Idun Amalie Denstad fra Trondheim tok nylig fagbrevet som kranfører i offshore-yrket. Hun fikk i 2014 lærlingplass i ConocoPhillips, der det var nesten 200 søkere og kun tre stykker som fikk plass.

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, og det eneste jeg har villet gjøre, sier hun til trd.by

Følg trd.by på Facebook

- Pluss å være jente

Denstad har tidligere gått to år teknikk og industriell produksjon (TIP) ved Charlottenlund videregående skole. Hun forteller at hun hadde null fravær og bra karakterer, noe som hun tror kan være en av faktorene til at hun fikk lærlingplassen.

- Samtidig tror jeg at de likte at jeg var så interessert i kranfaget. Det og at jeg er jente tror jeg var et pluss. De vil nok ha inn flere jenter i et mannsdominerende yrke, sier Denstad, og legger til:

- Jeg ble tatt imot med åpne armer, og alle var veldig hjelpsomme. Jeg jobbet bare med menn, men det var andre jenter i avdelingen. Jeg merket ikke at jeg følte meg uvelkommen på noen måte.

Inspirert av søsteren

Søsteren til Idun Amalie gikk lab-teknologi, og hun ble inspirert av det. Likevel fant 20-åringen fort ut at det ikke var akkurat den retningen hun ville gå, og fant ut at kran interesserte henne.

- Jeg hadde bestemt meg fra ungdomsskolen at jeg ville gå noe annet enn vennene mine gjorde. Jeg var lei av skriving og slikt, og jeg ville gjøre noe annerledes, sier hun.

Slik ble Annette (25) luksusmegler i Dubai

Flere i familien hennes har også gått TIP, der også jenter. Men hun kjenner selv ikke noen som har gått kranfører før. Denstad forteller at da hun startet på videregående var de fire jenter i klassen, og andreåret var de tre stykker.

- Jeg tror det har blitt flere jenter med årene. Da vi var på intervju var vi 12 stykker, og tre av disse var jenter, sier hun.

Alltid vært en drøm

20-åringen sier hun alltid har vært interessert i å komme seg fort ut i arbeidslivet, og offshore alltid har vært en drøm. Hun synes lærlingtiden var veldig fin, og var veldig glad da hun fikk plassen.

- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok den veien da jeg kom, sier Denstad.

Hun forteller at hun i ettertid har fått gode tilbakemeldinger, og at det er dit hun også vil tilbake å jobbe. Det er ingen hemmelighet at det er tøffe tider i oljebransjen, så Denstad går ett år påbygg nå - så skal hun se hva fremtiden bringer.

- Jeg vil komme meg ut igjen fortest mulig, det er en drømmeplass å jobbe hos Conoco. Det er ikke så mye jobber å få nå, men jeg får heller se videre og fortsette å søke, sier 20-åringen.

Frisøren Malin (26) er en av Norges yngste kvinnelige lokomotivførere