Det er desember, og vi begynner alle å komme i julestemning. Hva skal vi gi i julegaver, hva skal vi spise til jul, hvordan skal vi pynte?

Vi i Trondheim Natur og Ungdom har derfor laget en liste for å hjelpe til med å få en litt mer miljøvennlig jul for store og små!

Gaver

 1. Tenk på hva personen liker og se om du kan finne det på en bruktbutikk, eller på Finn/Tise.

 2. Kan du lage gaven? Ikke bare er dette miljøvennlig, det er også veldig koselig å få en hjemmelaget gave til jul, hvor det har blitt lagt energi og tid inn den.

 3. Kanskje en vakker opplevelse er den perfekte gaven? For eksempel en naturopplevelse eller kanskje en kulturell opplevelse!

 4. Noe annet mange kanskje blir glade for er gavekort. To måneder gratis musikk på Spotify, eller kanskje en gratis måned med Netflix til studenten. Kanskje noen blir mer glade for en donasjon til en organisasjon de brenner for!

Mat

 1. Julemiddagen kan være tradisjonell og miljøvennlig! Når vi kjøper inn maten, så ta en ekstra titt på hvor den kommer fra.

 2. Om det er mulig er det ekstra koselig å støtte lokale bønder, en ekstra gave til matdyrkerne, og ekstra godt i magen :)

 3. Tørr å prøve noe nytt! Kanskje er det andre matretter enn ribbe og pinnekjøtt som smaker like godt.

Pynt

 1. Bruk pynten dere har hjemme! Ikke bare er det miljøvennlig å ikke kjøpe nytt, men det er også koselig å å ta tilbake gammel julepynt med allerede masse minner tilknyttet seg.

 2. Om det likevel er ønske om ny pynt så ta en titt innom Fretex. På Fretex har de masse fin julepynt til en billig penge.

 3. Kanskje ønsker dere også en opplevelse med å finne julepynten? Lag den selv! Hent frem melkekartonger og klipp ut stjerner, lag kjede av noe som ellers ville ha blitt kastet. Kanskje ikke dorullnisser er så stygt? Sammen kan vi gjøre dem til en trend;)

Andre tips og triks

 1. Hvordan pakker du inn gavene? Hent frem en gammel avis og bruk det som innpakningspapir.

 2. Hva med en julekalender med fine sitater eller bilder?

 3. Spar lommeboken din dietten og feir jul i Norge! Norge fylles med snø og nisse-eventyr i juletiden.

God jul hilsen oss i Trondheim Natur og Ungdom :)