- Mellom 60 og 80 prosent av miljøpåvirkningene på planeten kommer fra husholdningenes forbruk. Hvis vi endret forbruksvanene våre, ville det få en drastisk effekt på vårt økologiske fotavtrykk, sier Diana Ivanova, stipendiat ved NTNUs Program for industriell økologi til Gemini.no

Følg trd.by på Facebook

Ivanova og hennes kolleger tok for seg dette forbruket når de så på miljøpåvirkningen fra et forbrukerperspektiv i 43 forskjellige land og 5 resten-av-verden-regioner.

Analysen deres ble nylig publisert i Journal of Industrial Ecology.

Et godt eksempel på høyt forbruk er bruk av vann, mener Ivanova.

Ernæringsfysiolog: - Nesten umulig å spise sunt i Trondheim

Ferdigmat krever mye vann

Når du vil kutte ned på vannforbruket ditt, tenker du kanskje på å dusje kortere eller vaske mer for hånd. Men mye av vannet som brukes på planeten går til å produsere de tingene du kjøper.

Produksjon av storfekjøtt krever mye vann fordi kuer spiser korn som trenger vann for å vokse. Det brukes omtrent 15.415 liter vann for å produsere én kilo storfekjøtt. Å produsere meieriprodukter krever like mye vann.

Det trengs over 15 000 liter vann for å produsere én kilo storfekjøtt. Foto: symbiot / Shutterstock / NTB scanpix

En gruppe nederlandske forskere så på forskjellen mellom å produsere en liter soyamelk mot en liter kumelk. Det krevde 297 liter vann for å lage soyamelk, mens én liter kumelk er på cirka 1050 liter.

Ferdigmat krever også et uforholdsmessig høyt vannforbruk, sier Ivanova. Sjokolade er blant de mest vannkrevende produktene vi kan kjøpe. Det krever sjokkerende 17.000 liter vann for å produsere én kilo sjokolade.

Dette er filmen som får unge til å droppe kjøtt.

Ta buss og spis grønt

Jo rikere et land er, desto mer forbruker innbyggerne. Jo mer en person forbruker, desto større er personens innvirkning på planeten.

– Landene med høyest forbruk har omtrent 5,5 ganger høyere miljøbelastning enn verdensgjennomsnittet, sier hun.

– Husholdningene har en relativt stor grad av kontroll over forbruket sitt, men de mangler ofte nøyaktig og praktisk informasjon om hvordan du kan redusere fotavtrykket, skriver forskerne.

Ta buss eller lei bil, i stedet for å kjøpe, anbefaler forskerne. Foto: michaeljung / Shutterstock / NTB scanpix

Her får du 9 smarte tips for å redde miljøet.

Etter hvert er målet å kunne bruke denne informasjonen til å veilede forbrukerne, sier Ivanova. Innsatsen er en del av GLAMURS, et EU-finansiert prosjekt som skal fremme grønnere livsstil og miljøvennlig forbruk i Europa. I mellomtiden er to enkle måter å kutte miljøpåvirkningen din å slutte å spise kjøtt og kutte ned på forbruket, sier hun.

En måte å kutte ned på kjøpene er å bruke pengene på en tjeneste i stedet for et produkt. For eksempel kan du leie en bil eller bli med i en bildelingsordning i stedet for å kjøpe egen bil.

– Der vi har valget mellom å kjøpe et produkt eller bare bruke en tjeneste, vil tjenesten ha mye mindre effekt på miljøet, sier hun.

Skader du noen med shoppingen din? Nå kan du sjekke!