholdsvis Fredrik Engen (24), Oskar Sköld (27) og Adrian Leer Breiby (24). Unge folk med lengre bakgrunn innenfor både restaurant-bransjen og nettopp vin. Baren eies av Røst og Hegstad & Blakstad , men de har fått frie tøyler til å utvikle vinbaren etter eget ønske.

- Vi har fått gjøre det vi synes er kult. Det er artig at de stoler på oss, sier Engen.

- Det er en kul filosofi som gjør at man trives. Lite detaljstyring er jo nøkkelen. Vi har fått tillit til å sette alt fra meny til vinkart. Det er jo viktig at vi trives, for her skal vi jo jobbe til vi dør, sier de til Trd.by.

For omtrent ei uke siden skrev Trd.by om Rot - Vin & Brød, som også satser på vin og åpnet denne høsten.

I likhet med Rot - Vin & Brød ønsker Spontan Vinbar å tilby sine gjester muligheten til å stikke innom for et glass vin, men samtidig også ha muligheten til å bestille seg middag.

- Hva tenker dere om at nok en vinbar har åpnet?

- Det er veldig artig at det åpnet en samtidig som vår. Det blir bare kulere og kulere å bo i Trondheim, sier de.

Gutta bak vinbaren har selv stått for oppussingen og dekorasjonen, sammen med noen av eierne i tillegg. Maleriene i bygget er av trønderkunstneren Lasse Brurock. Foto: Ina Sand Solli

Bidrar til merkevaren

I løpet av de siste årene har også antall ølhus økt i Trondheim, så vi hørte med en i ølbransjen om hvordan det er å åpne et ølsted i en by som allerede har flere. Aleksander Skjefte, daglig leder på Pub og kjøkken for EC Dahls Bryggeri, var en av de siste ølhusene som åpnet i Trondheim. Han sier seg enig i at det kan være en fordel at det er flere i byen, og at de bygger opp merkevaren øl sammen.

- Jo flere ølhus, jo flere får fokus på øl og det skaper interesse. I tillegg bidrar det til å befeste vår posisjon som ølhovedstat, sier Skjefte til Trd.by. Han legger til at dette også kan være tilfelle for vinbransjen.

Han reflekterer videre over at det til slutt kan nå et metningspunkt.

- Nå begynner det å bli så mange at man kan lure på om vi nærmer oss metningspunktet, men hittil er vi så ulike og har fokus på litt forskjellige ting. Det er mange spennende og kvalitative steder i byen, og de som jobber der kan mye.

I tillegg til å ha fokus på vin og snack, lager de også middag. Men noen av bordene, som dette vindusbordet er avholdt til de som spontant stikker innom for et glass vin. Foto: Ina Sand Solli

Nettopp det er også ei forutsetning for å lykkes, for som Skjefte sier har gjestene blitt mer opptatt av tilegne seg kunnskap om varene de kjøper og nyter.

Spontan-guttene sier det er for tidlig å si om det samme vil gjelde vinstedene, men de mener at åpning av to vinbarer samtidig viser at det er en etterspørsel.

- Det er definitivt plass til to vinsteder i en by med 200 000 innbyggere.

Fredrik Engen forteller at de er opptatte av å bruke det naturen har å by på. De gikk glipp av årests sesong, men til neste år skal de ut å plukke og deretter konservere. Foto: Ina Sand Solli

Biodynamisk dyrket

Navnet Spontan handler litt om personligheten til driverne, men også kulturen de ønsker å ha i vinbaren.

- Det er flere som har spøkt om at de spontant stikker innom for et glass vin, og vi har veldig lyst på akkurat den kulturen.

Vinbaren har bestemt seg for å utelukkende servere biodynamisk dyrket vin.

- Tanken er at alt du gjør i vinmarka skal du gi tilbake til naturen, og vi ønsker å vise fram vinen som et naturlig produkt, sier Bråby.

De har omtrent samme tankegang i matveien, men kan ikke si at de bare serverer økologisk mat.

- Men vi handler bare råvarer som vi kan stå for sjøl, og så mye lokalt som mulig.

Foreløpig har baren åpent fra torsdag til søndag, men de har utvidet med en dag i adventstiden. Fra nyttår skal de derimot ha åpent fra tirsdag til søndag.