Resultatene fra årets kontrollrapport viser en liten nedgang for 2019 sammenlignet med 2018, men Juvente mener det fremdeles er altfor lett for mindreårige å kjøpe alkohol, skriver Vårt Land.

Ungdommen som blir sendt til ulike dagligvarebutikker i landet, er ikke kledd opp for å se eldre ut enn de er, og de bruker ikke falsk legitimasjon. Andelen mindreårige som fikk kjøpe varer med 18-årsgrense i 2019 var altså 18,5 prosent, ned fra 20 prosent i 2018.

Jenter får oftere kjøpt alkohol enn gutter, og Troms og Finnmark er det fylket som oftest selger til mindreårige.

– Dette er selvsagt ikke godt nok. Mindreårige skal ikke få kjøpt alkohol i dagligvarebutikkene, sier bransjedirektør for Virke dagligvare Ingvill Størksen.

Det ble gjort noen tester på Vinmonopolet også, der Juvente ser om 17-åringer får kjøpt varer med 20-årsgrense. I 2018 fikk 17-åringene nei 52 av 53 ganger de prøvde seg. I 2019 fikk de derimot kjøpe i hele 9 av 80 forsøk, noe Vinmonopolets kommunikasjonssjef Jens Nordahl ikke har noen god forklaring på.

– Alderskontroll er noe Vinmonopolet tar på dypeste alvor. Det er samfunnsoppdraget vårt det er snakk om. Normalt scorer vi best, men i år glipper det, sier Nordahl.