Midt i ørkenen Karakum i Turkmenistan brenner det i et gigantisk hull i bakken. Stedet tiltrekker seg noen turister i året, men det er ikke mange.

Et par reiseglade nordmenn har latt seg begeistre.

- Det er faktisk min favoritt blant alle turistattraksjonene i hele verden, sier globetrotter Gunnar Garfors.

Og han vet hva han snakker om, Garfors er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land.

Spyr ut flammer

Det brennende hullet kalles «The Door to Hell», og har brent kontinuerlig siden det ble oppdaget i 1971. Hullet ligger i et naturgassområdet i Derweze, som er et av de største gassreservatene i verden. «The Door to Hell» måler 70 meter i diameter, og spyr ut oransje flammer og boblende leire.

Gjør som over 11 00 andre, følg trd.by på Facebook

- Det er helt absurd reisemål som er et must for de litt mer eventyrlystne, sier Garfors. Han anbefaler besøkende å ta med telt, og overnatte her for å få med seg attraksjonen også på nattetid.

Trodde gassen kom til å brenne opp

Naturgassfeltet ble oppdaget av russiske ingeniører på tidlig 70-tallet. De trodde det var olje i området, og begynte å bore. Men de fant gass i stedet, og ønsket å lagre den.

Men da grunnen boreriggen sto på ga etter, forsvant riggen ned i et stort krater. Fra det enorme krateret ble det frigjort giftige gasser, og ingeniørene fant ut at de måtte brenne gassen for å unngå ytterligere utslipp. De trodde gassen ville brenne bort på noen dager.

Flere livsstils-saker på trd.by

Fire tiår senere brenner det fortsatt.

Garfors’ reisekamerat Tay-young Pak besøkte det brennende hullet i fjor. Det er ikke lov å ferdes utenfor hovedstaden Ashgabat uten guide.

BISARR OPPLEVELSE: Norsk-koreanske Tay-young Pak besøkte det brennende hullet i fjor. Han beskriver det som et helt surrealistisk og bisarr opplevelse. Foto: Tay-young Pak

- Guiden kjører ut i ørkenen, han setter opp teltplass i god avstand fra hullet og tilbereder et herlig lokalt måltid over åpen ild.

Tay forteller om en bisarr opplevelse.

- Vi ankom på dagtid, men ti timer senere, midt på natten, satt vi fremdeles fullstendig hypnotisert ved det brennende hullet. Rått og surrealistisk. Stjerneklar himmel, ingen turister og et enormt brennende hull foran oss. Den eneste andre personen der var en japansk reiselivsjournalist, som kom ens ærend for å skrive om fenomenet.

Turkmenistan er et av verdens minst besøkte land, med rundt 7000 besøkende årlig. Diktaturstaten er rangert som nummer to etter Nord-Korea, og styres av president Gurbanguly Berdimuhamedov som kontrollerer størsteparten av landets inntekter.