Som den eneste skolen i landet, mottar Trondheim Katedralskole hvert år penger fra Slottet for å kunne gi én elev Kong Harald V's ærespris. I år var det Eivor Hellesnes Molden (19) som fikk tildelt prisen. Hun synes det er stas.

- Dette er en pris jeg har hørt om før, og det er en ære å få tildelt denne, sier Eivor.

Eivor er nylig ferdig med tre års skolegang ved Trondheim Katedralskole. I løpet av skoletiden har hun vært i elevrådet som skolemiljøansvarlig, samt vært tillitsvalgt for klassen i alle tre år. Som skolemiljøansvarlig har hun hovedsakelig vært ansiktet utad i skolemiljøet, men også vært med på å arrangere hospitering, åpen skoledag og Aktiv Skolestart (AKS).

- Det er veldig artig at ledelsen fra Katta har valgt meg, sier hun.

Eivor Hellesnes Molden. Foto: Privat

Stor pris med lang tradisjon

Utdeling av æresprisen har vært en lang tradisjon. I 1843 opprettet Kong Carl Johan fire stipendier til elever ved Trondheim Katedralskole. Det skjedde i forbindelse med at det da var 25 år siden Carl Johan ble kronet i Nidarosdomen.

Kong Haakon VII og kong Olav V videreførte tradisjonen, og i 1959 ble stipendiene gjort om til én ærespris.

For å få tildelt prisen legges det vekt på at eleven har utmerket seg i skolesamfunnet, skolefaglig og i skolens sosiale liv.

Stipendiet ble senere forandret fra et pengebeløp til et armbåndsur med gravering. Prisen heter i dag Kong Harald V's ærespris.

Stipendiet er et armbåndsur med gravering. Foto: Privat

Vil gjøre en forskjell i India

På Trondheim Katedralskoles egen hjemmeside står det at Kong Harald V’s ærespris skal henge høyt.

Enkelte år har skolen derfor returnert pengene til Slottet, fordi det ganske enkelt ikke er funnet en verdig kandidat.

Etter en lang skolegang har Eivor lagt planer for høsten. Nå skal hun på Folkehøgskole i Åsane like utenfor Bergen. Med en interesse for hvordan verden henger sammen, skal hun gå «globalt perspektiv»-linjen. Der blir det blant annet en skoletur til India.

- Da skal vi drive med veldedig arbeid, sier Eivor.