I Gallias street i sentrum av Rhodos´ shoppingdistrikt er en hel gate dedikert en suvenir som sydenparadiset Rhodos er verdenskjent for. Nei, det er ikke verken solhatter, flotte kremer eller god vin. Det er paraplyer.

Lik trd.by på Facebook

- Fremste suvenir

Hele fem store butikker, med klingende navn som ”Umbrella Fashion og ”Umbrella Dreams”, preger øyas handlegate, og paraplyer i alle regnbuens farger og mønstre står i vinduene. Det til tross for at det knapt regner en dråpe på øya i løpet av et år.

Foto: mats krokstrand

- Det er den fremste suveniren vi har og vi selger kun paraplyer i denne butikken, forteller eieren av en av butikkene, kjøpmann Vasiliki.

Inne i den rundt 15 kvadratmeter store butikken henger det paraplyer fra både tak og vegger.

Hun vil ikke avsløre hvor mange paraplyer hun selger om dagen, og det er i grunnen litt vanskelig å forstå hvorfor noen vil kjøpe det når sola steiker.

- Vi får det til å gå rundt, men det er ikke så lett å selge, bedyrer Vasiliki.

Paraply-hovedstad

Hun forteller at alle paraply-butikkene eies av samme familie, og de har holdt det gående i rundt 30 år på Rhodos. Og til tross for at det så å si aldri regner på syden-øya, er dette levebrødet til flere. Og årsaken til at paraplyen regjerer på Rhodos, er ganske finurlig.

Foto: michelle bjellmo

- Det produseres paraplyer her på øya også, men før i tiden var det skattefritt å importere og kjøpe paraplyer, så det ble det business for mange av oss, sier Vasiliki.

- Men det regner jo knapt her, hvorfor akkurat paraplyer?

- Her trenger man dem ikke så ofte her, men det har nok bare blitt sånn siden man måtte betale skatt for alt annet. Nå er det mest for turistene, for Rhodos har blitt kjent som verdens paraply-hovedstad, forteller Vasiliki.

Foto: michelle bjellmo