– Det er dessverre sånn, at julegata i år ikke blir gjennomført som vanlig. Dette skyldes at vi ikke har fått inn nok pengebidrag til at vi kan forsvare kostnadene, skrev «Julegata på Bakklandet» på Facebook i midten av oktober.

Nå blir det imidlertid julegate i bydelen likevel.

Vil gi julestemning

Eli Sandeman i Bakklandet Handel- og Håndverkforening forklarer at det i tillegg til finansieringen, ikke lot seg gjøre å bruke den gamle leverandøren av julegata.

– Både koronatrøbbel og at vi var sent ute satte en stopper for det, sier Sandeman.

Trude Sandnes er leder i Bakklandsdagene og har den siste måneden stått på for å realisere det som har vært en tradisjon de siste årene.

– Dette året er fra før av mørkt og trist og da er det viktig at vi får til den julestemninga folk er vant til. Da jeg så at det ble vanskelig, ringte jeg rundt til kontakter og prøvde å få til noe, forklarer Sandnes.

Ordnet seg

Sandeman forteller at de har fått med kommunen på finansieringen av julegata, og at alle brikkene plutselig falt på plass.

Da Sandnes skjønte at det kom til å ordne seg med finansieringen, tok hun kontakt med Leira Gartneri, som er ny leverandør av julegata på Bakklandet i år.

Det blir julestemning på Bakklandet også i år. Foto: Christine Schefte

– De er veldig dyktige på slike ting. De heiv seg rundt og kom fram med en løsning. Nå får vi det til, med dugnadsarbeid fra alle sammen, selv om det ble travelt.

Ifølge Sandnes har julegata vært en tradisjon på Bakklandet siden 80-tallet. Ekte gran med lys har hengt over gata – fra Bakke bru til Lillegårdsbakken.

– Det gir en lun og nostalgisk julestemning. Det tror jeg er viktig for alle nå, sier Sandnes.

– Veldig «bakklandsk»

Det er Velforeningen på Bakklandet, Bakklandet Handel- og Håndverkforening og Bakklandsdagene som er pådrivere for å få til julegata.

– Alle på Bakklandet var forskrekket da vi trodde at julegata røyk. Det er veldig artig at vi nå får det til. Dette er helt frivillig fra bedriftene som sponser, og det hele er veldig «bakklandsk», mener Sandeman.

Julegata settes opp første søndag i advent – tradisjonen tro.

– Vi har ennå ikke bestemt hvordan vi skal gjøre det, men hvis det blir noe arrangement blir det nedtonet, og først og fremst for barna, sier Sandnes.