Etter å ha bodd to år i Spania, var det ikke noe tvil om hva Merete Haddal Bjåstad og Ola Rønning skulle gjøre da de kom tilbake til Trondheim. Da de bodde i byen tidligere, var de fortsatt studenter og leide hver sin hybel. Nå står arbeidslivet for tur og de var begge fast bestemte på å kjøpe leilighet.

- Hovedårsaken til at vi ønsket å kjøpe bolig var for å eie noe selv. Det er noe helt annet å betale ned på eget lån, enn noen andres, forteller Haddal Bjåstad.

Men selv etter å ha jobbet i flere år, strakte ikke pengene til for å få lån fra banken. For dem ble eneste utvei å be foreldrene om hjelp.

- Vi var veldig heldige og fikk hjelp av familie som stilte som kausjonister. Jeg syns utrolig synd på de som ikke har samme mulighet til å få den hjelpen. For de er det jo utrolig vanskelig å ta første steg inn på boligmarkedet, sier samboeren.

Flere unge trenger hjelp.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN forteller om et stabilt boligmarked i Trondheim, men at det fortsatt er vanskelig for unge å ta første steg inn. De ser at rundt 6 av 10 unge får hjelp av foreldre eller andre når de skal kjøpe bolig.

- Veldig mange kommer nok til å kjøpe bolig også nå til høsten, og det viktigste å tenker over er det vide perspektivet. Man bør tenke gjennom om Trondheim virkelig er en by man ønsker å bo i over lengre tid.

Kjøpte billig

Merete Haddal Bjåstad og Ola Rønning hadde i utgangspunktet sett for seg en større og dyrere leilighet, enn den de endte opp med. De tapte den budkrigen, og leiligheten ble solgt til noen andre. En stund etter ble drømmeleiligheten lagt ut for salg, og de slo til. Denne gangen sammen i budkrigen, og langt under det de maksimalt kunne få i lån.

- Vårt beste råd til unge som ønsker å kjøpe egen leilighet er å holde seg til avtalt maksbeløp, og ikke by vann over hodet. Det vil alltid komme flere boliger, og det er viktig å trekke seg når budrunden blir for høy, legger Haddal Bjåstad til.

Et ansvar uten like

De fikk også mye hjelp av familie til å pusse opp leiligheten, og de valgte å ta vare på et gammelt gulv som lå under laminatgulvet da de rev det opp. Brukt er et gjennomgående tema i leiligheten, og Haddal Bjåstad har varsler på finn.no.

- Oppussing i seg selv er veldig morsomt, men når ting man ikke regner med slutter å fungere, kan man ikke ringe huseieren for å få hjelp slik man gjorde da man leide, fortsetter Rønning.

Og mye man ikke regnet med, kan skje når man først kjøper sin egen leilighet. Det er tøft å gå inn i en kjøpsprosess som førstegangskjøpere og ikke vite hva man skal se etter.

- Vi ser jo nå i ettertid at vi helst skulle ha pusset opp badet, men det har vi funnet ut er utrolig dyrt. Så nå er spørsmålet hvor lenge vi kan gå før vi ender opp med en lekkasje, forteller Haddal Bjåstad.

Endre Jo Reite oppfordrer alle å bo i boligen i minst fire år før man selger den videre. Foto: Therese Alice Sanne

Bør bo minst fire år for å få utbytte av boligkjøpet

Endre Jo Reite mener den kraftige kalddusjen i boligmarkedet i Oslo, har også påvirket holdningen til kjøpere i Trondheim, og da spesielt de unge. Selv mener han det er positivt.

- Veldig mange unge ser ikke på hele regnestykket, og tenker ikke over hvor stor risiko det faktisk er å kjøpe bolig. Man kan ende opp med å kaste bort egenkapitalen, og vi mener man vertfall bør bo fire år i boligen før det vil lønne seg å kjøpe.

Han ser at flere lar seg lure av noen tusen mindre i månedsutgifter ved å se bort fra avdragene, og at færre vet at de større gevinstene man får ved å eie bolig kommer etter flere år. Han har også sett en stor nedgang i dem som kjøper bolig for kun gevinstens del.

- Før følte mange at de måtte kjappe seg inn i boligmarkedet, men nå ser det ut til at flere har is i magen. Dette er en veldig positiv utvikling, for det å kjøpe bolig bør tenkes nøye igjennom.

Håper på innvestering i det lange løp

- Når vi leide følte vi oss mer midlertidig, og vi følte ikke vi hadde noe fast. Forhåpentligvis er leiligheten en innvestering i det lange løp, forteller Ola Rønning.

De samlede utgiftene i måneden økte for Rønning og Haddal Bjastad etter at de kjøpte leiligheten, men Endre Jo Reite legger til at det er viktig å se på det lange perspektivet.

- For å finne ut om det vil lønne seg å kjøpe eller leie, må man ta et regnestykke for hver enkelt person. Her handler det om hvor stor leiligheten er, hvor lenge man skal bo i byen og pris på boligen. Det er viktig å ikke bare kjøpe for å kjøpe, men se for seg å bo der en stund. Så lenge man har planen klar, skal jeg ikke fraråde unge å kjøpe bolig.

Merete Haddal Bjåstad og Ola Rønning håper på å sitte igjen med en liten gevinst, når de en gang skal selge leiligheten.

- Hvis vi bare regner kun på rentene vi betaler inn til banken, betaler vi mye mindre i måneden enn hva vi gjorde da vi leide. Huskjøp blir jo en innvestering så lenge vi får solgt for mer enn det vi kjøpte den for. Det er jo også noe vi selvfølgelig håper på, avslutter Ola Rønning.

Har du dette, bør du vente med å søke boliglån

Derfor bør du selge leiligheten din i sommer

Selv etter at boligprisene har falt, og flere fraråder unge å kjøpe bolig, valgte likevel Merete Haddal Bjåstad og Ola Rønning sette i gang egen boligdrøm. Foto: Kristin Slotterøy