– Mange i Trondheim henvender seg til yoga på grunn av stress, stivhet, spenningshodepine. Folk kommer for å jobbe med kroppen på en annen måte enn kondisjon eksplosiv trening eller konkurransetrening. I yoga handler det om å lytte til kroppen, jobbe med å få kontakt med pusten og lære seg å slappe av, sier Siri Ohren, som driver Zenit Yoga på Bakklandet.

Hun ser at mindfullness har blitt spesielt trendy de siste årene, og er ikke i tvil om at flere bør gjøre dette for å ta en pause i den hektiske hverdagen.

– Vi ser at både folk og samfunnet trenger mer av mindfullness-delen av yoga, fordi folk har stressende liv. Man skal klare så mye, man har så mange muligheter i livet og skal få til alt. Da setter folk store krav til seg selv, og jeg tror mange har ganske travle liv. Vi får telefoner fra foreldre som er fortvilte fordi ungene deres er stressa.

Siri Ohren er daglig leder for Zenit Yoga. Hun forteller at interessen for treningsformen har tatt av i Trondheim.

– Det blir ikke tredje verdenskrig

Samtidig påpeker Siri at man det å ha det travelt ikke automatisk innebærer at du opplever stress. Det går an å ha det veldig travelt uten å bli stressa, men det handler om hvordan du forholder deg til livet og hverdagen du har.

– Livet  er en praksis. Det handler om hvordan du forholder deg til ting rundt deg og ting som skjer. Enkle grep som å være mer oppmerksom og ha fokus på pust, ta nok pauser kan gjøre hverdagen til folk bedre. Gjennom dette kan man lære seg å slappe av, og roe ned og bare være. Folk opplever at de blir mer balansert og klarer å ta fatt på hverdagen på en roligere måte. Man lærer seg kanskje at ting ikke trenger å være så dramatisk og får mer perspektiv. Vi lar oss jo ofte dramatisere. Det betyr ikke at du ikke skal ha følelser, men at man ikke blir så oppjaget av ting som skjer. Som min kollega pleier å si: det blir ikke tredje verdenskrig. Det går bra!

Fra eksotisk til trendy

De to siste tiårene har yoga gått fra å være veldig eksotisk og mystisk til å være trendy. Dette kan ha med å gjøre at både fagfolk og den vanlige mann i gata ser nytten av meditasjonen og styrketreningen. Halvparten av deltagerene i Zenits videreutdannelse i mindfullness er psykologer som vil bruke teknikken i jobben sin, forklarer Siri.

– Folk trodde tidligere man sang «uuuhm» mens man satt i lotus-stilling, mens i dag er noe hvermannsen kjenner til. Samtidig er det fortsatt mange myter å slå ihjel: du trenger ikke være myk, sterk eller i god form for å starte på yoga, eller være en spesiell type person for å gjøre dette. Hvem som helst kan begynne. Mindfullness-teknikkene er jo enkle teknikker som kan beskrives som en gammel «sunn fornuft»-tankegang, bare satt mer i system og satt ord på.

Ved å trene yoga jobber du med blant annet fleksibilitet og styrke.

Fra rolig meditasjon til flygende styrke

Skal vi tro Siri rett er yoga så mangt, og det fins noe for en hver smak og hvert nivå.

– Det er derfor folk henvender seg til det. De fleste kan finne noe som passer, enten om det er raskt, dynamisk og svett, eller helt rolig med mer fokus på meditasjon.

En av de siste trendene, som blant annet er populært i New York, er flygende yoga, som Siri har innført på Zenit. På samme måte som man bruker matter, brikker og belter som utstyr i yoga, brukes det her en slynge i taket.

– Noen ganger fungerer slyngen som et belte, av og til som en bolster. Man kan gjøre tøyeøvelser eller bruke det som et hjelpemiddel til vanlige yogastillinger for å få et ekstra løft. Flygende yoga kan også gjøres helt rolig nesten liggende på bakken kun med et lite løft, eller ved mer akrobatiske ting. Det er veldig anvendelig!

Yin-yoga er også en sjanger i vinden for tida, og er på programmet hos flere treningssentre. Dette er det motsatte av dynamisk yoga, og er helt rolig.

– Man holder posisjonene i mange minutter og jobber med å være oppmerksom i det man gjør. Hjernen blir ikke underholdt av det skjer, og det er ikke mye bevegelser. Du er på en måte bare stille i en posisjon, og må jobbe mentalt på en annen måte.

Siri mener også at kunnskapen vi har om kroppen og anatomien vår, kombinert med yogaposisjoner, har blitt mer treningskunnskap de siste årene.

– Kunnskapen om funksjonell anatomi og funksjonell trening har sakte men sikkert kommet inn i yoga-kulturen, så vi ser at yoga ikke lenger bare er disse tradisjonelle posisjonene, men at folk bruker yoga som bevegelsestrening og utforskning av bevegelsesmønster. Det er en spennende trend hvordan yoga beveger seg mer mot funksjonell trening, dans og utforskning.

– Viktig å ikke være en øy isolert fra samfunnet

– Da jeg starta med yoga var det et mer lukket miljø, men i dag ser man tydelig at yoga har blitt mainstream, og dermed har miljøet åpnet seg mer.

Siri ser positivt på at miljøet har åpnet seg, og mener det er nødvendig for yogas samfunnsansvar.

– Det er veldig viktig at man ikke er en liten øy i samfunnet som ikke forholder seg til hvordan samfunnet faktisk eksisterer. Som yogasenter er det viktig at vi forholder oss til det som skjer rundt oss og tar stilling, fordi yoga har et samfunnsansvar.

Hun påpeker at mye av praksisen i yoga og mindfullness er beskrevet som at man er veldig selvfokusert, men hun mener at faktum egentlig er det motsatte.

– Når du jobber systematisk over tid med deg selv gjennom yoga for å se tankemønstret og handlingsmønstre og dermed forstå deg selv bedre, prøver man jo å bli en bedre person. Ved dette får du et ansvar for å gjør de riktige tingene ut i verden som du lever i. Det er litt som Platons tankegang: når du vet hva som er riktig gjør du det riktige, og du får et ansvar for å gjøre det rette. Hvis jeg ser noen som gjør noe vondt mot andre så må jeg hjelpe, fordi det er det eneste riktige å gjøre. Dette vet de fleste mennesker, men gjennom yoga-praksis får man kanskje en klarere linje til det som er riktig.

Første norske lag noensinne til crossfit-VM: - Dette er helt sykt kult