Rørtangen er lagt på hylla, mens filmkameraet er blitt hovedredskapet. Fredrik Bye får i dag forespørsler fra bedrifter, organisasjoner, reklamebyrå og produksjonsselskap.

For disse lager han varierte filmer, som omhandler alt fra reiseliv til landbruk, musikk- og dansevideoer, samt TV-produksjoner. Eventyret begynte i det små i 2013.

- Jeg lagde en jubileumsfilm om et maskinlag som fylte 50 år. Denne ble fisket opp av aviser, og etterpå begynte telefonen å ringe, sier Fredrik.

Satset på lidenskapen

Fredrik fortsatte som rørlegger, samtidig som han tok filmoppdrag. I 2015 sa han opp jobben, og satset alt på den store interessen for film. I dag reiser han rundt i verden på bestilling fra aktører som liker det han gjør.

- Det å skape, være kreativ og møte nye folk er kjempeartig, sier han.

Fredrik Bye fikk tildelt Askeladdprisen 2018, her sammen med Knut Nordmo fra Landkreditt og Lars Petter Bartnes fra Norges Bondelag. Foto: Privat

I juni vant Fredrik den nasjonale Askeladdprisen, som er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Landkreditt. Prisen deles ut til unge etablerere på bygdene, og er på 50 000 kroner. Tildelingen gjorde Fredrik overrasket.

- Dette var noe jeg ikke hadde forventet i det hele tatt, så jeg ble tatt på senga. Veldig hyggelig å få tildelt denne prisen, sier Fredrik.

Omringet av slanger i jungelen

Fredrik er en filmskaper og en historieforteller, men også en globetrotter. Han legger til at han har fått muligheten til å besøke blant annet Alaska, Chile, Makedonia, Jordan og Mexico.

Filmoppdrag i Wadi Rum-ørkenen i Jordan. Foto: Privat

Noe som ikke bare er lagret på en filmtape, men i minnet, er da han satt langt inn i den innerste jungel i Chaco i Argentina. Der kjente han både på frykt og ekstase.

- Det var slanger i jungelen, og jeg husker jeg satt og tenkte på at vi var langt unna nødetater, sier han og ler.

I jungelen var de en gjeng på ti rundt et bål. Med seg hadde de telt, gitar, spansk språk, allsang og vin.

- Jeg husker også spesielt godt da jeg var i et småfly i Alaska, og flydde mellom fjellene, legger han til.

Lagde actionfilmer som ung

Selv med mange spennende opplevelser i hverdagen, kan filmyrket by på utfordringer. Ved lengre turer må man i noen tilfeller være i god fysisk form, og ha masse energi på lur. Fredrik nevner at det kan være krevende.

- Av og til må man stå opp grytidlig for å fange de beste bildene, og gjerne spise frokost før alle andre. Man er ofte ett skritt foran, sier han.

Likevel er det flere oppturer enn nedturer – og det holder lidenskapen oppe.

Foto fra Stranda-fjellet i Møre og Romsdal. Foto: Privat

- Har du noen tips til unge sjeler som drømmer om å drive med film?

- Grip alle småoppdrag, slik at du får opparbeidet deg en portefølje. Bygg stein på stein, og vær genuint interessert.

Mye av den store filminteressen kom av at faren selv var glad i fotografering og film. Det var helt naturlig for Fredrik og storebroren Jørgen å holde i et kamera. I barndommen lagde de actionfilmer og redigerte de etterpå.