3315 menn under 30 år gikk til anskaffelse av potensmiddel på resept i 2018. Sammenlignet med tall for åtte år siden, har antallet doblet seg. Det skriver NRK.

Alarmerende tall

– Dette er et alarmerende høyt tall, sier assisterende daglig leder ved klinikken Sex og Samfunn, Tore Holte Follestad.

Potensmiddel, som for eksempel Viagra, skal hjelpe menn som har problemer med ereksjon. Dette kan ofte skyldes prestasjonsangst eller være et resultat av ulike former for stress.

– Jeg vil påstå at de aller fleste av disse ikke har somatiske eller fysiske plager som gjør at de ikke får ereksjon. Når du får ereksjon alene men ikke med partner, eller du våkner med morgenereksjon, trenger du ikke medisiner, fortsetter han.

Follestad advarer mot å medisinere seg når ereksjonsproblemet kun er psykisk, og er forårsaket av presentasjonsangst eller stress. Det kan gjøre problemene enda verre, mener han.

– Kanskje tabletten hjelper deg der og da. Men når du slutter kan problemet komme tilbake og du kan få et dobbelt flashback og få det enda kjipere enn før.

– Så det med å gi noen medisin for å hjelpe på ereksjonen uten å snakke med dem kan i mange tilfeller forverre situasjonen, understreker han.

Behov for å vite årsaken

Du må ha resept fra festlegen for å kunne benytte deg av potensmiddel i dag. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, påpeker det er bra flere får hjelp med ereksjonsproblemer.

– Det er alltid grunn til å være bekymret, men kanskje ikke for dette. Det er en fin ting hvis det er sånn at vi får behandlet folk som tidligere ikke hadde anledning til å gjennomføre et samleie.

Han understreker at det er behov for en grundigere gjennomgang av årsaken til den store økningen hos unge. For høye krav til seg selv, ulike former for angst, økt bevissthet om potensmiddel, og misbruk av anabole steroider er Brelins teorier til det eksploderende antallet de siste årene.