Mange kvinner bruker p-piller for å unngå å bli gravide. Men de bittesmå pillene kan også føre til en rekke andre konsekvenser og bivirkninger.

Vanskelig å tolke følelser

En ny tysk studie, omtalt av Forskning.no, har blant annet funnet ut at p-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser. 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år deltok i studien.

Kvinnene som gikk på p-piller var faktisk 10 prosent mindre treffsikre når de skulle registrere hvilke følelser ulike menneskers ansiktsutrykk utstrålte.

I tillegg har en rekke andre studier avdekket hvordan p-pillebruk kan endre kvinners naturlige atferd.

Påvirker partnervalg og sexlyst

For noen år tilbake ble det oppdaget at kvinner som bruker p-piller, heller velger menn som er rike og intelligente, enn seksuelt tiltrekkende.

Lukt spiller en stor rolle i valg av partner, og med mindre østrogen og hormoner i blodet, som skyldes av p-pillebruken, kan kvinner gå for en partner med en helt annen lukt enn hun normalt ville ha valgt.

Mindre sexlyst er en kjent bivirkning av p-piller, og kvinner som velger en partner på «feil grunnlag», har faktisk økt misnøye med sexlivet og får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet, ifølge Forskning.no.

Disse kvinnene får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet og økt misnøye med sexlivet etterhvert. Mindre sexlyst er også en annen viktig bivirkning av p-piller.

Kan også påvirke søvnen

Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU uttaler til nettstedet at svekket søvnkvalitet kan forklare hvorfor kvinner som bruker p-piller blir dårligere til å tolke andres ansiktsuttrykk. Sover vi dårlig, påvirkes evnen til å lese følelser hos andre.

- Det tankevekkende er at p-piller gjør at man får mindre REM-søvn, sier Skjærvø.

Denne søvnfasen, som er den søvnen der vi drømmer, har nemlig sammenheng med hvor godt vi leser ansikter, ifølge tidligere studier.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.