- Jeg begynte å trene styrketrening tidlig i 20-årene. Før det holdt jeg på med breakdancing. Jeg har vært vant til å bruke kroppen hele tiden. Så da jeg begynte på helsestudioet ble jeg opptatt av å bli bygge kroppen min sterk, ha en sunn livsstil og fin fysikk.

- Hvor mange treningstimer i uka har du?

- Nei, si det. Jeg trener seks dager i uka, og har én dag fri. Samtidig som jeg driver litt med fighting-timer. Så jeg kan trene to ganger på én dag også. Hvor lang treningsøktene er varierer ut fra blant annet treningsplanen og dagsformen. Jeg har ingen vanlig A4-jobb, så en vanlig hverdag starter med å stå opp grytidlig og gjøre ungene klare for barnehagen. Så holder jeg på med mine ting. Som trening, ulike prosjekter, henge med kamerater og ta bilder til Instagram og så videre. Jeg har egentlig ganske mye dødtid, og styrer hverdagen min som jeg selv ønsker. Samboeren min går på handelshøyskolen, så hun kombinerer studier og hjelper meg med mine prosjekter.

Instagram ga muligheter

- Hvorfor begynte du med Instagram?

- Før jeg møtte samboeren min Vibeke, hadde jeg bare en privat Instagram-bruker med cirka 300 følgere og lite bilder. Vibeke sa jeg burde åpne profilen min og legge ut bilder av trening for å motivere andre. Profilen min bygde seg ganske fort opp med nye følgere, og innen cirka to måneder hadde jeg økt med omtrent 6000 nye følgere. Allerede da fikk jeg tilbud om gratis klær av treningsbrand. Det tok virkelig av da jeg la ut et skjeggbilde der jeg skrev «beard or not?». Jeg økte med 10.000 følgere på tre dager, og etter det har det økt jevnlig, med 1000-10.000 hver dag. Jeg tror det er kombinasjonen av veltrent utseende, tatoveringer og skjegg som er årsaken til den voldsomme responsen inne sosiale medier. Tydelig at folk liker «barske vikinger».

- Hvordan er det å ha nesten en halv million følgere på Instagram?

- Jeg tenker ikke over det før jeg blir minnet på det. Jeg har alltid vært beskjeden av meg, flirer trønderen for han fortsetter.

- Men på kort tid har alt som har skjedd hjulpet meg på den sosiale biten. Jeg har fått oppleve utrolig mye de siste to årene. Mange reiser og truffet utrolig mange nye folk verden over.

- Instagram har gjort meg mye godt, og åpnet utallige dører. I mai begynte jeg å øke inntektene mine som influencer på Instagram og nå i sommer kunne jeg leve bare av dét.

Stian er en ydmyk fyr, som ofte pushes av samboeren. Blant annet tipset hun han om å åpne Instagram-profilen sin, og begynne å legge ut treningsbilder. Foto: privat

Samboeren hjelper igang

- Jeg ser du også ønsker å bli solmodell?

- Ja, igjen var det Vibeke som sa jeg burde melde meg på. Her prøver jeg å være viking, også skal jeg plutselig stille som solmodell? flirer han igjen.

- Jeg vant denne runden, så nå konkurrerer jeg sammen med 20 andre og det avgjøres neste år.

- Hva skjer om du blir solmodell da?

- Da får jeg muligheten til å være bedriftens frontfigur, og blir brukt i reklamen deres. På toppen av det hele er det en premie på en halv million kroner. Det hadde vært helt sykt, men det er mange unge deltakere, og ingen mann med skjegg har vunnet siden konkurransene startet i 2010. Kanskje blir jeg den første? Skjer det hadde jeg blitt veldig happy, sier en ydmyk Stian.

- Vanskelig tid å være kreativ i

- Man burde være litt kreativ for å bruke Instagram på denne måten. Jeg får til å være kreativ om sommeren, eller når jeg er på reise. Men å være kreativ på vinteren synes jeg er ganske utfordrende. Det er jo så kaldt!

- Men er ikke du viking da?

- Jeg visste du kom til å si det. Det er det alle sier! Gikk vikingene rundt i bar overkropp om vinteren? Nei, det tror jeg ikke, humrer han før han fortsetter.

- Jeg kan ikke si «AU» en gang, uten at noen kommenterer at jeg liksom skal være viking.

- Hvor mye vet du om følgerne dine?

- Jeg følger en statistikk på følgerne mine. Jeg har følgere fra hele verden. På førsteplassen ligger USA. Omtrent 25 prosent av følgerne mine er derfra. Så kommer Brasil, Storbritannia og Tyskland. Bare omtrent tre prosent er fra Norge.

- Hvorfor er du stor i USA tror du?

- Jeg aner ikke. Kanskje fordi jeg har den typiske viking-looken? Jeg vil si jeg kan se ganske barsk ut på bilder. Men ellers er jeg egentlig ganske ydmyk. Jeg har også nylig blitt kontaktet av et «model and talent agency» i New York City, så kanskje blir det noen turer til det amerikanske kontinent.

Les mer fra Humans of Trondheim: - Jeg skjønner ikke hvorfor man må komme ut av et skap?