Nå er det back to basic som gjelder!

Trening med egen kroppsvekt er den heteste treningstrenden i 2015, i følge American College of Sports Medicine – som hvert år lager en trendrapport for dem i treningsbransjen.

Tradisjonell trening

Styrketrening er fremdeles veldig populært for både gutter og jenter.

- Generelt er dette den store trenden når det gjelder styrketrening. Det blir mindre og mindre apparater og maskiner, og mer tradisjonell vekttrening – gjerne kun med egen kroppsvekt som motstand og atletiske øvelser som utfordrer hele kroppen samtidig, sier Randi Christensen, ansvarlige for gruppetrening i Sats Elixia til Byas.

På utkikk etter et nytt treningssenter? Kanskje dette giga-senteret, som kostet 75 millioner kroner, er noe for deg?

Sats Elixia:

Yoga for Athletes er høstens store nyhet hos Sats Elixia.

- Den skiller seg ut fra tradisjonelle yogatimer ved at vi legger mer vekt på den fysiske delen av timen og mindre vekt på den spirituelle, sier Randi Christensen.

- Det er en utfordrende, atletisk og ganske tøff time. Og det er kjekt at den også appellerer til både menn, kvinner og alle som har lyst til å prøve Yoga, men som kanskje har trodd at det ikke er noe for dem.

Barre:

- Barre er en del av en trend som går ut på å trene som atleter. Mange av øvelsen er hentet fra turn, dans og ballett. Men det er ingen dansetime, men mer en styrke basert time med bruk av barren og egen kroppsvekt, understreker hun.

Enklere timeplan: Det begynner nå å bli en stund siden Sats og Elixia slo seg sammen. Den nye gigakjeden jobber fortsatt med å samkjøre de to.

- Da Sats og Elixia slo seg sammen var det hele 188 forskjellige gruppetreningstimer. Vi i produktavdelingen har brukt mye tid det siste året på å oppgradere og harmonisere produktene våre – framfor å hente inn nye. Mange av de oppgraderte produktene oppleves som nyheter for mange, og derfor er det heller ikke så mange andre nyheter på timeplanen denne høsten, sier hun.

Leser du bloggen til FitnessNora? Her finner du 13 ting du neppe visste om henne.

3T:

Den største kjeden i Trondheim, med ti treningssenter, innfører ingen nye timer i høst. Ansvarlige for gruppetreninger, Trude Størmer Vinje, mener en videreføring av fjorårets satsninger er viktigere.

-Vi har åpnet et nytt senter i Ilsvika med crosstraining som hovedfokus. Her tilbys blant annet Tabata og Olympia i tillegg til de vanlige gruppetimene. Spesielt for det nye senteret er at vi har utstyr til å kjøre skikkelig crosstraining, sier hun.

Vinje mener trendene er de samme som i fjor. Derfor har 3T valgt å videreutvikle de timene de allerede har.

-Yoga har hatt en oppblomstring, men det har vi tilbudt i mange år. Styrketimene våre har vi endret litt, og har nå mer fokus på øvelser som gjør at man blir sterkere og gir resultater.

Sit trening:

Treningssenteret har nye timer på timeplanen, men vil også hjelpe medlemmene til å komme seg ut i marka.

Stødig: Ny 45 minutters time.

-I denne timen er det fokus på trening av kjernemuskulaturen ved bruk av egen kroppsvekt, forteller gruppetreningsansvarlige, Ida Soltveit Mjøsund.

Rå!: Ble lansert i vår. Time med medisinball.

-Timen er bygd opp av 45 sekunders lange arbeidsperioder. Dette er en intensiv og tøff treningsøkt, med vekslende fokus på styrke, kondisjon og spenst. Den har blitt så populær at vi har økt antall timer.

Storheia opp: Samarbeid med Trondhjems Turistforening.

-Vi har satt opp gratis buss til idrettsbygget på Gløshaugen, og guide for de som ønsker det. Vi ser for oss å gjøre det flere ganger gjennom året.

Trening med egen kroppsvekt er høstens store treningstrend Foto: Sats Elixia

Maxpuls:

CrossFit-senteret har ingen nye timer, men opplever det samme som mange andre treningssentre. Timer med god gammeldags sirkeltrening, uten vekter, er mest populært.

Max cardio: Tre poster med tre minutters jobbing, ett minutt hvile. Tre runder. Løping, roing og spinning.

-Det har vært venteliste på denne timen hver gang. Det er vår eneste time uten vekter og kettlebells, og den tar omlag 38 minutter, forteller sportslig leder Ole Thomas Trobe.

Hit the gym:

På det relativt nye treningssenteret i midtbyen er alt av gruppetimer ganske ferskt.

-Etter sammenslåingen med Training Room har vi fått flere populære timer, forteller daglig leder, Daniel Eriksen.

Cardio Xpress: 30 minutters intensiv trening.

-Begge våre nye timer passer for alle, er intensive og går fort unna. På denne timen er det 6-10 forskjellige styrkeøvelser for hele kroppen. Den er inspirert av crossfit, og man kan styre tempo selv.

Sirkel Xpress: Effektiv kondistrening for deg som er lei tredemølle og ellipsemaskin.

-30 minutter effektiv og intensiv trening. Her kan man utvikle kondisjonen, samtidig som man får veiledning og motivasjon fra instruktøren. Timen passer for alle, uansett alder og form, sier Eriksen.

Gira på å komme i god form til høsten? Da kan jo Rachel Nordømmes 7 favoritt joggeløyper i Trondheim være en god start.