- Det er som i tippeligaen. Målet er å ligge først i serien når sesongen er over. Det har jeg klart i snooker, og nå håper jeg å klare det igjen neste sesong, sier Audun Risan Heimsjø fra Trondheim.

20-åringen er nå førsteranket i snooker i Norge, etter kun ett år i sporten.

Følg trd.by på Facebook

Fra biljard til snooker

- Jeg har spilt biljard siden jeg var 12 - 13, så snooker var ikke helt nytt for meg. Men det er gøy å ha nådd målet mitt så fort, sier han, og legger til at sporten passer godt til perfeksjonister som ham.

- Det sies at golf er verdens mest krevende tekniske sport, og at snooker er verdens nest mest krevende teknisk sport. Da må man være perfeksjonist for å bli god, sier han.

I helga deltok han i NM i snooker i Sarpsborg. Til tross for at han er førsteranket i Norge, vant han ikke. Kurt Maflin, den eneste nordmannen som er på verdensrankingen, deltok også.

- Han var overlegen. Gapet mellom amatør og proff er veldig stort i denne sporten, og hans spill er i en helt annen verden enn mitt, sier Risan Heimsjø.

Intervju med Audun Risan Heimsjø etter finalen i NM i Sarpsborg i helga. Her intervjues han av Eurosports kommentator Edwin Ingebrigtsen. Vinner Kurt Maflin til høyre. Foto: Roger André Strand

Økende interesse i Trondheim

Leder i Trondheim snooker lot seg likevel imponere av 20-åringen.

- Han gjorde en fantastisk jobb under turneringen. Tidligere var han en av Norges beste biljardspillere, så han har tydelig anlegg for denne sporten, sier Roger André Strand, som også er visepresident i Norges biljardforbund.

Han forteller at sporten har vokst betraktelig de siste to årene. I Trondheim snooker er de nå omtrent 45 medlemmer, fra 17 år til over 60.

Alle er menn.

- Vi prøver å rekruttere damer, men det virker ikke som om de er så interessert, dessverre, sier Strand, og skryter av det gode miljøet i klubben.

- Vi som er bitt av basillen har vanskelig for å skjønne at ikke hele verden spiller snooker. Det er en fin sport med et rolig gemytt. Det er svært utfordrende teknisk, og å lykkes kan gi ungdom en mestringsfølelse som blir veldig viktig for dem, sier han videre.

I lokalene til Trondheim snooker er det seks snookerbord som de om lag 45 medlemmene kan benytte seg av. Foto: Roger André Strand

Trikse-kongen Daniel (19): Signerte kontrakt med Nike

Trente ti timer om dagen

De beste snooker-spillerne trener mellom fem og sju timer om dagen. Dette nivået er det ikke mange i Norge som har lagt seg på.

- De som er mest aktive hos oss trener en til to timer om dagen, og så spiller de mot hverandre i tillegg, sier Strand.

Audun Risan Heimsjø er en av de som har trent aller mest.

- Jeg utsatte studiene etter videregående for å trene og satse på biljard, men så ble det snooker i stedet. I perioder har jeg trent i ti timer om dagen, sier han.

Men å bli god på verdensbasis tror han ikke kommer til å skje.

- Jeg startet for sent. Skal du bli proff må du starte en gang mellom du er åtte og tolv år. Det sier litt om hvor teknisk krevende denne sporten er, på lik linje med annen toppidrett, sier han.