Svart (sort) humor, kan beskrives som morbid, grotesk, pessimistisk og tragikomisk.

Galgenhumor, som for øvrig stammer fra vitsing under galgen på den dømtes bekostning, er ofte sentral, men også ironi og vitser rundt ulike tabuer og etablerte oppfatninger og institusjoner.

Humoren kan oppleves både grotesk og provoserende, og det er svært virkningsfullt i forbindelse med samfunnskritikk, sette i gang tankeprosesser og debatt.

Monty Python er et godt eksempel på dette, hvor de harselerte med alt fra religion til sex. Men hvis den britiske satiren ikke er din favoritt, kan kanskje noen av disse falle i smak:

«Wild Tales» av Damián Szifrón (Argentina, 2014) viser ulike hverdagssituasjoner som går forferdelig galt, og hvordan menneskene involvert mister det fullstendig og tar hevnbegrepet til et helt nytt nivå. Filmen ble Oscar-nominert for beste utenlandske film.

«Fargo» (USA, 1996) er en fabelaktig film fra Coen-brødrene med blant andre Frances McDormand, William H. Macy og Steve Buscemi på rollelisten. Filmen ble nominert til sju Oscar-priser, og vant for beste kvinnelige skuespiller og beste manus.

«Her er Harold» (Norge, 2014) er en herlig film av Gunnar Ottesen med Bjørn Sundquist i hovedrollen. Filmen baserer seg på en av historiene i Frode Gryttens bok «Saganatt», og var på min topp 5-liste i 2014. Filmen ble nominert til fire Amanda-priser og vant to.

«Youth» (Italia, 2015) av Paolo Sorrentino med Harvey Keitel og Michael Caine i hovedrollene, byr på noen helt superbe betraktninger på aldringsprosessen, og utfordrer oppfatningen av hva lykke og suksess er. Som en ekstra bonus har filmen nydelig musikk av blant andre David Lang, som han også vant filmens eneste Oscar for.

«Seven Psychopaths» (USA, 2012) av Martin McDonagh med en lang rekke fabelaktige skuespillere som Christopher Walken, Woody Harrelson og Sam Rockwell.

Filmen har et passe absurd plott og er full av fabelaktig dialog, hvor spesielt Christopher Walken får skinne i all sin eksentriske herlighet.

Ta steget uti mørket du også.

5 ting du ikke vet om Twin Peaks

Anmelderne jubler etter første episode